Mit, mikor, mennyit, hányszor kell ennie a kutyáknak?

Mit, mikor, mennyit, hányszor kell ennie a kutyáknak?

Megérkezett a kutyus, felszerelés készen, fekhely a helyén, eljön az első vacsora ideje… de mégis hogyan, és mit adjunk neki?

A kutyák etetéséről majdnem annyi nézet, és tévhit létezik, mint a gyermekek helyes táplálását illetően. Mivel kedvenceink sem egyformák, felelős gazdaként meg kell találnunk azt, amelyik számukra a leginkább megfelelő, és biztosítja minden nyomelem, vitamin, és hasznos tápanyag bevitelét.

Fontos tudnunk, hogy a kutya húsevő állat, tehát az alapvető és legtermészetesebb élelemforrása a protein. A számára szükséges mennyiségű fehérjéhez, első sorban húsok, vagy hús eredetű élelmiszerek fogyasztása során tud hozzájutni.

Emellett szüksége van rostokra is, melyek legegyszerűbben zöldségek, bizonyos gyümölcsök, gabonafélék biztosíthatnak számára. Ahogy az emberek esetében, itt is az arányok a fontosak, valamint az étel minősége, tisztaság, hogy hasznos tápanyaghoz tudjon hozzájutni, így jó eséllyel nem alakulnak ki csontritkulás, esetleg vitaminhiány okozta betegségek.

Mennyit egyen?

Az étel mennyisége függ a kutya korától, egészségi állapotától, mozgási lehetőségeitől, valamint attól is, hogy aznap még hányszor kap enni, beleszámítva ebbe a jutalomfalatokat is! Amennyiben az általa felhasznált mennyiségnél rendszeresen többet kap, vagy a kelleténél több szénhidrátot tartalmaz a napi étel adagja (túl sok rizs, kekszes jutalomfalatok, ne adj’ isten kenyér, tészta is kerül rendszeresen a tányérkára..), akkor bizony ne csodálkozzunk, ha elkezd hízni, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy inkább gurul, mint fut séta közben. Az elhízás rendkívül veszélyes kedvencünkre nézve, nagyon megterheli a szervezetet, a szívet, az érrendszert, a gerincet, ízültet, és csontokat, aminek súlyos következményei lehetnek. Ha boldog, és egészséges kutyát szeretnénk, akkor ne dőljünk be a pacsiknak, a sóvárgó szemeknek, és ne potyogjon megszámlálhatatlanul az a jutalomfalat eső, mert ezzel bizony többet ártunk szeretett négylábúnknak, mint amennyi örömet szerintünk okoz számára az étel. Helyette vigyük ki egy nagy sétára, engedjük futkározni más kutyákkal, vagy játszunk vele egy hatalmasat!

két tálka előtt kutya ül

Hányszor, mikor egyen?

Ha új kutyus kerül a házhoz, esetleg valamilyen problémával küzd, mint a vizelet visszatartási gondok, otthoni rombolás, stb., akkor jó megoldás lehet, ha a kutyának fix napirendet, és szokásokat alakítunk ki.

Ha napi kétszer eszik, akkor adjunk neki a reggeli séta után, majd a délutáni, és esti séta között a második adagot. Kölyökkutyáknál, idős kutyáknál, nagytestűeknél, emésztési gondokkal küzdő kutyusoknál, és bizonyos fajtáknál, (pl. agár) érdemes napi 2-szer etetni, így nem terheli meg nagyon a gyomrukat. Ha napi egyszer eszik kedvencünk, akkor érdemes a délutáni, esti órákra hagyni az etetést, szintén a délutáni és esti séta közé beszúrva.

A kutyáknak remek ketyegőjük van, időérzékük a vacsora idején pedig még precízebb, így ne csodálkozzunk, ha 18:00-s etetésnél kedvencünk 17:59-kor már izgatottan jelez, tányérját bökdösi, vagy a fejünkön ugrál, hogy adjuk már az ennivalót neki.

Amennyiben átesik a ló túloldalára, és már-már pofátlanul, vagy agresszívan követeli az ételt vacsora idején, úgy érezzük, hogy teljesen a fejünkre nőtt, akkor érdemes ezen változtatni. Ha ilyenkor nem veszünk róla tudomást, és néha kicsit előbb, vagy kicsit később kap enni, úgy nem fog egy időponthoz ragaszkodni, hanem igazodik a mi napirendünkhöz, és türelmesen kivárja a sorát. Arra szoktatva, hogy nem percre pontosan kap enni, nyugodtabb maradhat otthon, nem okoz neki gondot az sem, ha néha kicsit később érünk haza az etetés idejére, mert tudja, hogy így, vagy úgy, de meg fogja kapni a jussát.

kölyökkutya tápos tál előtt fekszik

Azt semmiképp nem ajánljuk, hogy egész napra ki legyen téve neki étel. A kutya, ha éhes, akkor eszik. Ha finom az étel, vagy haspók, akkor többet is, mint amire szüksége van, így könnyen túleheti magát. Ha már nem eszik, akkor nem éhes, akkor valószínűleg túl sokat adunk neki enni, vegyük el tőle, és számoljuk ki, hogy mennyi táplálékra van valójában szüksége. Kivétel ez alól, ha az eddig megfelelő mennyiséghez nem nyúl, tehát a megszokottól eltérően táplálkozik, ami betegség, fogprobléma is lehet, ilyenkor forduljunk állatorvoshoz.

FONTOS!

Étkezés után minimum 1 órát, nagy testű kutyáknál 2 órát pihenjen kedvencünk, ne ugráljon, ne futkározzon, ne játszadozzon, így elkerülhető, hogy bélcsavarodást kapjon, melybe perceken belül bele is halhat. Nagyon fontos, hogy ezt betartsuk, és a vacsora utáni sétát is ehhez igazítsuk, hiszen ha megtörtént a baj, és esetleg még idejében észre is vettük, akkor is csak állatorvosi segítséggel szüntethető meg a csavarodás, és valóban minden perc számít! Jobb félni, mint megijedni..

Ajánlott cikkek