Őfelsége a borzoi

Az orosz agár tulajdonosai és tenyésztői között sok híres ember található, közöttük cárok és költők, mint Rettegett Iván, Nagy Péter, II. Miklós, Puskin, Turgenyev. Méltán írhatjuk hát címként, hogy őfelsége, a borzoi története következik.

Állítják, az agarak eredete az idők homályába vész. Már i.e. 2000-ből származó egyiptomi leleteken láthatók agárformájú kutyaábrázolások. Sokak szerint az agarak a legősibb vadászkutyák. Azt, hogy már az ősi időkben közkedvelt volt, bizonyítja a fajták sokszínűsége, az elterjedési terület nagysága.

orosz agár sziklán áll

Hiszen nem csak a kutyafajták kialakításában élen járó Anglia, de az arab világ, Olaszország, Lengyelország, Írország és Skócia, na meg persze Oroszország is büszkélkedhetnek egy-egy fajtával.

Az orosz agár (eredeti nevén: Russzkaja pszovaja barzaja ) története 1260-ig vezethető vissza, amikor is egy francia krónikás feljegyzései szerint a kijevi nagyherceg lánya, Anna Jaroszlavna, Bölcs Jaroszlav cár lánya három borzoi-t vitt magával új otthonába, I Henrikkel kötött házasságakor.

A XVII. sz. elején egy orosz herceg, aki szerette a gyors kutyákat, az araboktól importált Saluki típusú ebeket, melyek azonban, rövid szőrűek lévén kudarcot vallottak a kemény orosz télben. A herceg ezért úgy döntött, keresztezni kezdi őshonos orosz fajtákkal, megalkotva a gyors, és időjárásálló szőrzetű ebet.

fehér orosz agár kanapén fekszik

Az ezt követő írásos emlék 1635-ben jelent meg, könyv formájában, mely a fajtával való vadászati módozatokról és szabályokról szólt, szerzője német származású volt, aki Alekszej Mihajlovics cár (1645-1676) megbízásából készítette el a művet.

Az Orosz arisztokrácia fényűző vadászatai szinte jól szervezett ünnepségek voltak.

A távoli vidékekre különvonatokkal érkezett az előkelő vadásztársaság. A vonatszerelvény vagonjaiban több száz ló, kutya, sátrak, külön konyha is megtalálható volt. Egy-egy vadászaton több száz barzojt is használtak, akiknek közel ugyanannyi foxhound és hajtó ember segédkezett. A foxhoundok és hajtók százai nyílt területre terelték a vadat, ahol a vadász lóháton, három borzoi-jal (általában két kan és egy szuka alkotta a csapatot) várt, hogy kezdetét vegye az űzés. A kutyák dolga a farkast beérni, földre kényszeríteni, és mindkét oldalról addig tartani, amíg a vadász megérkezik és puszta kézzel végzett vele.

Az 1800-as évek elején kísérleteket tettek arra, hogy más fajtákkal keverjék a borzoi-okat, ám ennek köszönhetően szinte teljesen eltűnt a klasszikus orosz agár típusa.

Emiatt 1873-ban Miklós nagyherceg segítségével megalakult a Birodalmi Szövetség, azzal a céllal, hogy minél több, régi típusú orosz agár felkutatásával megőrizzék és tovább tenyésszék a klasszikus borzoi típust.

trikor orosz agár téglafal előtt áll

Nyikolaj Nyikolajevics Romanov (1856-1929) orosz nagyherceg több száz borzoit tartott. A nagyherceg termetes ember volt, magassága megközelítette a két métert is. Katonái körében nagy népszerűségnek örvendett. Rajongott a vadászatokért, kora Oroszországának nem csak egyik leghíresebb, de legsikeresebb vadásza is volt. Oroszország-szerte megtalálható birtokain külön tenyészete volt a vadászathoz használt kutyáinak, az orosz agaraknak. Legtöbb ismerősét ilyen kutyákkal ajándékozta meg, ezáltal akaratlanul is népszerűvé tette ezt a nagyszerű fajtát.. Kennele, a Pershinskaya Okhota kennel a kor legismertebb tenyészete volt, a herceg képesség-tesztek alapján választotta ki a tenyészkutyákat, mely vizsga után csak a leggyorsabb, legkeményebb, legintelligensebb kutyák párosodhattak.

Az orosz arisztokrácia nagy becsben tartott fajtája volt a borzoi. Nemzeti kincsüket nem lehetett megvásárolni, az országból nem adták ki.

Egy alkalommal azonban az orosz cár ajándékba küldött két kölyköt Angliába, Victoria királynőnek(1819-1901). Anglia uralkodóját annyira rabul ejtette - mind küllemében, mind természetét illetően - a két csodálatos példány, hogy hálálkodó üzenetet küldött a cárnak. Eme történettel kezdetét vette a Borzoi-ok diadalútja Angliában.

Edward király és Alexandra királyné is nagy rajongói voltak a nemes és gyors orosz agaraknak, és mivel a királyné húga az orosz trónörököshöz ment feleségül, tenyészetük számára az őshazából érkeztek kutyák, akárcsak egyik kedvence, egy Alex nevű eb.

Az 1800-as évek végétől a vadászatok és a vadászkutyák tenyésztése iránt elkötelezett Angliában már komoly tenyésztői munka folyt az orosz agarakkal, sőt 1890 körül már a tengerentúlon is fellelhető volt egy-egy példány, Mr. William Wade-nek köszönhetően. A forradalom kezdetéig viszonylag sok egyed került mind Angliába, mind Amerikába, mintha előre látták volna a szomorú jövőt.A borzoi Oroszországban mindig is az arisztokrácia kutyája volt, a jómód jelképe, amit a nemességgel együtt elsöpört az 1917-es forradalom, az uralkodó osztállyal együtt a kutyáknak is pusztulniuk kellett. A XX. század elején annyi borzoit öltek meg Oroszország területén, hogy nagyrészt kihaltak saját szülőföldjükön, szerencsére azonban a nyugati arisztokrácia biztosította a fajta túlélését.

Ajánlott cikkek