Bőrallergia kutyáknál

A kutyák bőrallergiája gyakran okoz gyulladt, viszkető bőrt. Gyakran jelentkezik másodlagos tünetként bőr- és fülfertőzés. Az atópia általában 6 hónapos és 7 éves kor között jelentkezik, az esetek 70 százalékban egy és három éves kor között, egyes fajtáknál azonban már akár két hónapos korban.

Az olyan fajták, mint egyes terrierek, a boxer, lhasa apso, si-cu, mopsz, golden retriever, labrador retriever, dalmata, cocker spániel, szetterek, csivava, törpe schnauzer, tervueren, shiba inu és beauceron hajlamosabbak az allergiára. Az atópia gyakrabban fordul elő szukáknál, mint kanoknál.

A leggyakoribb tünetek a viszketésre válaszreakcióként adott nyalogatás, rágás, vakarózás, melyek általában a lábakon, lágyéktájon, hónaljban, pofán, füleken fordul elő.

Ritkábban előforduló tünetek a barnás váladékozás, szőrhullás, a bőr kérgesedése, hiperpigmentációja. A baktériumok gyakran okoznak bőrfertőzéseket, fülgyulladást, kötőhártya-gyulladást, az pofa duzzanatát, tüsszögést. Nyilvánvaló tünet a lokalizált vagy generalizált bőrpír.

Az állatorvos általában bőrkaparékkal vizsgálja az allergiát, de esetenként szükség lehet vérvételre is. A diagnózis felállításához szükség lehet a kutya előtörténetére – ételek, növények, bolhásság, stb. A kezelés meghatározásához feltétlenül szükséges a tesztek elvégzése.

A gazda feladata, hogy az allergiát kiváltó tényezőket megszüntesse vagy minimálisra csökkentse. Az állatorvos által felírt gyógyszerek a tüneteket csökkentik, az állat életét megkönnyítik, elviselhetővé és élhetővé teszik. A kiváltó októl függően a gyógyszeres kezelés lehet szájon át beadandó gyógyszer, injekció, fürdető szer, de amennyiben táplálékallergiáról van szó diétát vagy hypoallergén tápot is javasolhat az állatorvos.

Nem ritka, hogy a kezelés több hónapot is igénybe vesz, mire az állat tünetmentes lesz, de előfordulhat, hogy egész életén át szükséges a felírt gyógyszerek adagolása.

Ajánlott cikkek