Ismétlés a tudás atyja

Jómagam nem vagyok kutyakiképző, így csak azokat a tapasztalatokat tudom megosztani önökkel, amik a kutya alapvető neveléséhez, a mindennapi együttéléshez szükségesek. Komplexebb neveléshez sok hasznos könyv kapható, oldalunkon is rengeteg fontos információ és cikk van, és az ebek méretüktől függetlenül kutyaiskolában, tapasztalt és képzett oktatók segítségével is elsajátíthatják a további ismereteket.

A munkakutyák kiképzése majdnem minden esetben profi kiképzők irányításával zajlik, azonban az alapvető engedelmességi szabályokat minden kutyának otthon, gazdájától kell megtanulnia.

A nevelés már a hazaérkezéskor elkezdődik. Ilyenkor derül ki, milyen jó ötlet volt idejekorán kiválasztani az új családtag nevét, és előkészíteni helyét. Célszerű megérdeklődni a tenyésztőtől, hogy mi a kiskutya legkedveltebb eledele, amit jutalomfalatként alkalmazhat. A pozitív megerősítésre minden állatnak szüksége van, egy dicsérő szó, simogatás elengedhetetlen, de egy kutyához – akárcsak egy férfihoz – a gyomrán át vezet az út.

Minden új feladatot naponta gyakorolni kell, de soha nem tovább, mint 10-15 percig. A kölyök nem csak elfárad, de meg is unja a kezdetben játékos, később már fárasztó feladatokat, és a pocakja is tele lesz a sok jutalomfalattal. Bármilyen nevelési feladat is kerül sorra, azt egyszerre csak a család egy tagja végezze, még akkor is, ha mindenki részt akar venni benne. Inkább osszák be, melyik nap ki vállalja magára feladatot, mintsem megzavarják a kölyköt a “nagy tömeggel”.

Alapvető szabály a kutya nevelésében, hogy ha már ismer egy parancsszót, akkor annak végrehajtását meg kell követelni tőle. Nem lehet legyinteni, hogy most nem sikerült, majd holnap megint menni fog. Akármennyire is úgy gondolja, megy már a feladat, időnként újra és újra gyakoroltatni kell a kutyával, hogy ne felejtse el. Persze az alapvető vezényszavak, mint a “gyere ide”, “helyedre”, “ül”, “marad” a napi élet részei.

Ajánlott cikkek