Ihat-e kávét a cica?

Egykoron drága csempészáru volt, sokan haltak meg miatta. Voltak és vannak országok, ahol komoly fizetőeszköznek számít. Sokan szeretik, mások gyűlölik, de használják gyógyászati célokra is. Ez a kávé. Napjainkban szinte minden háztartásban megtalálható valamilyen formában, és kínálják italként, használják kulináris receptek összetevőjeként, szépségápolási termékekként vagy akár kertészeti segédeszközként.

Sok családban élnek cicák, szerte a világban, róluk pedig tudjuk, hogy csintalanok, kíváncsiak, és bizony sokszor kiszámíthatatlanok. Imádnak elbújni, vag akár kiváncsiságból valahová bebújni, felmászni. Bizony, sokszor olyan helyekre is, ahol számukra veszélyes dolgok vannak. Mégis, valahogy a gazdik nem szoktak aggódni, ha a cica a kávés polc vagy a kávéfőző körül mászkál.

Hiszen a finom illatú és ízű kávé csak nem lehet káros. Vagy mégis?

Nos, az igazság az, hogy a koffein igencsak veszélyes, nem csak a macskákra, de a kutyákra és más háziállatokra nézve is. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha beleszimatol, vagy belenyal a kávéba, főleg, ha az finom tejes vagy tejszínes, akkor rögtön baja lesz.

grafika tejeskávéban pancsoló cicáról

De a macskának, ha szomjas, vízre van szüksége, ezzel tudja hidratáltságát biztosítani. A kávé, ahogy a tea, a szörpök, az üdítők sem neki valók. Ennek oka egyszerű: a macska szervezete nem képes megemészteni olyan dolgokat, amelyeket az emberi szervezet igen. Mindemellett a kávé nem jár olyan egészségügyi előnyökkel a macskák esetében, mint nálunk.

Bár a nem édesített kávéban van magnézium és kálium, ezek pedig akár hasznosak is lehetnek a cica szervezete számára, de a koffein kifejezetten káros.

A nagyon nagy mennyiségű koffein akár életveszélyes mérgezést is okozhat.

Az állatok sokkal érzékenyebben reagálnak a koffein toxikus hatásaira, mint mi. A számukra halálos mennyiség sokkal kisebb, mint azt gondolhatnánk. Ezek a tünetek jelentkezhetnek, ha a macska a kelleténél több kávét nyel le.

  • Nyugtalanság és hiperaktivitás
  • Hányás
  • Kórosan gyors pulzus
  • Megnövekedett vérnyomás
  • Magas testhőmérséklet
  • Remegés
  • Görcsös rohamok
  • Elhullás

Mivel akár a hányást, akár a nyugtalanságot okozhatja más probléma is, érdemes először ezeket az okokat kizárni, és megbizonyosodni arról, hozzáférhetett-e kávéhoz a cica. Ezzel együtt a fenti tünetek mindegyike vezethet halálos kimenetelhez, a tünetek súlyosságától függően.

szétszórt kávébab a földön, a cica a gazdi tenyerében kávébabot szimatol

Szerencsére a kávémérgezés lehetősége viszonylag könnyen behatárolható, így a kezelés is időben megkezdhető, ám már a felsorolt tünetekből is látszik, miért kell óvnunk a macskát a kávétól.

Persze pár csep a finom, fekete nedűből még nem fog megártani négylábú barátunknak.

Tehát ha pár lecseppent feketét felnyal, nem kell megijedni, ám érdemes észben tartani, hogy a fajtától, kortól és egészségi állapottól függő mértékben ugyan, de károsítja az állat szívét és idegrendszerét is.

Amikor a kávé szóba kerül, az ízek mellett annak számos előnyéről is beszélünk. Ezen előnyök egyike azok számára érdekes, akiknek van kertjük, ráadásul ez az előny a macskákhoz kapcsolódik.

Vannak cicák, melyek szinte kutyamódra szeretnek ásni. Amennyiben szeretné ezt elkerülni, érdemes némi kávéval felszórni az udvart. Hasonlóan körbe lehet szórni azokat a növényeket, amelyeket szeretné, hogy elkerüljön a macska, legyenek akár kertiek vagy cserepesek. A cicák számára ugyanis általában nem vonzó és kellemes a kávé illata, ezt az előnyt pedig fel tudja használni.

Nem kell erős vegyszerekre vagy drága termékekre költenie, ha távol akarja valamitől tartani a cicát, elég csak kávéval megszórni a környékét.

Ne feledkezzen meg arról, hogy az energiaitalok, minden kávé alapú ital és üdítő, a tea, de még a tiramisu és más ételek, édességek is tartalmaznak koffeint, vagy koffein tartalmú összetevőt.

kis kávés tárolón kávébab, mellette kávés süti, a cica azt szagolgatja

Amennyiben úgy gondolja, hogy kedvence akár kávét, akár más koffein alapú ételt vagy italt evett vagy ivott, keresse fel vele az állatorvost. Ez bizony minden esetben a „jobb félni, mint megijedni” esete. Persze esélyes, hogy a kávébabot, az őrölt kávét, vagy a forró feketét elkerüli a cica, de ha már tej, tejszín, vagy tejszínhab van az italban, vagy édesen-vonzón illatozó édesség formájában kerül elő, nagy az esély rá, hogy a kiváncsi kis szőrös bizony belenyal, amint a gazdi nem figyel. Ne kockáztasson! Nem éri meg.

Ajánlott cikkek