Kutyát szeretnék! Való nekem egyáltalán? II.

Jó lenne egy kiskutya! Hiszen olyan édes, jó lenne gondoskodni egy aprócska lényről, kipróbálni, milyen vagy a nevelésben. Esetleg magányosnak érzed magad, és úgy gondolod, hogy jó megoldás lenne megosztani az életedet egy négylábú társsal. Vagy a gyerekek rágják már régóta a füled miatta. Egyszóval – elgondolkodtál már azon, hogy jó lenne egy kutya.

Segítünk a döntésben! Van egy pár kérdés, amelyre érdemes őszinte választ adni, mielőtt belevágsz a nagy kalandba, hiszen ez egy nagy döntés, mely min. 10 évre szól, így ellenőrizheted, hogy valóban készen állsz-e egy új jövevényre:

  1. Van-e elég időd és türelmed egy kölyökhöz? A többiek is bírni fogják?

Egy kölyökkutya sok időt igényel, játszani kell vele és bizony megtanítani temérdek dologra. Naponta többször kell etetni, folyamatosan bepiszkít a legkülönbözőbb helyekre, mindent megrágcsál miközben ismerkedik környezetével, és igényli a kutyás és emberi társaságokat is, hogy eltanulhassa tőlük a helyes kommunikációt, viselkedés formákat. Következetes, és folyamatos nevelésre szorul, melyhez a legjobb, ha kutyaiskolát is tudsz biztosítani hétvégente.

Szobatisztaságra kell nevelned, szocializálnod, hozzászoktatni a szőrápoláshoz, sétához, állatorvoshoz, utazáshoz. Nem várhatod el tőle, hogy mindig jól viselkedjen, sem azt hogy mindent magától tudjon, hiszen olyan, mint egy csecsemő, aki most csodálkozik rá a világra. Időt kell adnod neki, hogy kölyök lehessen, hogy tanulhasson, alkalmazkodjon.
Ha vannak gyermekeid, figyeld meg, hogyan viselkednek a szomszédok, vagy barátok kutyáival. Nagyon fontos, hogy az ifjabb családtagok elfogadóak, kedvesek és érzékenyek legyenek a kölyök igényeivel és életmódjával szemben, valamint, hogy ők is megtanulják a kutya tartás szabályait, az állatok tiszteletét.

kölyökkutya gazdi ölében

  1. Van már kutyád, vagy más háziállatod?

Gondold át, hogy jut-e mindannyiukra elég hely, és figyelem az új jövevény érkezése után is, valamint győződj meg róla, hogy ki fognak-e jönni egymással. Téves felfogás, hogy a kutyák mellé egy pár szükséges – tehát egy kanhoz egy szuka, vagy fordítva. Egyrészt nem vagy tenyésztő, hanem felelős gazda, így a felesleges szaporulatot megelőzendően minden kutyád ivartalanítva van.

Ugye így van?! Tehát nem szükséges, hogy a kutyák egy párt alkossanak, pláne nem, hogy almot hozzanak le, és még többen erősítsék a menhelyes kivert kutyák táborát. A szukák és kanok sok esetben jól kijönnek az ellenkező nem tagjaival, azonban ez inkább függ személyiségüktől, szocializációjuktól, és neveltetésüktől, mint a nemüktől. Olyan kutyát érdemes kedvenced mellé választani, akivel békében meg tud lenni egy falkában, nem szekálják halálra egymást, vagy nem vívnak folyamatosan dominancia harcot.

  1. Volt már korábban kutyád?

Amennyiben még nem volt, akkor még inkább járj utána a dolgoknak, érdemes elmenni menhelyekre is, ahol megtapasztalhatod a kutyatartás nehezebb részeit, megismerkedhetsz a különböző kutyák eltérő viselkedésével. Persze kölcsön lehet kérni egy ismerős kutyát is egy hétre, de egy „kész” kutya nem fogja visszaadni a valóságot. Emellett fontos, hogy a fajtákat jól ismerd, ugyanis vannak olyan fajták, melyek nem ajánlottak kezdők kezébe nehezebb természetük, önállóságuk miatt.

