Ehetnek-e körtét házi kedvenceink?

Ehetnek-e körtét házi kedvenceink?

A rövid válasz: igen. A kutyák és a macskák is ehetnek körtét, de ez nem jelenti azt, hogy kell is nekik, vagy szükségük lenne rá. A körte sem nem mérgező, sem nem veszélyes a számukra, sőt, kiváló rost-, antioxidáns-, A, C, K vitamin és vasforrás. Mindezt úgy kínálja a szervezet számára, hogy a kalóriatartalma egyáltalán nem magad. A kutyák jó része kifejezetten kedveli a körte édeskés ízét, a macskák esetében azonban ezt nehéz megjósolni, tekintettel arra, hogy esetükben hiányzik az édes ízek észleléséért felelős receptor.

A kutyák mindenevők, így ők mind az állati, mind a növényi eredetű tápanyagokból tudják hasznosítani a számukra szükségeseket. Ám a macskák húsevők, így energiaigényüket állati forrásból nyerik, ez pedig azt jelenti, hogy ha meg is eszik a körtét, annak táplálkozási előnyei esetükben minimálisak.

Hamarosan itt a körte szezonja, érdemes tehát felkészülni ebből a gyümölcsből!

körte a fán

Az esetleges veszélyek

Van pár dolog, amire érdemes figyelni, ha a gazda megkínálja kedvencét körtével.

  1. A friss gyümölcs baktériumokat tartalmazhat, például szalmonellát, E. colit és Listeriát. A szennyeződés előfordulhat akár a gazdaságban, az élelmiszerboltban, vagy a konyhánkban is. A fertőzés tünetei: hányás, hasmenés, levertség, kiszáradás, gyengeség, étvágyhiány és szervi elégtelenség. Amikor állatnak kínál gyümölcsöt, azt ugyanolyan alaposan meg kell mosni, mintha emberi fogyasztásra szánná!
  2. A körte különféle növényvédő szerekkel szennyeződhet, ezek pedig mérgezőek lehetnek, vagy egyes háziállatoknál allergiát, gyomor-bélrendszeri rendellenességeket okozhatnak. Amikor állatnak kínál gyümölcsöt, azt ugyanolyan alaposan meg kell mosni, mintha emberi fogyasztásra szánná!
  3. A nagyobb darabok, vagy a mohón, egészben lenyelt körte könnyen fulladást okozhat. Az étel nem játék, ne dobálja a gyümölcsöt az állatnak, mint egy labdát.
  4. A körte magja nyomokban cianidot tartalmaz, ezért soha nem szabad hagyni, hogy az állat megegye.
  5. Ha a kutya vagy a macska nem szokott körtét enni, először csak kisebb mennyiséget szabad vele kóstoltatni, mert nagyobb mennyiség elfogyaszása esetén emésztőszervi rendellenesség vagy akár hasnyálmirigy gyulladás is jelentkezhet. Ezek hányással, hasmenéssel, levertséggel, érvágycsökkenéssel, puffadással és hasi diszkomfort érzéssel járó betegségek. A kóstolás után figyelje, hogyan reagál az állat szervezete az új ételre.
  6. Bár nincs dokumentált allergiás eset a körte és házi kedvenceink vonatkozásában, az első alkalommal nem árt az allergia tüneteire is figyelni.
  7. A különféle, xilitet tartalmazó pékárúk, sütemények akkor sem egészségesek az állat számára, ha körte van bennük. Sőt, a xilit kifejezetten mérgező a számukra! Ha ilyen jutalomfalatot, sötit szeretne kedvencének készíteni, csak egészséges összetevőket használjon!
  8. A gyümölcs szára és levelei nem alkalmasak a fogyasztásra, az állatnak sem. Lenyelve ezek bélrendszeri problémákat, de akár elzáródást is okozhatnak.

Nyelési nehézség, fulladás, köhögés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, nehéz székletürítés, étvágytalanság vagy levertség esetén mindenképpen forduljon állatorvoshoz kedvencével.

foxi szerű kutya körtét rágcsál

Pro és kontra

A körtében nincs olyan tápanyag, amelyre kedvenceinknek szükségük lenne, és amiatt feltétlenül adni kellene nekik, feltéve, hogy egészséges, kiegyensúlyozott és kiváló minőségű étrenden élnek az állatok. Ezzel együtt, mivel a gyümölcs kalóriatartalma alacsony, kiváló csemege lehet a számukra.

Ha jutalomfalatként szeretné adni a körtét, érdemes meghámozni, magjától és a magháztól megtisztítani, kisebb darabokra vágni. A darabkák mérete célszerűen egyezzen meg a kutyának rendszeresen adott, bevált jutalomfalat méretével.

Ha házilag készít körte ízesítésű kutyasütit vagy jutalomfalatot, ügyeljen arra, hogy kerülje a cukrot, a mesterséges édesítőszereket, és egyéb, nem természetes és egészséges forrásból származó összetevőket.

Sokan kérdezik, mi az a mennyiség, amennyit körtéből ehet az állat. Nos, erre kőbe vésett szabály nincs, de általánosságban azt lehet mondani, hogy egy kisebb kutyának vagy cicának napi egy evőkanálnyi mennyiség, közepes testűnek két evőkanálnyi, míg a nagyoknak ¼ bögrényi (azaz a gyümölcs negyede) az a mennyiség, ami ajánlható.

Mint már fentebb is írtuk, a körte esetében igen ritka az allergiás reakció. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem is fordulhat elő. A gyakoribb ételallergének általában fehérje alapú termékek, például csirke, marhahús vagy tejtermékek. Ezzel együtt érdemes tisztában lenni az allergia tüneteivel, melyek lehetnek bőrfertőzések, fülfertőzések, száraz bőr és tartós viszketés.

Ajánlott cikkek