Miért fontos a tápok megfelelő tárolása?

Miért fontos a tápok megfelelő tárolása?

Saját ételeink esetében mindig gondosan odafigyelünk a tárolásra, hiszen nem mindegy, hogy egy-egy alapanyag vagy készétel mennyi ideig őrzi meg frissességét, tápértékét. Nincs ez másként kedvenceink eledeleinek tárolásával sem. A helyes tárolás a záloga annak, hogy a táp friss, ízletes és ropogós maradjon.

Megfelelő tárolás nélkül a kutya- és macskatápok megromolhatnak és nagyon gyorsan elveszíthetik tápértéküket. Ha ez megtörténik, egyrészt megtagadhatja az állat, hogy megegye, másrészt a romlott eledel veszélyes az egészségére, de nem mellékes az sem, hogy a gazda számára pénzpocsékolás.

De hogyan érdemes tárolni kedvenceink finomságait?

Narancssárga tálkában tápszemek

Milyen eledelt vegyünk?

Ahogy nekünk, embereknek, úgy a kutyáknak és a macskáknak is kiegyensúlyozott étrendre van szükségük ahhoz, hogy boldog és egészséges életet élhessenek. Minden állat ideális étrendje más és más, hiszen függ a fajtól, a fajtától, az aktivitási szinttől, a kortól, az egészségi állapottól, de például attól is, hogy esetleges milyen ásványi anyagokra vagy vitaminokra van kiemelten szüksége.

Az elmúlt években, évtizedekben az állateledel gyártó cégek komoly kutatásokat végeztek és nagyon sok pénzt áldoztak arra, hogy a lehető legjobb minőségű tápokat tudják előállítani, minél jobb alapanyagokból, a legideálisabb összetételben. Ez természetesen vonatkozik mind a száraz, mind pedig a konzerv eledelekre. Az, hogy e kettő közül melyiket eteti a gazdi, egyéni döntés kérdése, melyet érdemes az állatorvossal való egyeztetés és megbeszélés alapján meghozni.

A vásárláskor az első és legfontosabb feladat ellenőrizni a kiválasztott táp csomagolásán a szavatossági időt. Nem árt tudni, hogy a szavatossági idő a bontatlan csomagolásra vonatkozik, de minden tápon szerepelnek utasítások arra vonatkozóan is, hogy megfelelő tárolás mellett mennyi ideig őrzi meg minőségét, azaz kibontott állapotban mennyi ideig lehet biztonsággal kínálni az állatoknak. 

Persze mindez csak akkor érvényes, ha a táp megfelelő módon van tárolva, és nagyobb mennyiség vásárlása esetén, ha a csomagolás kidobásra kerül, érdemes valahová feljegyezni, meddig szabad kínálni.

Jutalomfalatok üvegedényben

És hogy miért fontos a tárolás?

Nem érdemes a tápot a felbontott csomagolásában, szabadon tárolni, hacsak ezt kifejezetten nem ajánlják a tasakon, ugyanis a nem eleve visszazárható csomagolásban kínált tápok íze, aromája, illatának intenzitása csökkenhet, ha a zacskóban vagy a konzervdobozban tárolja. A csomagolásba bejutó levegő és fény, esetenként nedvesség is felelős ezért, de nem megfelelő tárolás esetén hangyák, más bogarak, sőt, akár rágcsálók is „beköltözhetnek” a tápba. A kibontott, nem jól tárolt táp kiszáradhat, kicsapódik belőle a zsír, veszít tápértékéből.

Sokan azt gondolják, hogy a kutyák, cicát eledelét elég berakni a garázsba, teraszra, ám ezeken a helyeken például problémát jelenthet a magas hőmérséklet is. Sokkal jobb ötlet a tápok, eledelek kamrában történő tárolása, hiszen ott szinte mindig hűvös és száraz a levegő.

Emellett érdemes tárolóedényt is nagy körültekintéssel választani. A jó hír, hogy ez megfelelő higiénia mellett egyszeri beruházást igényel.

Fontos, hogy a tárolóedény ne legyen átlátszó vagy áttetsző, valamint légmentesen záródjon. Csak így garantálható, hogy a táp frissessége és aromája is megmarad. A méretet úgy érdemes megválasztani, hogy a szokásosan vásárolt mennyiség teljes egészében beleférjen.

A kereskedelmi forgalomban nagyon sok BPA-mentes műanyag tárolóedényt lehet találni, melyek a légmentes tárolást is lehetővé teszik. Gyakorta lehet olyan akcióba belefutni, melynek keretében valamelyik tápgyártó cég bizonyos mennyiség megvásárlása mellé ajándék tárolóedényt kínál.

kutyakeksz fémtálban

Vannak, akik a gyári csomagolással együtt helyezik a tárolóedénybe a tápot, mások kiöntik. Érdemes a csomagolással együtt a tárolóba helyezni a tápot, mert így még jobban megőrozhető annak tápértéke és aromája. Nem mellékesen, így nem kell minden alkalommal elmosogatni és fertőtleníteni, majd teljes mértékben szárítani a tárolódobozt.

A konzerv eledelekre lehet kapni műanyag záródelet. A konzervtáp felbontása után érdemes ezzel lezárni a maradékot tartalmazó edényt és így helyezni azt a hűtőszekrénybe. Ha nem szeretné a konzervdobozban eltenni másnapra a maradékot, öntse légmentesen záródó, könnyen tisztítható műanyag edénybe és így helyezze a hűtőszekrénybe.

Ajánlott cikkek