Az idős kutya etetése

A megfelelő kutyatáp kiválasztása soha nem egyszerű feladat. A boltok és webáruházak kínálatában körbenézve gyorsan megállapíthatjuk, hogy több száz lehetőség áll rendelkezésre. A döntés tehát nem könnyű.

Számos tényezőt figyelembe kell venni, beleértve a fajtát, a méretet, az életmódot, az általános egészségi állapotot, az esetleges betegségeket, allergiát, stb. És ha ezen túl vagyunk, még mindig ott van maga a kutya. Vajon a rostán fennmaradt tápok közül melyik az, amelyik ízlik is neki, aminek illata és aromája a szája ízének megfelelő?

További fontos, sőt, egyáltalán el nem hanyagolható tényező az állat életkora. Nem véletlen, hogy a legtöbb tápgyártó külön terméket kínál kölyök, felnőtt, idős kutyák számára, hiszen minden életkorban más és más táplálást igényel az állat. Idős korban bizony további nehézségek jelentkezhetnek a táp kiválasztása során.

ősz pofájú kutya a gazdi ölében fekszik

Kell-e a senior táp?

Nehéz eldönteni, mikor van az ideális időpont egy öregedő kutya esetében a tápváltásra.

Ahogy mondani szokás, a kor csak egy szám. Nincs ez másként a kutyák esetében sem.

Érdekes módon a kistestű kutyák gyorsabban érik el az érettséget, mint a nagyok, ám lassabban öregszenek. Mindez azt jelenti, hogy a törpe ebek nagyjából 10-12 éves korukig nem tekinthetők idősnek, míg a nagyobbak már 7 vagy 8 éves korukra öregnek minősülnek, sőt, az óriás fajtákat már 6 évesen idősnek tekintjük.

Amikor egy kutya eléri az öregkort, általános egészségi állapota már nem a régi, energiája, állóképessége csökken, anyagcseréje pedig lelassul, ezáltal kevesebb kalóriát igényel a szervezete. Ennek következtében az idősebb kutyák hajlamosak lehetnek az elhízásra, ami további betegségekhez vezethet. Ez az oka annak, hogy az idős kutyák számára gyártott tápok bár kevesebb kalóriát tartalmaznak, tápértékük nem csökken. Ezeknek a tápoknak magasabb a rosttartalma.

Persze nem minden, a kora szerint idős ebnek van szüksége senior tápra. A felnőtt eledel is jó választás, feltéve hogy a kutya aktív életet él, nincs egészségügyi problémája, és nem elhízott. Emellett bizonyos betegségek, például diabétesz vagy veseelégtelenség esetén sem feltétlenül jó a senior táp. Érdemes az állatorvos tanácsát kérni, melyik a legjobb táplálási mód idősödő ebe számára, profitálhat-e a senior táppal való etetésből, és ha igen, mikortól.

őszülő pofájú, idős kutya fekszik és néz

Ha nem akar enni a kutya

Bizony, elkeserítő látni, ha az idős kutya nem akar enni. Ilyenkor irány az állatorvos, főleg, ha elkezd fogyni is a kutya.

Persze, sok oka lehet annak, ha a kutya nem akar enni. Az egyik ilyen ok, hogy nehézséget jelent számára a tápszemek, különösen a nagyobb darabok megrágása. Idős korban gyakoribbak a szájüregi- és fogproblémák, ezek pedig fájdalmassá tehetik a rágást. Azon túl, hogy konzultál az állatovossal, aki megvizsgálja a kutyát, érdemes kipróbálni kisebb szemű tápot, valamint a száraz táp vízzel vagy levessel való nedvesítését. Ha konzerv eledelt eszik a kutya, kevésbé valószínű, hogy fájdalmas rágás okozza a csökkent étvágyat.

Amennyiben a kutya nem, vagy a megszokottnál jóval kevesebbet eszik, az első lépés mindig az alapos kivizsgálás. Az állatorvosnak meg kell állapítania, nem valamilyen betegség áll-e a háttérben. Ha a kutya egészséges, meg kell keresni a módját annak, hogy az ételek vonzóbbak legyenek a számára. Mivel az idős állatoknak speciális táplálkozási szükségleteik vannak, nem érdemes mindenféle alternatív diétákat összeállítani és kipróbálni, sokkal célravezetőbb az állatorvos tanácsát kérni.

