Jöhet a vacsora!

Sokan azt gondolják, a kutya etetése a világ legegyszerűbb dolga. Nos, részben igazuk is van. De a kutya megfelelő táplálása azért némileg bonyolultabb dolog, márpedig a felelős gazda célja az, hogy minden módon biztosítsa kedvence egészségét és boldogságát. Ehhez pedig az egyik legfontosabb dolog a megfelelő táplálás.

Abban, hogy a táplálás megfelelő legyen, nagy szerepe van annak, hogy mit, mikor és hogyan etet a gazdi az állattal.

Mit?

Eléggé zavarba ejtő a termékkínálat a boltok és webáruházak polcain, ráadásul szinte mindegyiket teljes értékű és kiegyensúlyozott tápnak hirdetik. De mit is jelent ez valójában? Elég elolvasni a címkét és az alapján dönteni?

Nos, a címkékben azért bízhatunk, hiszen azokon fel kell tüntetni, pontosan mit is tartalmaz a táp. A legfontosabb, hogy a kutyának proteinben gazdag eledelre van szüksége. Lehet, hogy a gazdi vegetáriánus vagy vegán, de a kutya nem, és ilyen táplálékra kényszeríteni állatkínzás. A kutyának létszükséglete, hogy állati fehérjéhez jusson a szervezete, tehát ellenőrizni kell, hogy az elsődleges összetevő a tápban valamilyen hús (csirke, bárány, hal, stb.) legyen. Különösen fontos a megfelelő protein bevitel kölyök állatok esetében, hiszen a megfelelő fejlődésükhöz ez elengedhetetlen fontosságú.

Nagyon divatos manapság a nyers táplálás. Ez azt jelenti, hogy a kutya nyers húst kap eledelként, mintegy igazodva a vadon élő állatok táplálkozásához.

Az alapvető elképzelés az, hogy a kutya természetes étrendjének utánzása egészségesebb életmódot kínál, egyfajta eb-paleó diéta.

Azonban a nyers hússal való táplálásnak van néhány jelentős hátránya. Az egyik, hogy nagy mennyiségű húst fagyasztva kell tárolni, amíg el nem érkezik a kiolvasztás és a tálalás ideje, vagy pedig rövid időközönként (egy-két naponta) kell friss húst vásárolni. Emellett a gazdának ismernie kell a nyers élelmiszerek megfelelő kezelésének módját is, hogy megelőzze a baktériumok elszaporodását, és ezáltal a betegségek kialakulását. Végül, de nem utolsó sorban ez táplálási forma a legdrágább lehetőség.

kutya és macska egymás mellett falatoznak a tálkájukból

A leggyakoribb táplálás a száraz táppal való etetés, de sokan választják a konzerv eledeleket is. Ez utóbbiak nagy mennyiségben tartalmaznak vizet, gyakorta akár a tartalom 80 %-a víz, ami esetenként azt is jelentheti, hogy a gazda jóval többet fizet a kisebb tápértékért, valamint nagy mennyiségű vízért. Emellett a konzerv eledel hamarabb romlik meg, mint a száraztáp, tehát minden esetben ügyelni kell arra, hogy a megbontott dobozt mielőbb elfogyassza az állat.

A táp kiválasztásakor érdemes kerülni az olcsó, gabonaalapú tápokat, mivel ezek proteintartalma zömében a gabonából (kukorica, rizs, stb,) származik, márpedig nem minden proteinforrás egyenértékű.

A gabonaalapú fehérje egyszerűen nem az, amire egy kutyának az egészséges fejlődéshez és élethez szüksége van.

Az olcsó kutyatáp ugyanolyan, mint a silány humán étel. Fizet az ember valamiért, lehet, hogy az íze rendben van, de hosszú távon ez a minőség nem alkalmas az egészséges élet fenntartására. Egy kicsivel több anyagi áldozattal kvázi az egészség is megvásárolható, legalábbis részben, hiszen a kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálás az egészséges élet egyik alappillére.

És még egy fontos dolog. Lehet, hogy a változatosság az élet sója, mi, emberek, szeretjük ezt akár a mindennapi életünkben, akár az étrendünkben, de a kutyák számára az étel rendszeres változtatása csak az emésztési problémák forrása. A kutyák egyáltalán nem bánják, ha minden nap ugyanazt kell enniük!

gazdi a tenyerében tápszemeket mutat a kutyának

Mennyit?

Ha sikerült végre eldönteni, mit etessen a kutyával, a következő fogós kérdés, hogy abból mennyit. Persze a kutya, ha megkérdeznénk és beszélni tudna, rávágná, hogy mindet, vagy lehetőleg minél többet. Épp ezért nem is kérdezzük meg az ebet, és ezért hárul ránk a feladat megoldása.

