Ha a kutya fél a babától...

Vannak olyan kutyák, melyek félnek vagy riadtak lesznek a babák közelében, és inkább elsomfordálnak. Ez a helyzet senkinek sem jó, hiszen a gazdi abban reménykedett a várandósság heteiben, hónapjaiban, hogy a kutya és a baba szeretni fogják egymást, és boldog játszótársai lesznek majd idővel egymásnak. Na de mi van akkor, ha az eb már az első pillanattól riadtan szemléli a babát?

Szimatolja meg!

Ha úgy érzi, kedvence tart az új családtagtól, tanítsa meg neki, hogyan érintse meg orrával a kicsit. Ez a kutya számára is biztonságot adó mód az interakcióra, melynek során begyűjtheti a szagokat, érzéseket, hangokat, anélkül, hogy pár másodpercnél tovább a kicsi közelében kelljen maradnia. Ehhez először azt tanítsa meg neki, hogyan érintse orrát a gazdi tenyeréhez vagy kézfejéhez. Amint ez megy, jöhet a babával való ismerkedés.

Tegye a kezét a babára, és ösztönözze, hogy orrát a kezéhez érintse. Amint ez sikerül, jutalmazza a szokott módon.

Néhány ismétlés után egy kicsit változtasson a szabályokon. Az eddig is használt „szimat” szó kimondása után, amint a kutya orra a keze felé közelít, húzza el a kezét. Így a kutyaorr a babát érinti majd. Azonnal dicsérje meg és jutalmazza az ebet! Addig gyakoroljanak, amíg a kutya bátran meg nem meri érinteni orrával a kicsit.

Ha a kutyának tetszik ez a játék, gyorsan rájön, nem is olyan rossz dolog az életében az a picike csomag. Minden alkalommal, amikor az eb kedvesen közelít a babához, és hozzá érinti az orrát, jutalmazza.

baba yorkie kutyával ül a fűben

Uuupsz!

A félénk kutyák számára nehéz időszak, amikor a baba aktívvá válik, és egyre zajosabb lesz. Szerencsére ez a korszak egybeesik azzal az időszakkal, amikor a kicsik előszeretettel hajigálnak ki ételt az etetőszékből, vagy piskótadarabokat a járókából. Engedje, hogy a kutya segítsen ezen maradványok „feltakarításában”. Hamar rájön majd az eb, hogy kifejezetten praktikus a baba a háznál!

Mit NE tegyen?

Soha ne kényszerítse a kutyát a babával való interakcióra. Engedje, hogy a maga módján közelítsen a kicsihez. Amikor idegesnek, feszültnek tűnik, nyugtassa meg és jutalmazza, amikor csak lehet.

kutya a baba arcát nyalja, annak tetszik

Ha a kutya agresszívan reagál a babára…

A legtöbb eset, amikor a kutya agresszívan viselkedik a babával szemben, arra vezethető vissza, hogy nem volt megfelelően szocializálva gyerekekkel.

Sok kutya nem fél a gyerekektől, de agresszív lesz, ha eledele, játéka vagy rágcsái felé közelít a kicsi. Az apró gyerekek még nem értik, hogy a kutya dolgait tiszteletben kell tartani és békén kell hagyni.

Ráadásul ők még nem ismerik fel a kutya figyelmeztető jelzéseit sem, nem értelmezik a morgást vagy az ugatást. Márpedig ez komoly következményekkel járhat. Vannak kutyák, amelyek a babára úgy reagálnak, mintha egy sípoló játék lenne, márpedig ez sem túl jó. Az ilyen helyzetek vége általában egy kiadós harapás.

baba vízben ülve játszik a kutyával

Mi a teendő?

Ha a kutya agresszivitást mutat, vagy úgy gondolja, hogy ez megeshet, tartsa távol egymástól az ebet és a gyereket. Egyedül nem fogja tudni megoldani a problémát, úgyhogy keressen olyan kutyaiskolát, ahol erre kiképzett oktatók dolgoznak.

Hogyan korrigálja az agresszív viselkedést?

Nyilvánvalóan nem engedhető meg, hogy a kutya agresszívan forduljon a gyerek felé. Azonban az agresszív kutyát sem fizikailag, sem verbálisan nem szabad büntetni. Ezek a megoldások visszaüthetnek, hiszen arra tanítják a kutyát, hogy amikor a baba ott van, csak rossz dolgok történhetnek vele, ez pedig egy újabb ok arra, hogy ne szeresse.

Tehát ne büntesse se a morgást, se a hörgést, de a fogak fenyegető csattogtatását se. Ha elég szerencsés, és a kutya figyelmeztető jelzést ad le harapás előtt, akkor se büntesse, mert legközelebb már figyelmeztetés nélkül fog harapni.

Ám amíg a kutya morog, van módja és ideje eltávolítani őt a gyerek közeléből.

A legjobb megoldás, ha megváltoztatja a kutya motivációjának okát. Ha a kutya agresszióját a baba váltja ki, tanítsa meg neki, mitől és miért jó, ha ott van a kicsi. Persze ehhez szükséges a profi segítség, ne szégyelljen hát szakemberhez fordulni!

Ajánlott cikkek