Meglepő ünnepi veszélyek

Bizony komoly gyomorproblémákat okozhatnak a zsíros falatok. Sokszor az embereknek is, de a kutyáknak bizonyosan. A sonka, a kacsa, a liba, a pulyka nagyon finom, de komolyan megbetegítheti az állatot a sok-sok, asztal alá „véletlenül” esett falat.  Súlyos esetben még hashártyagyulladás is lehet a nagy falatozás vége, erős hányással, hasmenéssel és komoly hasi fájdalommal kísérve. Mire figyeljünk az ünnepi ételkészítés és falatozások során, és mi az, amire a vendégeket is érdemes figyelmeztetni?

Csontok

A szilánkosan törő csontok könnyen átszúrják a beleket vagy a gyomrot. A baromfi csontok ebből a szempontból különösen veszélyesek, hiszen főzéskor megpuhulnak. Ha csontot kap a kutya, az legyen nyers, húsos csont, ne pedig az ünnepi asztal maradéka.

Alkohol

Még a legkisebb mennyiség (beleértve a sört is) komolyan toxikus lehet a kutya számára.

Csokoládé

A csokoládé mérgező hatása akár 24 órán belül jelentkezik, és nagyon veszélyes lehet. Minél feketébb egy csokoládé, annál mérgezőbb a kutya számára.  A csoki koffein és theobromine tartalma hányást, hasmenést, gyors szívverést, gyakori vizelési kényszert, izomgörcsöket és rohamokat okoz. Se az ajándékba kapott finomságok ne maradjanak elöl, de a fára se kerüljön csoki dísz vagy szaloncukor.

Hagyma

A hagymafélék thiosulphate tartalma a vörösvértesteket öli, a kutyáknál komoly anémiát okoz. Soha ne hagyjon elöl hagymát és ne etessen hagymás maradékot a kutyával.

Szőlő és mazsola

A két finomság komoly veseelégtelenséget tud okozni a kutyáknál. Soha ne hagyja a vendégváró asztalon, mert a vonzó íz csalogató lehet ez eb számára.

Tészta

A benne levő élesztőtől a tészta megdagad. Amikor a kutya lenyel belőle egy darabot, a táguló, dagadó tészta gázt termel, ez pedig komoly fájdalmat okoz a belekben, de akár elzáródás vagy repedést is okozhat.

Rágcsálnivaló, vendégváró falatok

Komoly veszélyforrások is lehetnek, de mindenképp a napi kalóriaszükséglet feletti mennyiséget jelentenek az ellopkodott falatok.

Maradékok

A kutyák előszeretettel kutatják a kukát, ha csak hozzáférnek, hogy milyen maradék van benne. A romlott, netán penészes ételektől biztosan betegek lesznek. A csontok hatását fentebb részleteztük. Minden esetben vigye ki azonnal a szemetet, ha nem tudja „kutyabiztos” helyre zárni.

Gyertya

A gyertya soha ne legyen a csóváló farkincák, pacsizó tappancsok útjában. A felboruló gyertya komoly égési sérülést okozhat. A kandalló elé mindig tegyen tűzálló plasztik lapot vagy rácsot.

Ünnepi növények

A mikulásvirág, a magyal, a fagyöngy különösen mérgező az állatok számára. Ne tegye ezeket számukra elérhető helyre.

Ajándékcsomagoló papír

A kutyák, de különösen a kölykök előszeretettel kóstolnak bele bármibe, legyen az akár csörgő-zörgő csomagolópapír. A díszítő elemek, mint a szalagok, masnik, kis virágok, a ragasztó mind-mind a gyomorba kerülhet, ott komoly fájdalmakkal járó elzáródást okozva.

 

Ajánlott cikkek