Az öregedő kutya etetése

A kutyák 12 éves koruk körül már látható jeleit mutatják az öregedésnek. A korral járó változások kiterjednek a metabolikus rendszerre, az immunrendszerre, de a test teljes egészére is. Az, hogy a kutya hogyan reagál ezekre a változásokra, egyedenként más és más. Az öregedő kutya etetésénél a legfontosabb általános egészségének és ideális súlyának megőrzése, a krónikus betegségek következményeinek csökkentése, az esetlegesen kialakuló egészségügyi rendellenességek minimalizálása.

A kutya mérete meghatározza a senior étrend etetésének kezdetét

Ahogy a kutya öregszik, egészségügyi problémák léphetnek fel, beleértve a bőr és a szőrzet romló kondícióját, az izmok gyengülését, szaporodó bélrendszeri problémákat, ízületi gondokat, elhízást, fogászati problémákat, a fertőzésekkel szembeni küzdelem hiányosságait.  Mivel a kisebb termetű kutyát tovább élnek, estükben ezekkel a korral járó változásokkal később szembesülnek a gazdák.

És hogy mikor érdemes senior étrendre váltani?

  • Kistestű fajták és 10 kilónál kisebb kutyák – 7 éves kor
  • Közepes testű fajták és 10-25 kiló közötti kutyák – 7 éves kor
  • Nagytestű fajták és 25-45 kiló közötti kutyák – 6 éves kor
  • Óriásméretű fajták és 45 kilónál nehezebb kutyák – 5 éves kor

Óvakodjon a csökkentett fehérjetartalmú senior tápoktól

A kutatások azt igazolták, hogy a kutyák fehérjeigénye a korral nem csökken, és a változatlan fehérjetartalom nem oka az esetlegesen kialakuló veseproblémáknak. Ezzel szemben kifejezetten fontos az idős kutyák optimális fehérjetartalmú táppal való etetése, ugyanis a könnyen emészthető fehérje segít a jó izomtömeg megtartásában.

Ugyanakkor igaz az is, hogy a kisebb kalóriabevitel ellenére is nő a testzsír a kor előrehaladtával.  Ez a változás elkerülhetetlen, ezért fontos, hogy az elhízás elkerülése érdekében csökkentett kalóriatartalmú, de változatlan fehérjetartalommal bíró étrendet kapjon a kutya.

A korral a belekben élő baktétiumok összetétele is megváltozik, így a kutya hajlamos lehet emésztőszervi rendellenességekre. A senior tápok éppen ezért egy tartalmaznak egy fructooligosaccharides (FOS) nevű adalékot, mely segíti a hasznos baktérium szaporodását a bélrendszerben.

Keresse a magas E-vitamin és béta-karotin tartlmú tápokat

Az olyan antioxidánsok, mint az E-vitamin és a béta-karotin segítenek az olyan szabadgyökök lebírásában, melyek a szöveteket károsítják, ezáltal az öregedési folyamatokat lassítják, valamint erősítik az immunrendszert. Logikus módon a senior étrend ezekből az antioxidánsokból többet kell, hogy tartalmazzon.

Ügyeljen az állapot fenntartására

A napi gondozás, az állatorvosi ellenőrzések gyakorisága és rendszeressége kiemelten fontos az öregedő állatok esetében, különösen, ha a kutya krónikus betegségben szenved. Lényeges az is, hogy az állat életében, körülményeiben ne történjen drasztikus változás, mivel ezek fokozzák a stresszt. Amennyiben mégis változtatásra lenne szükség bármilyen téren, az fokozatosan történjen.

Ajánlott cikkek