A kutya mérete, súlya, aktivitási szintje és fajtája is befolyásolja, hogy mennyi táplálékra van szüksége.

Minél nagyobb és aktívabb az eb, annál több táplálékra lesz szüksége. Sőt, a táplálék fajtája is hatással van arra, mennyit kell etetni belőle. Az olcsóbb kutyatápok általában nem tartalmaznak annyi tápanyagot, ezért többet kell kapnia az állatnak ahhoz, hogy hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz.

Bár a tápanyagban gazdag ételek drágábbak lehetnek, ezekből a kevesebb is elég, így ár-érték arányban sokkal megfelelőbbek.

Mivel minden kutya más, és a méret, súly, aktivitás és fajta igényei mellett egyedi szükségletei is vannak, folyamatosan figyelni kell őket, a súlyukat, az energiájukat, egészségi állapotukat. Kezdő lépésként az alábbi mennyiségekkel lehet kezdeni az etetést (bár a jobb tápok csomagolásán mindig van iránymutató adagolás), és később, a fenti kritériumok figyelembe vételével ehhez igazítani az adagokat.

4,5 kg alatt = 1/4 to 1/2 csésze
4,5 – 9 kg = 1/2 to 1 csésze
9 – 13 kg = 3/4 to 1 1/2 csésze
13 – 18 kg = 1 1/2 to 2 csésze
18 – 27 kg = 1 1/2 to 2 1/2 csésze
27 – 36 kg = 2 1/2 to 3 csésze
36 - 45 = 3 to 4 csésze
45 – 70 kg = 4 to 5 csésze
70 kg felett = 4 1/2 to 6 csésze

Mikor?

A legjobb napi két alkalommal etetni a kutyákat, reggel és este. Célszerű mindig ugyanabban az időpontban etetni őket, legalábbis amennyire lehetséges. A kutyák szeretik a rutint, tehát a rendszer és a megszokás nekik kifejezetten jó. Ha nehezen tudja a saját napirendjébe beilleszteni az ugyanazokban az időpontokban történő etetést, érdemes megfontolni időzíthető, automata etető használatát. Ezek ráadásul segítenek a pontos adagolásban is, tehát duplán hasznosak.

kutyák műanyag tálkából falatoznak

Ha túlsúlyos az eb

Sok kutyának szinte kielégíthetetlen az étvágya, és sok gazdi hajlamos étellel, jutalomfalatokkal kompenzálni kedvencét, ha nem tud vele elég időt tölteni, vagy szimplán csak nem bír ellenállni a kutya kuncsorgásának.

A túletetés azonban túlsúlyhoz vezet.

A kutya súlyának kordában tartása komoly figyelmet igényel a gazdától, a túlsúly, elhízás kezelése pedig még több önfegyelmet, kontrollt. A fogyáshoz nem kell feltétlenül más ételt vásárolni, sokszor elég csak a mennyiséget csökkenteni harmadával, felével.

Persze a kutyák általában nem lelkesednek ezért, így, ha szükséges, lehet alacsony kalóriatartalmú töltőanyagot adni a táphoz, például zöldbabot vagy sütőtököt. Ezek eltelítik az eb pocakját, a jóllakottság érzetét biztosítják, de nem veszélyeztetik a sikeres fogyókúrát.

A fogyókúra, a csökkent adagok tehát elkeserítik az ebet, eleinte sírni, szűkölni fog. Ilyenkor azonban gazdának nem szabad elcsábulnia, és jutalomfalatokkal tömnie. Tartsa szem előtt: az állat érdeke, hogy lefogyjon, hiszen a túlsúly sok komoly betegség forrása lehet. A felelős gazda célja, hogy kedvence egészséges és boldog életet éljen, márpedig ehhez jó kondíció kell. Nem mellékesen a túlsúlyból eredő betegségek kezelése komoly állatorvosi költségekkel is jár.

Végül és nem utolsó sorban pedig, a sikeres fogyáshoz nem elég az étrend megváltoztatása, az adagok csökkentése, de kell a mozgás is.

Egyszóval a kutyák megfelelő táplásása korántsem olyan egyszerű dolog, mint amilyennek tűnik, hiszen sok minden befolyásolja, mit és mennyit kell etetni, sok változó határozza meg, melyik étel a legjobb egy adott kutya számára. Érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, hiszen ideális esetben ő az, aki a gazda mellett a legjobban ismeri a kutyát, ráadásul szakmailag képzett is e témában is.

Ajánlott cikkek