Eszközök a tanításhoz

Az alap kiképzéshez érdemes pár eszközt is beszerezni, bár ezek nagy része amúgy is a gazda rendelkezésére áll, tehát elég csak összekészíteni. Az első és a legfontosabb páros: a nyakörv és a póráz. Ez persze biztosan van a kutyának, de nem biztos, hogy erre a feladatra is megfelelő. A kutya jó eséllyel már hozzászokott a nyakörv és a póráz viseléséhez, tehát csak ellenőriznie kell ezeket

Mindenképp olyat vegyen, amelyik nem túl szoros, de nem is lötyögősen laza. Míg az előbbi a fojtogató érzés miatt válik örök ellenségévé az ebnek, utóbbi esetben röhögve szabadul ki belőle, és azt fogja gondolni, itt a játék ideje. Tehát fontos a nyakörv mérete. Akkor jó, ha felcsatolva kisujját még éppen be tudja dugni a nyakörv mögé. 

A póráz már kicsivel bonyolultabb kérdés. Amikor kiskutya kerül a házhoz, az egyik legnagyobb kihívás, hogy milyen nyakörvet, pórázt vegyünk neki. A nyakörv vs. hám vita eldöntése sem egyszerű, hiszen a funkció sokszor szemben áll a kivitelezéssel. Ráadásul a kiskutya jó eséllyel hamar kinövi a nyakörvet, hámot, tehát érdemes előre is gondolkodni. De ha sikerül dűlőre jutni, nem árt mellé egy pórázt is választani. No de milyent?

kölyök husky fekszik és a nyakában lógó pórázt rágcsálja

Akár egyszerűnek is tűnhet a válasz, hiszen a legtöbben úgy gondolják, kétféle póráz van, a fix hosszúságú és az automata póráz. Nos, ez részben igaz.

Először is át kell gondolni, mire kell a póráz: sétára, tanításra, kiképzésre, sportoláshoz? Fontos, hogy a póráz minden körülmények között biztonságos és stabil legyen, annak mérete és anyaga, pontosabban annak szilárdsága igazodjon a kutya méretéhez, testtömegéhez, erejéhez, karakteréhez. Nem mellékes a póráz fogása sem, hiszen a kezünkben tartjuk, tenyerünkkel érintkezik, ahol viszonylag puha a bőrünk. És persze az sem mindegy, mennyire tetszetős, mennyire kellemes ránéznünk.

A jó pórázon nincs semmi más, csak egy karabiner, amivel a nyakörvhöz rögzíthetjük. A ki- és lelógó kütyük, díszek, karikák, egyebek nem csak felesleges, de esetenként veszélyes kellékei is egy póráznak, hiszen a kutya bármibe beleakadhat velük.

Manapság a legnépszerűbb az automata póráz, amit sokan Flexi néven ismernek. A legtöbb helyen ezt ajánlják, amikor a kezdő gazdi bemegy a boltba vásárolni. Ezeknél az automata pórázoknál maga a póráz egy műanyag foglaltban van, és egy gomb megnyomásával szabályozhatjuk, hogy milyen hosszan szeretnénk használni. Maga a póráz erős műanyag, eltérő hosszúságban kapható, és többféle méretű kutyához ajánlják. Elsősorban kis- vagy közepes testű kutyáknál lehet praktikus, mert a nagyobb, harminc-negyven kiló, vagy nagyobb kutyát már nem biztos, hogy vissza tudjuk vele tartani, ha megindul.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a kutya neveléséhez, képzéséhez ez a póráz típus alkalmatlan. Egy dolgot tanul meg vele: húzni, de azt nagyon. Ráadásul a neveletlen, képzetlen kölyök a gyakorlatlan gazda kezében garantáltan mindenre és mindenkire felcsavarodik séta közben.

póráz összetekerve és jutalomfalatok

Tanításra, szoktatásra tehát mindenképp fix hosszúságú pórázt válasszon, ezt később, a séták során, amikor már ismeri a kutya az alapvető engedelmességi tudnivalókat és a hozzájuk kapcsolódó parancsszavakat, simán lecserélheti automatára. Az egy-két méteres, pórázzal fogóval ellátott póráz a legideálisabb,  hiszen általában nagy teherbírású, strapabíró. Nem mellékes, hogy a jó póráz nem vágja a kezet, és könnyen megtartható vele a kutya. Séta, kirándulás, vagy utazás, de még kiképzés esetére is ez a fajta póráz a legideálisabb választás, hiszen kontroll alatt tartja a kutyát, az nem távolodhat el akármilyen távolságba a gazdájától. Van elegendő mozgástér a számára, ám a kapcsolat a gazdával folyamatos.

A póráz anyagát tekintve lehet klasszikus bőr, textil, esetleg nylon, vagy fém lánc. Kis- és közepes testű kutyák sétáltatásához, tanításához a gyengébb textil vagy nylon póráz is tökéletes, általában az egy méteres kivitelt tartják ideálisnak. A textil és nylon pórázak nagy előnye, hogy könnyen tisztíthatók. A bőr kivitel ugyanezt a célt szolgálja, de anyaga erősebb, tartósabb. Szennyeződés esetén a bőr nem mosható, mert a víz hatására anyaga kemény lesz.

