Kaphatnak- e kedvenceink mandula- vagy szójatejet?

Kaphatnak- e kedvenceink mandula- vagy szójatejet?

A manapság oly divatos „mindenmentes” táplálkozás egyik alternatív megoldása a növényi tejek fogyasztása. Ezek közül leginkább a mandula- vagy szójatej az, amely a legtöbb boltban elérhető, de sokan otthon készítik maguknak ezeket az italokat. Felmerül a kérdés, vajon a kutya és a cica ihat-e ilyen növényi tejet?

Leginkább három okra vezethető vissza, hogy miért szakítanak az emberek a hagyományos tejekkel, mint a tehén-, kecske- vagy juhtej. Ezek az okok a laktózérzékenység, a tejfehérje-érzékenység, valamint a veganizmus, ami nem engedi semmiféle állati eredetű élelmiszer fogyasztását. Mivel a növényi tej nem tartalmaz laktózt és koleszterint, ahogyan az állati tejek, sokkal kisebb a veszélye annak, hogy allergiás reakciót vált ki, ám tény, hogy ha az alap növényre valaki allergiás, akkor az abból készült növényi tejre is az lesz. A növényi tej tehát erősen ajánlott a laktózérzékenyeknek, valamint azoknak, akik érzékenyek a tejfehérjére, márpedig a kutyák és a macskák körében gyakori a laktóz intolerancia.

kiskutyák tejet lefetyelnek

A növényi tejekben megtalálható számos létfontosságú vitamin és ásványi anyag, valamint esszenciális fehérje, antioxidánsok, cukor, rostok és telítetlen zsírok. Bár tény, hogy nem okoznak az állati tejekre jellemző allergiákat, de az is igaz, hogy másfajta irritációkat kiválthatnak. A csonthéjasok, a magok vagy éppen a szója bizony okozhat allergiás reakciókat, éppen ezért a mandula, bár mérsékleten biztonságos állataink számára, allergiát okozhat.

A szója nagyon sok (elsősorban olcsóbb, gyengébb minőségű) kutya- és macskatápban megtalálható fehérjeforrásként, ez a kutyák egyik leggyakoribb táplálékallergénje, azaz nagyon sok állat mutat allergiás tüneteket akár szójatartalmú táp, akár szójatej fogyasztásakor.

A szójatej vagy mandulatej etetésekor a legnagyobb gondot az extra kalóriák jelentik.

Az elhízás komoly problémát jelent a háziállatoknál is, minden plusz kalória csak az elhízással járó betegségek kockázatát növeli. Egy átlagos, 4,5 kg körüli cicának például napi 200 kalóriára van szüksége, azonban egyetlen csészényi szója- vagy mandulatej 100 kalóriát tartalmaz, azaz a napi igényének a felét!  Mivel azonban a felnőtt kutya és macska szervezete már nem igényli a tejet, ezek számukra olyan üres kalóriák, amelyek nélkülözik azokat a tápanyagokat, amelyekre viszont a szervezetüknek valóban szüksége van.

Emellett néhány mandula- vagy szójatej édesített, ami azt jelenti, hogy további cukrot, esetleg más alternatív édesítőszert is adnak hozzá. Ez a hozzáadott cukor fogszuvasodáshoz és elhízáshoz vezethet, a xilit pedig kifejezetten mérgező a kutyák számára. A jó hír, hogy a legtöbb macska nem szereti az édesített ételeket, így a növényi tejek édesített változatáért sem rajonganak.

kutyák tejet lefetyelnek

Mi a helyzet a tehéntejjel?

Nagyon sok kutya és macska laktóérzékeny, így ha tehéntejet kapnak, emésztésük látja a kárát. A laktóz lebontásáért felelős enzim hiánya miatt esetenként lehet nekik laktózmentes tehéntejet kínálni, ám ezt is csak mértékkel és alkalmanként.

Ha mindenképpen tejet szeretne adni kedvencének, érdemes a kisállat kereskedésekben kapható macskatejet kipróbálni, mivel ezek laktózszegény, általában vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított, krémes finomságok, kifejezetten az állatio igényekre kifejlesztve.

Ajánlott cikkek