Menő diéták kutyáknak

Mindig a kutya életkora és életmódja határozza meg étrendjének összeállítását. Más és más menü való a kölyöknek, a növendéknek, az öreg vagy otthon lustálkodó kutyának, illetve az aktívan sportolónak vagy vadászónak, megint másféle táplálékra van szüksége a vemhes vagy szoptatós szukának, illetve a kiállításra járó ebnek.

Általánosságban elmondható, hogy a gyakorlottabb ebtulajdonos már a kutya végtermékéből megmondja egy pillanat alatt, megfelelően van-e táplálva a négylábú, vagy sem.

Késztermékek

Minden kutyának ajánlható, hogy jó minőségű, könnyen kezelhető száraz kutyatáppal etesse kedvencét. A piac telített jobbnál jobb minőségű, teljes értékű kutyatápokkal. Azonban ezek összetételében is van különbség. Ami jó lehet az egyiknek, nem biztos, hogy jó a másiknak. Tehát hagyatkozzon a tenyésztő tanácsára, és kísérletezzen, mitől is lesz kedvence szép, egészséges és jó szőrzetű!

A készen kapható kutyaeledelek között találunk konzervet, illetve száraz tápokat. Az előbbi hátránya, hogy hazacipelése és tárolása nehezebb (mert jóval több vizet kell szállítanunk-tárolnunk, mint más eledelek esetében).

Minden gyártó kategorizálja az általa előállított tápokat a növekedési szakasznak és a fajta méretének megfelelően (például nagytestű kölyöknek vagy kis testű felnőttnek, idős kutyának, stb. való táp), ám egyes cégek már fajtára lebontva készítik termékeiket, igyekezve az adott fajta sajátosságait is figyelembe venni. A nem megfelelő táp “eredménye” rögtön jelentkezik a kutya székletében: annak mennyisége megnő, állaga is megváltozik, a kutya fejlődése is megtorpanhat, esetleg legyengül, megbetegszik az állat. Extrém esetben, nem megfelelő táp huzamosabb etetése esetén a szőrzet elveszíti fényét, és bőrelváltozásokat figyelhetünk meg, vagy akár a végtagok is deformálódhatnak.

Otthon elkészített ételek

Amennyiben úgy dönt, hogy nem hagyatkozik a kész kutyaeledelekre (száraz tápokra és konzervekre), hanem főzni fog kedvencének, a következő szempontokat kell figyelembe vennie.

A táplálék alapja mindig a hús legyen, mely állati fehérjéket tartalmaz, ezen kívül ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat. A kizárólagosan hússal való etetésemésztési zavarokhoz vezethet, ezért nem hagyható ki a táplálékból a növényi rész sem, mely fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és tartalmaz még keményítőt és cukrot is; utóbbiak fontos energiaforrások.

A növényi szénhidrátok megtöltik a beleket, a rostok szabályozzák az emésztést. Tehát mindezeket a szempontokat figyelembe kell vennie, hogy megfelelő ízletes eledelt készíthessen kutyájának.

Alapétrendként javasolhatjuk a következő arányokat, a kutya testtömegének megfelelő mennyiségben: 2/3 teáscsésze rizshez 1/3 teáscsésze hús; megnövekedett igényű egyedeknek (vemhes vagy szoptatós szukáknak, nagy igénybevételnek kitett, vadászó kutyáknak) ugyanez fordított arányban. Elhízott vagy öreg kutyák esetében adjunk búzakorpát is a táplálékhoz, a rizs- és húsmennyiség kis csökkentésével. A nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok máj, csontliszt, kukoricaolaj és kevés jódozott konyhasó etetésével pótolhatók.

A napi ételadagot kölyökkorban mindenképp több részre elosztva (kezdetben négy, majd három, később két etetésre lebontva) kell adni, de a felnőtt kutyákat is ajánlott napi két alkalommal, reggel és este etetni, hogy bélrendszerüket ne egyszerre terhelje a nagy mennyiségű élelem.

Lerágott csont: kutya és a csont...

Már említettem, hogy a konyhahulladék vagy az asztali maradékok nem igazán alkalmasak kutyatápnak. Ez különösen vonatkozik a szárnyasok és nyulak csöves csontjaira, amelyek a kutya fogai alatt szilánkokra törnek, és a hegyes, éles csontdarabok megsérthetik a kutya száját, garatját, nyelőcsövét, vagy beszorulhatnak a fogai közé. A sok csont emellett komisz szorulást okozhat.

Ha azonban naponta adunk a kutyánknak egy-egy marhacsontot, az nemcsak nagyszerű elfoglaltságot jelent neki, hanem abból fedezheti a kalciumszükségletét, a fogait rendben tartja, és megóvja azokat az olyannyira káros fogkőlerakódástól.

Fontos!

  • A kutya etetése lehetőség szerint a napnak mindig ugyanabban az időpontjában történjen.
  • Soha ne etesse konyhai maradékkal vagy édességgel kedvencét!
  • Etetés után a kutyát hagyja pihenni, ne engedje futkározni, ugrálni, mert ez akár bélcsavarodáshoz is vezethet!
  • Biztosítsa, hogy étkezés után kutyája elvégezhesse a dolgát akár egy rövid séta keretében.

A tápetetés előnyei

  • egyszerűen elkészíthető, tisztán etethető
  • nem kell külön vitamin kiegészítésről gondoskodni
  • könnyű a tárolása, szállítása (például utazások alkalmával)
  • szavatossági ideje hosszú, nem romlandó

A tápetetés hátrányai

  • a válogatós kutyák nem biztos, hogy szeretik
  • olyan rágcsálnivalókat, játékokat kell mellette biztosítani, amelyek a fogak és rágóizmok karbantartását elősegítik
  • előfordulhat allergia
  • a jó minőségű táp nem olcsó

A hagyományos etetés előnyei

  • természetes
  • ritkán okoz allergiát
  • nem adagoljuk túl sem a vitaminokat, sem az ásványi anyagokat
  • egészséges emésztést biztosít
  • elősegíti a rágást, ezáltal a fogak és a rágóizomzat karban tartását
  • viszonylag olcsón, a családi kassza kereteinek megfelelően összeállítható a menü

A hagyományos etetés hátrányai

  • több munkát igényel az elkészítés
  • előfordulhat, hogy nem adagolunk elegendő vitamint és ásványi anyagot, ezért ezekből kiegészítést kell adni
  • a romlott étel könnyen fertőzést okozhat

Húst, különösen sertéshúst sose adjunk nyersen a kutyának!

 

Ajánlott cikkek