Hibák az etetés körül

Azt hiszem, mondani sem kell, hogy a gazdák a legjobbat szeretnék megadni kedvenceiknek, legyen szó bármiről. Nincs ez másként az etetés terén sem, mégis előfordulhat, hogy hibás döntést hoznak anélkül, hogy annak tudatában lennének. Márpedig a megfelelő táplálás, a megfelelő tápanyagok biztosítása az alapja minden másnak. De melyek ezek az apró, ám orvosolható, kiküszöbölhető hibák?

1. Túl sok táp vásárlása

A legtöbb esetben senki sem vásárol több kilónyi kutyatápot egy kisméretű kutyának, ahogy a nagyoknak sem szerez be tucatnyi húszkilós zsákot. Ám hajlamosak vagyunk akciók, jó ajánlatok esetén felhalmozni. Most, a pandémia időszakában, de főleg a karantén idején sokan nagy mennyiségeket rendeltek házhoz, mintegy bebiztosítva magukat, nehogy kifogyjanak a készletből. Ez már csak azért sem túl jó ötlet, mert ha nem tudja ellenőrizni a tápok szavatossági idejét, megeshet, hogy mire kinyitná a zsákot, a táp megavasodik.

2. Nem megfelelő tárolás

Nem mindegy, hogy egyszerre mennyi tápot tárolunk. Persze – visszautalva az előző pontra – érthető, ha a gazdi nem akar havonta, hathetente tápért rohanni. Ezzel nincs semmi gond, ha megfelelő módon tudja tárolni a hosszabb – max.2-3 hónapra – elegendő mennyiséget. Sőt, a kinyitott zsák tartalmának tárolása sem mellékes kérdés. A legtöbben szimplán kinyitják a zsákot, kiveszik az aktuális adagot, és betolják a sarokba a nyitott zsákot. Ez pedig nem a legjobb megoldás.

Ha kinyit egy zsák tápot, akkor annak tartalmát érdemes légmentesen záródó edénybe önteni, így nem fog sem megavasodni, sem pedig túlzottan kiszáradni.Az így tárolt eledel friss marad, ráadásul a rovarok sem tudnak „beleköltözni”. A bontatlan zsákokat érdemes állandó hőmérsékletű és száraz helyen – pincében, kamrában – tárolni, ha már meggyőződött arról, hogy a csomagolás teljesen sértetlen. Ha csak egy kis szakadást is lát a zsákon, ám csak később fogja felhasználni, annak tartalmát is inkább öntse légmentesen záródó dobozba.

kutyamancs tápszemeken

3. A szavatossági idő

Már vásárláskor érdemes ellenőrizni a szavatossági időt, ám ha ezt elmulasztotta, esélyes, hogy a kutya jelezni fogja. Amennyiben azt tapasztalja, hogy kedvence nem akarja megenni a megszokott tápot, vagy jóval kevesebbet eszik belőle, érdemes ellenőrizni, nem járt-e le a szavatossága, ilyenkor ugyanis más lehet az állaga és az íze is.

4. Túletetés jutalomfalatokkal

Igen, a legtöbb jutalomfalat aprócska méretű, vonzó kinézetű, így a legtöbb gazdi bele sem gondol abba, hogy bizony ezeknek a falatkáknak a kalóriatartalma jóval magasabb. Ilyenkor szokták a gazdák álmélkodva mondani, hogy nem is értik, mitől túlsúlyos a kedvencük, hiszen az állatorvos által megszabott adaggal etetik. Bizony, hiába nem kap a kutya túl sok eledelt, ha közben minden jó cselekedetért kalóriabomba jutalomfalattal tömik.

A jutalomfalat mennyisége ideálisan a napi ételadag 10 %-át teheti ki, leginkább azért, mert az a fajta eleség nem felel meg a komplett, kiegyensúlyozott kutyaeledel kriétiumainak. A legnagyobb hibát pedig akkor követi el a gazda, ha ezt a jutalomfalat mennyiséget nem számolja bele az étrendbe, kalóriatartakmát nem vonja le a napi, ajánlott kalóriamennyiségből.

