Legyen trendi az etetés

A kutya vadon élő ősei elsősorban vadászták, zsákmányukat az utolsó falatig elfogyasztották. Az elejtett állatok gyomortartalma révén jutottak növényi eredetű tápanyagokhoz, és nem volt szükségük vitaminpótlásra, mivel zsákmányaik „közvetítésével” mindenféle táplálék szerepelt az étlapjukon.

A kutyák megfelelő etetése azonban nem könnyű feladat, még ha annak tűnik is. Nem elegendő egy általunk jónak ítélt táplálék odaöntése az eb elé. Nekünk, embereknek is egyénre szabott étrendre van szükségünk, ugyanígy kutyáinknak is.

Ami megfelelő az egyik egyednek, az nem biztos, hogy jó a másiknak. Fontos a táplálék megfelelő fehérje-, szénhidrát-, zsír-, vitamin- és ásványi anyag tartalma. A fehérjék biztosítják a növekedéshez és egészséghez szükséges anyagokat, a szénhidrátok és zsír adják az energiát, az ásványi anyagok pedig elengedhetetlenek az egészség megőrzéséhez.

Mindig a kutya életkora és életmódja határozza meg étrendjének összeállítását. Más és más a menüje egy kölyöknek, a növendéknek, az öreg vagy otthon lustálkodó, egy aktívan sportoló vagy vadászó kutyának, a vemhes vagy szoptatós szukának vagy egy kiállításra járó ebnek.

A kutya etetése lehetőség szerint a napnak mindig ugyanabban az időpontjában történjen. Soha ne etesse konyhai maradékkal vagy édességgel kedvencét. Etetés után a kutyát hagyja pihenni, ne engedje futkározni, ugrálni, mert ez akár bélcsavarodáshoz is vezethet. Biztosítsa, hogy étkezés után elvégezhesse a dolgát akár egy rövid séta keretében.

Minden fajta esetében ajánlható, hogy jó minőségű, könnyen kezelhető száraz kutyatáppal etesse. A piac telített jobbnál jobb minőségű, teljes értékű kutyatápokkal. Azonban ezek összetételében is lehet különbség. Ami jó lehet egy foxinak, nem biztos, hogy jó a yorkienak. Tehát hagyatkozzon a tenyésztő tanácsára, és kísérletezzen, mitől is lesz szép, egészséges, jó szőrzetű kedvenc állata.

Minden gyártó cég kategorizálja az általa gyártott tápokat a növekedési szakasznak és a fajta méretének megfelelően (pl. nagytestű kölyök, kistestű felnőtt, stb. táp), ám egyes cégek már fajtára lebontva készítik termékeiket, igyekezve az adott fajta sajátosságait is figyelembe venni. A nem megfelelő táp rögtön jelentkezik a kutya székletében: annak mennyisége megnő, állaga is megváltozik, és a kutya fejlődése is megtorpan, esetleg legyengül, megbetegszik.

Extrém esetben és a nem megfelelő táp huzamosabb etetése esetén a szőrzet elveszíti fényét, és bőrelváltozásokat figyelhetünk meg, vagy akár a végtagok is deformálódhatnak.

Amennyiben úgy dönt, hogy nem hagyatkozik a kész kutyaeledelekre (száraz tápokra és konzervekre), hanem főzni fog kedvencének, a következő szempontokat kell figyelembe vennie.

A táplálék alapja mindig a hús legyen, mely állati fehérjéket tartalmaz, ezen kívül ásványi anyagokat, nyomelemet és vitaminokat. Azonban a kizárólagosan hússal való etetés emésztési zavarokhoz vezethet, ezért nem hagyható ki a táplálékból a növényi rész sem, mely fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, és tartalmaz még keményítőt és cukrot is, melyek fontos energiaforrások.

A növényi szénhidrátok megtöltik a beleket, a rostok szabályozzák az emésztést. A növényi olajok telítetlen zsírsavai elengedhetetlenül fontosak a bőr és szőrzet egészségének megóvásában. A különféle vitaminok és ásványi anyagok pedig szükségesek a megfelelő csontfejlődéshez valamint az anyagcsere folyamatokhoz.

Tehát mindezeket a szempontokat figyelembe kell vennie, hogy megfelelő és ízletes eledelt készíthessen kutyájának. Arany szabály, hogy húst (különösen sertéshúst) szigorúan csak főzve szabad a kutyának tálalni.

A napi étel adagot kölyökkorban mindenképpen több részre elosztva (kezdetben 4, majd 3, később 2 etetésre lebontva) szükséges adni, de ajánlott a felnőtt kutyákat is napi két alkalommal, reggel és este etetni, hogy bélrendszerüket ne egyszerre terhelje a nagy mennyiségű élelem.

Ajánlott cikkek