Ehet-e a kutya tojást?

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, a tojás pedig olcsó, tápláló alapanyag, amely segít a reggeli indulásban. Ám mi a helyzet akkor, ha kedvenc kutyánk vágykozva néz a rántottára vagy az omlettre? Kaphat belőle? Nos, a válasz igen. Akár főtt tojás, akár rántotta vagy tükörtojás, ez az étel nem csak finom, de kiváló tápanyag forrás a kutya számára is.

Persze ez csak abban az esetben igaz, ha a tojás nem sózott, nem fűszerezett. Az omlett, a rántotta, ha hagymával készül, már kifejezetten káros lehet a kutya számára, emellett az olaj, a vaj, a zsír, amin sül a tojás, vagy a paprika, a bors, amivel fűszerezik, szintén nem egészségesek a számára.

A kutya számára akkor jó a tojás, ha nincs fűszerezve, nem tocsog a zsiradékban, legfeljebb egy kis finom sajt van a tetejére szórva.

A tojás előnyei

A tojás kiváló fehérjeforrás, ráadásul gazdag esszenciális amino- és zsírsavakban, vitminokban (pl. A és B12), vasban, szelénben is. Ezek mindegyike számos pozitívumot jelent az állat számára: szép bőrt, egészséges szőrzetet, jó fogakat és masszív csontozatot biztosít.

Annak ellenére, hogy a tojás kiválóan beilleszthető a kutya étrendjébe, ügyelni kell arra, hogy ne ez legyen az elsődleges tápanyagforrás. Azonban heti néhány alkalommal nyugodtan lehet kínálni, feltéve, hogy szép, egészséges forrásból származó tojás, és nem fűszerezi semmivel.

tükörtojás

Hogyan kínálja?

Bár a tojás finom és egészséges, ráadásul különleges táplálék a kutya számára, hiszen a gazdi is ezt eszi, azért nem árt néhány dologra odafigyelni. Egyrészt a tojás túletetése komoly betegségeket okozhat, például elhízást, melynek következtében más betegségek is kialakulhatnak. Emellett a szalmonella veszélyeivel is érdemes tisztában lenni. A tojás nem csak tápanyagokban gazdag, de zsírban is, így túlsúlyos kutyák számára nem a legjobb táplálék.

Ha hiszi, ha nem, a tojás nem csak a tápanyag- és vitamintartalom miatt egészséges, de kifejezetten jó hatása lehet a pocak gondjaira is.

Nem csak a csirke-rizs kombó segíthet, ha emésztési vagy más bélrendszeri gond van. Ez esetben azért érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, mi az a mennyiség, ami hatékony segítség, és még nem ártalmas az állat számára.

Bár a nyers ételek bizonyos baktériumai kifejezetten hasznosak az állat számára, azért a megfelelő tárolás nagyon fontos, hiszen csak így tartható ideális szinten ezeknek a baktériumoknak a mennyisége.

tojás dobozban

A tojásevés veszélyei

A vadon élő kutyák gondolkodás nélkül fosztják ki a madarak fészkét, és fogyasztják el a benne talált tojásokat – héjastól. Persze ez nem ajánlott házi kedvenceink számára, és a nyers tojás bizony nem csak az emberek, de a kutyák számára is csak mérsékelten ajánlott. Ugyan a nyers tojás fogyasztása ritkán jár problémákkal, de nem éri meg kockáztatni.

A nyers tojás fogyasztása szalmonella fertőzés kockázatával jár, akárcsak a nyers hús evése.

A szalmonella olyan élelmiszer eredetű megbetegedés, mely embereket és állatokat is érinthet. Tünetei lehetnek a hányás, láz, hasmenés (mely akár véres is lehet), az étvágy csökkenése, levertség.  A daganatos betegségtől vagy fertőzéstől, esetleg egyéb komoly betegségtől szenvedő, tehát alapvetően gyengébb immunrendszerű állatoknak semmiképpen nem szabad nyers tojást adni, mivel a gyenge immunrendszer nem biztos, hogy le tudja győzni az esetleg szennyezett tojással járó szalmonellát.

tojás dobozban

A nyers tojás huzamos időn át való etetése egy kevéssé közismert veszéllyel is járhat, ez pedig a biotin hiány. Ezt egy, a tojásfehérjében található enzim okozza, mely meggátolja a biotin felszívódását a szervezetben. A biotin olyan B-komplex vitamin, amely elősegíti az egészséges bőrt, az anyagcserét, az emésztést és a sejtek egészségét, úgy a kutyák, mint az emberek esetében. Az említett enzimek az emésztésre is hatással vannak, különösen kölykök és idős kutyák esetében. Éppen ezért nekik csak mértékletesen szabad kínálni ezt a finomságot.

Bár igen sok tojást kell ennie a kutyának ahhoz, hogy a biotinhiány kialakulhasson, ezért nem árt odafigyelni az adagolásnál. Mindig tartsa fél szemét a kutyán rántotta vagy főtt tojás fogyasztása után, hogy nem észleli-e bármilyen emésztési rendellenesség jelét.

Ajánlott cikkek