Ha kiállításra jár kedvencével, szüksége lesz egy úgynevezett felvezető pórázra, mely vékonyabb textil póráz. Általában nem kell hozzá külön nyakörv, a felvezető póráz igazi 2:1-ben alkalmatosság. Egy fém kapoccsal megfelelő méretre húzható a nyakörv rész, felette pedig már a póráz rész folytatódik. A bíró egyébként általában nem arra kíváncsi, hogy milyen szép a póráz, mennyi pénzt áldoztál rá, hanem a kutya küllemére és jellemére. Tehát a jó felvezetőpóráz láthatatlan, azonban illeszkedik a kutya méretéhez, szőrzetéhez.

Nagyobb testű, erős ebek esetében sokan előszeretettel választanak fém pórázt, mert azzal ezek a kutyák is könnyebben visszatarthatók, ha megindulnak. Nem mellékes az sem, hogy az ideges karakterű kutya fémet nem tudja átharapni, míg a bőrt vagy a textilt igen. A láncos póráz ugyanakkor nem megfelelő kezelés esetén veszélyes lehet. Ha a gazdi a kezére, tenyerére tekeri, könnyen sérülést okozhat, ráadásul ha a kutya mégis elszabadul, komoly balesetveszély lehet belőle.

kutyajátékok

Kiképzéshez, tanításhoz célszerű kiképző pórázt venni, amely egy több fokozatban állítható hosszúságú póráz. Van rajta egy erősebb és egy gyengébb karabiner. A jó kiképzőpóráz általában bőrből készül, mert ennek anyaga nem csak tartós, de nyúlik is, ám nem szakad el, mint a textil változat.

Emellett nagyon sok másféle, speciális funkciót ellátó póráz is kapható. A nyomkereső és nyomozó kutyáknál használatos követő póráz kifejezetten hosszú, és általában puha, de tartós bőr anyagból készül. Úszópórázt általában vadászkutyáknál használnak. Általában 10 méteres hosszúságú, emiatt kellő szabadságot ad a kutyának a mozgásban, ugyanakkor mégis ellenőrizni tudja a gazda az eb vízi munkáját. Az úszópóráz általában könnyű textil anyagból készül, mely lebeg a vízen, így könnyen nyomon követhető a kutya mozgása.

Sokan előszeretettel sportolnak kutyájukkal közösen, a futók kifejezetten élvezik, ha eleven, aktív ebükkel oszthatják meg szenvedélyüket. Azonban nem árt, ha az ember keze szabad marad. Egyrészt az egyensúly könnyebben tartható, másrészt sok minden más miatt is szüksége lehet az embernek a kezére ilyenkor. Ehhez a közös sporttevékenységhez fejlesztették ki a futópórázt, mely általában egy derékra csatolható övből, és egy ehhez kapcsolható pórázból áll. A gazdi egyszerűen a derekára helyezi az övet, rácsatolja a pórázt, és már róhatják is együtt a kilométereket.

Nem olyan könnyű tehát a pórázválasztás, mint azt nyakörv vásárlásakor gondolnánk. Amilyen sokat gondolkodunk azon, milyen a jó nyakörv, legalább annyit kell agyalni a megfelelő pórázon. És nem szabad úgy taktikázni, hogy a nyolchetesen megvásárolt póráz majd hosszú évekig jó lesz a kutyának. A felelős gazda előre elhatározza és pontosan tudja, mire alkalmas kedvence, milyen karakterű kutya van a kezében, azzal milyen céljai és tervei vannak. Ehhez igazítja a nyakörv és a pórázak kiválasztását, és tudja, mikor, milyen helyeztben milyen pórázt kell a kezébe vennie.

A nyakörv és póráz mellett szükség lesz még sok-sok jutalomfalatra. De milyen a jó jutalomfalat? Legelőször is olyan, amit a kutya szeret, mégpedig nagyon szeret. Mindenképp keressen olyan jutalomfalatokat, amelyek tartósítószer- és adalékanyag-mentesek, természetes és szerves összetevőket tartalmaznak. Kerülje az olyan, potenciálisan mérgező összetevőket, mint a fokhagyma, még akkor is, ha csak kis mennyiségben van jelen a falatban. Keressen olyan terméket, amelyben kevés a töltőanyag, ám antioxidáns- és vitamintartalma magas. Soha ne felejtse el, hogy a jutalomfalat a napi ételadag szerves része, tehát azok kiporciózásakor vonja le belőle az aznapra szánt jutalomfalatok mennyiségét. Emellett jó, ha kéznél van egy klikker, vagy egy mutatópálca, attól függően, melyiket szeretné használni, ha egyáltalán használni akarja. Vigyen magával egy-két kedves kutyajátékot, például egy madzagos labdát és egy rágókötelet, és ne feledkezzen meg a kutyapiszik-gyűjtő zacskókról sem.

A klikker tréning eszköze egy hangot adó játék, melynek használata segít a kívánatos viselkedés rögzítésében. Használata során a klikkerrel kondicionált megerősítést hajt végre, annak ismételt használata által. A klikker használata egyszerű: csak az apró eszköz és némi jutalomfalat kell.

A klikkert olyankor kell használni, amikor szeretné elérni, hogy a kutya jutalom (pl. étel) reményében megtegyen valamit. A hanggal azt jelzi az állatnak, hogy a várt viselkedést szereti, várja, hogy többször is megtegye.

A mutató pálca valójában egy bot, amely a kiképzés során a kutya tájékozódását szolgálja. Angol elnevezése target stick, azaz a cél és a pálca szavak együttese, azaz funkciója, hogy a feladatokat célratörően lehessen végrehajtani.

Ajánlott cikkek