Még ha volt is kutyád korábban, jó ötlet lehet újra elolvasni olyan könyveket, melyek a kölyökkutyák tartásával, nevelésével foglalkoznak. Egy kis memóriafrissítés sosem árt, és így alaposan fel tudsz készülni az új családtag érkezésére. Jó ötlet lehet a kicsit kutyaoviba beíratni, érdeklődj időben, mikor indulnak kurzusok a közeli kutyaiskolában. A kutyaovi jó lehetőség a kölyök számára, hogy idegen emberekkel, más kutyákkal szocializálódjon, neked pedig arra, hogy megismerd kedvencedet, jó kapcsolatot alakíts ki vele, emellett, hogy megtanuld helyesen kezelni, nevelni, tartani.

kölyökkutya nagy kutyához bújik

  1. Kan vagy szuka legyen?

A kanok bizony jelölgetnek mindent, mindenhol, ha tetszik, ha nem. Emellett többször keverednek más kanokkal konfliktusba a falkavezér címért, és tüzelő szukák után képesek a legmagasabb kerítésen is kilógni. Szuka kutyák közt nem annyira jellemző a pozíciók miatti harc, de köztük is vannak dominánsabb egyedek, akik szeretik fitogtatni erejüket. A közhiedelemmel ellentétben NEM kell a szukáknak lehozni egy almot, és a szukát, valamint a kan kutyát is érdemes még az első tüzelés ideje előtti korban ivartalaníttatni. Így megelőzhető a gyakran kialakuló, drága és hosszú szenvedéssel járó daganatos megbetegedések jó része, és a felesleges szaporulat.

  1. Milyen fajtát válasszak?

Erről bővebben is szót ejtünk majd cikksorozatunkban, mivel az egyik legfontosabb kérdés. Nem elég, ha tetszik egy fajta, ismernünk kell, hogy milyen ösztönkészlettel rendelkezik, mennyi feladatot, törődést igényel, biztosítani tudjuk-e számára eszerint a megfelelő nevelést, környezetet. Egy átlagos kutya számára napi 40-60 perc sétát és játékot kell biztosítani. Egyes fajták azonban ennél sokkal többet igényelnek. Ha tisztában van a fajták igényeivel, megtalálhatja a módját annak, hogy a kutya kifejezésre tudja juttatni szükségleteit. Nem ajánlott olyan munkára kitenyésztett fajtákkal kezdeni, mint a malinois, border collie, husky, vagy ázsiai juhászkutya, sem a tapasztalatot igénylő pitbull, staffi, vagy kuvasz, ellenben jó választás lehet egy uszkár, spániel, arany retriever, vagy a kis termetű hobbi kutyák, mint a palota pincsi, boston terrier, vagy a mopsz.

kölyökkutya pici cicával

Írd össze a kérdésekre adott válaszaidat, beszéld meg családtagjaiddal is, ha szükséges. Ha több dologban bizonytalan vagy, vagy nemleges választ adtál, akkor inkább tedd félre a kutyavállalást egy alkalmasabb élethelyzetre, időpontra.

Addig is sok egyéb lehetőség van kutyákkal foglalkozni, elmehetsz önkéntesnek, menhelyekhez, állatmentőkhöz, tanulhatsz egyénileg, vállalhatsz munkát kutyapanzióban, vagy foglalkozhatsz ismerőseid kutyáival is. A lényeg, hogy jól gondold át, és felelős döntést hozz.

Hiszen elképzelhető, hogy aprócska lakásban élsz, nagyon elfoglalt vagy a munkájával, még soha nem volt kutyád, ám mégis egy tibeti masztiff, egy malinois, vagy egy border collie minden vágyad, mert olyan okos, és szép. Nos, nem lesz hozzáértő ember, aki ezeket a fajtákat ajánlaná neked, és mikor szembesülsz majd a romba dőlt lakásoddal, a felásott kerttel, a napi küzdelemmel, és az irányítás elvesztésével, akkor már késő lesz meggondolni magad. Érdemes tehát előbb a lehetőségeket felmérni, és csak utána válogatni, tetszik - nem tetszik alapon, hiszen ez a döntés elsősorban a kutyáról és nem rólad szól, méghozzá egy életre!

Következő cikkeinkben olyan kérdéseket fogunk taglalni, hogy mennyi idős legyen a kiválasztott kutyus, fajtatiszta, vagy keverék legyen, valamint hogy az egyes fajták milyen környezetben érzik jól magukat, milyen igényeik vannak. Így szeretnénk megkönnyíteni számodra a leginkább hozzád illő kedvenc kiválasztását.

Ajánlott cikkek