Kutyát szeretnék! Való nekem egyáltalán? I.

Jó lenne egy kiskutya! Hiszen olyan édes, jó lenne gondoskodni egy aprócska lényről, kipróbálni, milyen vagy a nevelésben. Esetleg magányosnak érzed magad, és úgy gondolod, hogy jó megoldás lenne megosztani az életedet egy négylábú társsal. Vagy a gyerekek rágják már régóta a füled miatta. Egyszóval – elgondolkodtál már azon, hogy jó lenne egy kutya.

Segítünk a döntésben! Van egy pár kérdés, amelyre érdemes őszinte választ adni, mielőtt belevágsz a nagy kalandba, hiszen ez egy nagy döntés, mely min. 10 évre szól, így ellenőrizheted, hogy valóban készen állsz-e egy új jövevényre:

  1. Milyen az életviteled?

Aktív, és éppen ezért szeretnél belekóstolni a kutyás sportokba is? Vagy úgy tervezted, hogy csak kiengeded, pisil, és vissza? Sétálni kötelező lesz esőben, hóban, fagyban is, minimum napi 2-3x, akkor is, ha kerted van, mert a kutyát nem csak fizikailag, de szellemileg is le kell fárasztanod ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, és egészséges maradjon. Ha ezt nem teszed meg, ne csodálkozz, ha rövid időn belül talál magának elfoglaltságot, és ásással, rágással, vagy szökéssel pótolja a napi mozgás és feladat igényét. Kifejezetten igaz ez a munka kutyákra!

  1. Milyen a munkád?

Irodában, dolgozol, vagy otthonról? A kutya naponta több, mint 4 órát magában lenne?
Ha igen, ki lesz az a barát, vagy családtag, aki ki tudja vállalni ebben az időszakban? Esetleg felbérelsz sétáltatót, vagy napközibe adod ez időre?

juhászkutya kölyök labdával

  1. Hol élsz? Van elég hely?

Albérletben laksz? Mi lesz, ha költözni kell? Az albérletek 96%-a nem költözhető kisállattal, magára hagyni pedig nyilván nem fogod kedvencedet. Az esetek jó részében sajnos vagy a kutya, vagy mindketten az utcán végzik azok közül, akik ezzel nem számolnak.

Lakásban laksz? Semmi gond! Abban az esetben, ha biztosítani tudod a megfelelő mozgást, és törődést, ha ki tudod elégíteni kutyád szellemi és fizikai igényeit is, akkor bátran tarthatsz lakásban kutyát. Ehhez nyilván hozzátartozik, hogy nem vagy távol teljes munkaidőben, és ismerned kell az adott fajta igényeit, különben kellemetlen meglepetésekben lehet részed. Kertes házad van?

Remek! De jó, ha tudod, hogy a kutya társas lény, falkára, családra, feladatra van szüksége, és az, hogy kint lehet egyedül egész nap, messze nem elégíti ki az igényeit.

Még rosszabb, ha ezt az időt végig egy kennelben, vagy láncon kéne töltenie, ez esetben válassz inkább egy másik állatot, vagy várd meg, hogy megfelelően alakuljon az életed.

  1. Mit hoz a jövő?

Várható-e változás az életedben az elkövetkező időszakban? Ha igen, gondold át, hogy a kutya akkor is belefér-e majd az életedbe. Vázolj fel magadnak minden eshetőséget, és önző érzelmektől mentesen, csak és kizárólag az állat érdekeit tartsd szem előtt - ha nem biztos még a te jövőd sem, szóba jöhet költözés, gyerek, külföldi munka, akkor kétszer is gondold meg, hogy megéri-e bevállalni még egy kisállatot ezek tetejébe.

bulldog kölyök

  1. Család, gyerekek?

Vannak gyerekeid? Biztosan szeretnél még egyet? Mert a kutya bizony felér egy gyermekkel. Vannak olyan idősek, hogy megértsék, a kutya egy érző lény, és nem csupán plüss állat? Biztosan a te döntésed ez? Az állattartás komoly, 10-15 évre szóló elköteleződés, és felelősség, melyről egy gyermek nem képes önállóan dönteni. A te feladatod mérlegelni, és adott esetben elmagyarázni gyermekeidnek döntésedet a kutya kérdésben. Így nem csak megértik, de meg is tanulják, hogy ennek milyen súlya van, a jövőben pedig ők is hasonlóan gondolkoznak és tisztelettel cselekszenek majd az állatokkal.

  1. Bírni fogod a költségeket?

Bizony a kutya költségekkel jár. Állandó költségekkel számolhatunk a táp esetében, minél nagyobb, annál többet eszik, és ha nem kap minőségi élelmet, akkor könnyen kialakulhatnak betegségek, csontritkulás, vitaminhiány a szervezetében. Allergia, betegség, vagy idős kor esetében szüksége lehet étrend kiegészítőkre, vagy speciális tápokra is. Felszerelései szintén nem olcsók, szükség lesz nyakörvre, bilétára, pórázra, szájkosárra, fekhelyre, tálakra, játékokra, igény szerint esőkabátra, utazó boxra is.

bichon jellegű kutya

A kölyöknek az oltási programon túl, chipre, ivartalanításra lesz szüksége, a kötelező oltásokat pedig felnőtt korban is évente ismételni kell, nem beszélve a paraziták, kullancsok elleni készítményekről, mely havi adagolásban kapható. Emellett szőr típustól függően 1-2 havonta szükség lesz kozmetikára, karomvágásra, és ha bármilyen vizsgálatra, gyógyszerre szorul, az állatorvosnál is számolhatunk nyugodtan szép összegekkel.

Ha ezekre a kérdésekre összességében pozitív válaszokat tudtál adni, akkor valószínűleg jó életszakaszban jársz, és már jó úton haladsz affelé, hogy gazdivá válhass.

Itt jön a legnagyobb dilemma: milyen kutya illik az életembe? Következő cikkünkben találod azokat a kérdéseket, melyekre válaszolva megtudhatod, hogy milyen kutyust érdemes választani a boldog közös élethez…   

Ajánlott cikkek