Ha nem ízlik a táp

Bár a kutyák és az emberek ugyanazokat az ízeket (édes, savanyú, sós, keserű) tudják azonosítani, a kutyák másképp reagálnak ezekre, ráadásul az ő ízérzékelésük a mienknek nagyjából csak a hatoda.

Esetükben a szaglás sokkal nagyobb jelentőséget kap az étkezés során. Az ember kénytelen beérni nagyjából hatmillió szaglóreceptorral, a kutyáknak körülbelül 300 millió van ebből. Tehát a kutyák igazából szaglásukkal kóstolják meg az ételeket, és ha az illat tetszik nekik, akkor megeszik.

Persze vannak válogatósabb kutyák, de ennek oka nem az eledel ízében, sokkal inkább illatában keresendő. Azt pedig minden kutyagazda tudja, hogy a kutyák számára nem feltétlenül az a vonzó illatú, ami az emberek számára az.

Vitaminok és táplálékkiegészítők

A legtöbb szuper prémium táp tartalmaz minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amelyre a kutyának szüksége van, ezzel együtt megeshet, hogy az állatorvos ajánlja valamilyen vitamin vagy táplálékkiegészítő alkalmazását. Gyakori, hogy az idős kutya ízületi fájdalmakkal küzd, ilyenkor a kondroitin és glükózamin tartalmú táplálékkiegészítő csökkentheti a végtagok merevségét, könnyíteni a mozgást, és segíthet megőrizni az ízületek egészségét. Ez a táplálékkiegészítő akár megelőzési céllal is adható. Persze a vitaminok és étrendkiegészítők enyhülést jelenthetnek az ízületi gyulladásban vagy ízületi fájdalmakban szenvedő kutyáknak, de egy felelős gazdának gondoskodnia kell arról is, hogy kutyája egészséges testsúlyban legyen, és továbbra is rendszeresen mozogjon, különösen, ha a kutya idősödik.

Öregedő kutyáknál hasznos lehet az emésztést elősegítő extra rost bevitel. Ezt a legtöbb kiemelkedő minőségű senior tápok biztosítják, de egyes kutyáknak emellett is kiegészítésre van szükségük. Akár a táphoz adagolt plusz rost, vagy táplálékkiegészítő hatékony lehet, de ez ügyben is érdemes megelőzően állatorvossal konzultálni.

Soha ne adjon a kutyának humán vitamint, emberek számára készült táplálékkiegészítő terméket, mert ezek akár mérgezőek is lehetnek az állat számára.

Nagyon fontos, hogy bármilyen kiegészítő terméket csak és kizárólag az állatorvos javaslata alapján adjon az ebnek!

kutya avarban fekve műcsontot rágcsál

Mire kell figyelni a tápválasztásnál?

A tápválasztásnál ügyeljen arra, hogy az ne tartalmazzon mesterséges ízfokozót, színezőanyagot és tartósítószert. Ezek egyrészt nem tesznek jót az állat egészségének, másrészt azt sugallják, hogy a táp alacsonyabb minőségű összetevőket tartalmaz. A jó választás az a táp, amelyik magas protein tartalmú és legfőbb összetevője valamilyen hús.

Gyakorta megtévesztő a gazdi számára a csomagoláson feltüntetett húsmennyiség. A magas hústartalom nem feltétlenül jelent iránymutatót, ugyanis a száraztápba kerülő húst először szárítják, egyrészt az eltarthatóság, másrészt a tápszembe illeszthetőség miatt. A friss húst nyersen mérik, ilyenkor a víztartalmát is beleszámítják a tömegébe, ez pedig a szárításnál eltűnik. Így lesz a feltüntetett 60-70% nyers húsból valójában 10-15% a tápban. A húsliszt a hús szárítás utáni őrlését jelenti, gyakran ezt a kifejezést lehet olvasni a csomagoláson. A húslisztet  feldolgozás után használják fel, így tényleges súlyt jelöl az összetevők listáján, a nyers-súlyú húsok mellett.

Ahogy a kutya öregszik, úgy változik teste, szervezete és tápanyag igényei is.

Az állat egész életén át tartó egészséges életmód, melybe beletartozik a táplálkozás és a mozgás is, segít abban, hogy idős korában is teljes és boldog életet tudjon élni az állat. Érdemes tehát nem csak egészségügyi problémák esetén fordulni az állatorvoshoz, de kikérni a tanácsát abban is, hogy miként tudja a legideálisabb táplálkozást biztosítani kedvence számára.

Ajánlott cikkek