Ehet-e kivit a kutya?

A kivi apró, zamatos, savanykás és mégis édes gyümölcs. Mivel tele van A-, B-, C-, K-, E-vitaminnal, foláttal és káliummal, antioxidánsokkal, makró- és nyomelemekkel, a téli időszakban igen kedvelt az emberek körében. Különösen kimagasló C-vitamin tartalma miatt vásárolják ilyenkor. No, de mi a helyzet a kutyákkal?

Ehet a kutya kivit?

A temérdek pozitív hatás miatt azt mondhatjuk, hogy igen, ehet a kutya kivit, ez a gyümölcs biztonságosnak mondható a számukra. Ám azért a kérdés ennél kicsivel összetettebb. Ha ezt a gyümölcsöt szeretné megosztani kedvencével, akkor először is hámozza meg, és távolítsa el a magokat.

A savanykás ízt nem minden kutya kedveli, ám ha mégis tetszik neki, akkor is először legyen óvatos. Csak kis adaggal próbálkozzon, és figyelje a reakcióit. Tudjuk, a kutyák is lehetnek allergiások, ráadásul a legkülönfélébb, leghézköznapibb dolgok esetében is előfordulhat allergia. Szóval csak óvatosan az összeismertetéssel! Emellett jelentkezhet emésztési zavar is, tehát a „végterméket” is figyelje.

Lehet, hogy számunkra sok előnnyel jár a kivi fogyasztása, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kutya nem ember, tehát szervezetük teljesen mást igényel az egészséges működéshez, mint a mienk.

kivi a fán

A víztartalom

Az, hogy egy kutyának mennyi a vízigénye, nagyon sok mindentől függ, például egyéni adottságoktól, a külső hőmérséklettől, egyéb időjárási tényezőktől, aktuális étrendtől, stb, Általánosságban elmondható, hogy testsőlykilogrammonként egy kutya 25-50 ml vizet igényel naponta. Ez azt jelenti, hogy például egy 30 kg.os labrador számára napi 750-1500 ml víz szükséges. Egy érett 100 grammos kivi víztartalma nagyjából 80 ml. Tehát a gyümölcs egymagában vízpótlásra nem alkalmas, de kiváló frissítő lehet.

Emmésztőenzimek

A kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít lebontani a fehérjéket, például a húsban találhatóakat. Kimutatták, hogy az emberek esetében segíti a fehérjék emésztését a gyomorban és a vékonybélben; jótékony hatással van a gyomor-bélrendszeri diszkomfort érzet és a puffadás esetén. Ugyanakkor ezirányú vizsgálatok a kutyákkal nem történtek, ráadásul a legtöbb prémium kutyaeledel tartalmaz probiotikumokat és emésztőenzimeket, tehát a kivi ezen előnyeire nincs szükségük a kutyáknak, tehát ha csak ezen ok miatt kínálna neki kivit, felesleges.

egész kiviken pár szeletelt darab

Milyen problémákat okozhat a kivi?

A kivit hámozva fogyasztjuk, érdemes a kutyának is így kínálni. Annak ellenére, hogy a gyümölcs héja nem mérgező, igen nehéz megrágni, és lenyelve kisebb kutyánál akár fulladást, bélezáródást, bár leginkább emésztési problémát okozhat a kutyának.

Mi leginkább a magokat is megesszük, az eb számára ez nem a legbiztonságosabb megoldás. Nagy mennyiségben a magvak mérgezőek lehetnek, és bár ahhoz elég sokat kellene fogyasztania belőlük, hogy komoly, akár végzetes legyen, de egyéni érzékenységtől függően kisebb mennyiség is okozhat bélrendszeri rendellenességet, enyhe mérgezéses tüneteket.

Ugyan a kivi aprócska gyümölcs, mégsem ajánlott egészben adni a kutyának. Egyrészt a magvak miatt, másrészt mivel az apróbb méretű kutyák számára még így is nagy a mérete. Egy csivavának vagy yorkienak be sem fér a szájába, de a labrador képes akár egyben le is nyelni. Márpedig a kisebb golflabda méretű gyümöls megakadhat a torkában vagy a bélrendszerben, komoly problémát okozva. Ezért tehát hámozás után mindig vágja szeletekre a gyümölcsöt, így kimagozni is könnyebb lesz.,

Ha túl sok gyümölcsöt eszik a kutya, bizony fájni fog a hasa, azaz bélrendszeri problémák jelentkeznek, hányással, hasmenéssel, étvágycsökkenéssel, fájdalmakkal.

Mint minden ételtípusnál, a kivi esetében is a mértékletesség a kulcs. A kutya méretétől függően nlhány gerezd kivi biztonságos a kutyák számára. Annak ellenére, hogy a legtöbb  gyümölcsöt és zöldséget általában egészségesnek és alacsony zsírtartalmú vitamin- és ásványianyag forrásnak tekintik, a túletetés mindig egészségtelen.

kiviszeletek

Mindig válasszon érett kivit

A kivi frissen savanykás, ahogy érik, úgy lesz édeskés ízű. Érdemes tehát érettebb kivit választani a kutya számára. Az egészséges gyümölcs sehol sem puha, foltos vagy penészes.

Hogyan érdemes kínálni a kutyának?

A nyers gyümölcsöt – mint fentebb is írtuk – hámozva, kimagozva, apróbb szeletekre vágva érdemes kínálni. Akár KONG játékba is tölthetők kividarabok, ha kedvence szereti, vagy készíthet számára jutalomfalatot is belőle. Nyári napokon a kiviből fagyasztott, jeges finomságok készíthetők

Ajánlott cikkek