Ehet-e paradicsomot a kutya?

A paradicsomot és a belőle készült ételeket - mind nyersen, mind főzve - sokféle formában esszük, és nagyon sok ember kifejezetten szereti. A paradicsom nem kizárólag a hagyományos magyar konyha része, hanem a mediterrán diéta, de más speciális étrendek elengedhetetlen része is. Ám ahol ember főz, ott előbb vagy utóbb megjelenik a kutya is, hiszen biztosan tudnia akarja, mi készül a fazékban, minek van olyan ínycsiklandó illata.

A szakemberek véleménye szerint bár nem lesz baja a kutyának, ha néha kap egy kis darabka paradicsomot, azért jobb távol tartani őket a piros, lédús finomságtól. Hogy miért?

paradicsom szeletek

A paradicsom veszélyei kutyákra

A paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény Európába a 16. században került. Érdekes, hogy hosszú ideig csak dísznövényként használták, mert mérgezőnek tartották. A paradicsom, akárcsak a burgonya, mérgező szolanint tartalmaz ugyan, de ennek mennyisége olyannyira elenyésző, hogy problémát nem okozhat. Ugyanígy a növény egyes részei, pl. a paradicsom gyümölcse, teljesen ártalmatlanok, sőt, akár egészségügyi előnyökkel is jár fogyasztásuk, míg más részei valóban mérgezőek lehetnek. Emellett a paradicsom C-vitamin tartalma magas, azonban más vitaminok csak igen kis mennyiségben találhatók benne.

paradicsomfürt, szárral, levéllel

Tudjuk, hogy a paradicsomot kifejezetten egészségesnek tartják, márpedig két anyag is állhat a paradicsom élettani hatásainak hátterében. Ezek egyike a tomatin – valamint származéka, a tomatidin –, amely egy, a fent említett szolaninhoz hasonló szerkezetű és hatású alkaloida. A tomatinnal folytatott állatkísérletek során arra a megállapításra jutottak, hogy ez az anyag hatékonyan képes csökkenteni a vér koleszterin szintjét, és gátolni az érelmeszesedés kialakulását. Ugyanakkor tény, hogy nagy mennyiségben fogyasztva a tomatidin mérgező lehet a kutya számára. Jó hír azonban, hogy a tomatidin a növény zöld részeiben koncentrálódik, különösen a virágokban és a kis szárakban. Az érett paradicsomban található mennyiség biztonságosnak tekinthető a kutyák számára, és bár a zöld paradicsomban több a tomatidin, de ez a különbség elenyésző.

Tehát ha otthon, a kertben paradicsomot termeszt, ügyelni kell arra, hogy ne lopkodja a lédús zöldséget a kutya a veteményesből. Már csak azért sem, mert ilyenkor fennáll a veszélye, hogy ahogy zsákmányolta – virággal, szárral, levelekel, esetleg még zöld állapotában -, úgy nyeli le. Bár esélyes, hogy a nem túl finom zöld részeket kiköpködi a kutya, de jobb nem kockáztatni, és inkább körbekereíteni a kiskertet.

A paradicsomfogyasztás hatása a kutyákra

Ha túl sok tomatidint evett a kutya, akkor jelentkezhetnek bélrendszeri panaszok, hasmenés, hányás. A nagyon nagy mértékű fogyasztás esetén levertség, izomgyengeség, erős nyáladzás, kitágult pupillák vagy szapora szívverés is tapasztalható. Ezekben az esetekben érdemes azonnal állatorvoshoz fordulni.

Ezen túl, akárcsak az emberek esetében, a paradicsom súlyosbíthatja a már meglevő bélrendszeri panaszokat, például a refluxot. A paradicsom sokaknál okoz allergiát, ez a kutyával is megtörténhet, bár tény, hogy ritkán. Ennek tünetei a kutyáknál hasonlóak, mint az embereknél.

pizzaszelet paradicsommal

Mi a helyzet a ketchup, a paradicsomszósz és egyéb, paradicsom alapú ételek esetében?

Az a kutya, amelyik szereti a paradicsomot, biztosan komoly érdeklődést mutat a pizzaszelet vagy a spagetti iránt is. Azonban a paradicsomszószok, a ketchup, a levesek vagy a gyümölcslevek nem igazán egészségesek a kutyák számára, mégpedig a hozzáadott só és cukor, valamint a mesterséges aromák vagy egyéb vegyszerek miatt. Ezzel együtt kis mennyiségben ezek sem fognak problémát okozni, minden esetben a mértékletesség a lényeg.

A paradicsometetés előnyei

A mértékkel, kis mennyiségben kínált paradicsom egészségügyi előnyökkel jár. A paradicsom tele van tápanyagokkal, köztük likopinnal és béta-karotinnal, amelyek erős antioxidánsokként segítenek megelőzni a sejtkárosodásokat. Az alacsony kalóriatartalmú zöldségben magas a rosttartalom, ami elősegíti az emésztést, és gazdag A- és C-vitaminban, mely elősegíti kedvence látásának és bőrének egészségét.

spagetti sajttal, paradicsommal

Hogyan kínáljuk a paradicsomot a kutyának?

Ha a kutyának szeretne paradicsomot kínálni, érdemes érett, vörös darabot kereni, de a koktélparadicsom is finom. Távolítson el róla minden szárdarabot, levelet, és csak ez után kínálja. Bár az emberek nagy része sózva szereti enni a paradicsomot, a kutya számára ez szükségtelen, sőt, káros lehet. Pár szelet friss paradicsomnak, csak úgy, magában azonban biztos örülni fog. Első alkalommal injább csak egy kis darabot kínáljon, és figyelje, hogyan reagál rá az állat. Ha tetszik neki az íze, és nem jelentkeznek sem allergiás reakciók, sem kellemetlen bélrendszeri tünetek, akkor jutalomként, kis darabokat nyugodtan adhat neki.

Ajánlott cikkek