Sokan a nevelés, tanítás, kiképzés során használnak túl sok jutalomfalatot. Bár az étel kiváló eszköz lehet ilyenkor, ám ha úhgy gondolja, a célok eléréséhez sok falatra van szükségük, akkor érdemes inkább igen alacsony kalóriatartalmút választani, vagy a napi kutyatáp adagból használni pár szemet.

jutalomfalatok tálkában

5. Marketing csapdák

Nagyon sokan esnek bele a reklámok csapdájába, és vásárolják meg az egészségesebbnek, zöldebbnek, mindenféle trendnek leginkább megfelelőnek kikiáltott tápokat. Még akkor is így tesznek, ha semmiféle tudományos tény sem bozonyítja, hogy ezek a diéták valóban jobbak, vagy agyáltalán jók, egészségesek a kutyáknak. A marketing trend legújabb példája a „gabonamentes étrend” és a „vegán kutyatáp”, amelyek egyikének esetében sem bizonyított tudományosan, hogy egészségesebb lennének.

A legtöbb emberre hatással vannak a reklámok, márpedig azok ömlenek ránk minden irányból. Ez nem is baj, hiszen így hozzájutunk sok hasznos információhoz is. Ám ha ételről, táplálkozásról van szó, nem szabad kontroll nélkül elfogadni, amit a reklámok állítanak, hiszen a cégek, így a tápokat előállítók is a saját előnyeiket tartják szem előtt, igyekeznek a legjobb színben feltüntetni termékeiket. Nagyon sok olyan szót használnak, amelynek nincs korrekt meghatározása, és amelyeket kizárólag marketing célokra használnak, például „emberi minőségű étel” vagy „holisztikus összetevők”. Ezek közül sok a való életben semmit sem jelent, de kutyatáplálékot vásárló embereket vonz. ”

6. Felkapott márkák bűvöletében

A megfelelő táp kiválasztásakor az elsődleges szempont a tápanyag összetétel kell, hogy legyen. A nagy cégek a legtöbb esetben nagy választékot nyújtanak, és a garanciát a sokéves tapasztalat és a táplálkozási szakértői csapat adja. Tehát nem biztos, hogy a hangzatos reklámokkal operáló divatmárkák valóban jobbak, de a legtöbb esetben garantáltan drágábbak. Lehet, hogy a nagy cégek nem olyen trendik és szexik, de alkalmazásukban több tudományos fokozattal bíró szakember áll, akik folyamatos kutatások alapján állítják össze a tápokat, ellenőrzik azok hatását, és bizony a minőségellenőrzési protokoll is sokkal szigorúbb ezeknél a cégeknél.

tápszemek narancssárga tálkában és mellette

7. A szabályozások fontossága

Akár az Európai Unió területén, akár a tengerentúlon gyártott és onnan importált tápról beszélünk, nagyon lényeges szempont, hogy a táp megfelel-e a különféle, igen szigorú szabályozásoknak. Az Unióban az Európai Állateledel-ipari Szövetség ajánlásai alapján az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság felügyeli az összetevőket, hazánkban a NÉBIH rendszeresen ellenőrzi a tápok minőségét. Az, hogy egy táp megfelel-e a szabályozásoknak és előírásoknak, a címkén ellenőrizhető.

8. Házi készítésű eledel

Sokan azt gondolják, házi koszttal a legegyszerűbb a kutyát vagy a cicát etetni. Nos, ez nem igaz. Egyrészt a kutya és a macska nem malac, hogy maradékot kapjon, főleg nem moslékot, azaz összeöntött maradékokat. Másrészt a humán ételek alapanyagai között több olyan is van, amely egészgételen vagy kifejezetten káros a házi kedvencek számára.

Tehát ha valaki úgy dönt, hogy házilag készít eledelet állatának ó, érdemes először alaposan utánajárni egyrészt annak, hogy miből érdemes főzni, másrészt annak, hogy milyen tápanyag igényeknek kell megfeleljen a tálalt étel. Az állatorvos, vagy kutyákra és macskákra specializálódott táplálkozási szakértő tud segíteni abban, hogyan állíthatja össze az ideális, házi készítésű étrendet, hogy az kellően kiegyensúlyozott és teljes értékű legyen.

Ajánlott cikkek