Az elválasztás és a kölyökkutya etetése

Az elválasztás és a kölyökkutya etetése

Amennyiben tenyésztéssel foglalkozik, vagy más ok miatt apró kölyökkutyákat kell gondoznia életük első heteiben, fel kell készülnie arra az időszakra, amikor az anyatejről szilárd táplálékra kell szoktatnia a kicsiket. Ezt a folyamatot elválasztásnak nevezik, és általában 3-4 hetes korban kezdődik. Ideálisan 8 hetes korára a kiskutya már ügyesen fogyasztja a kutyatápot, és leszokik a szopásról.

Mivel etessük a kölyökkutyát?

Az újszülött kölyök számára az anyatej teljes mértékben biztosítja a tápanyag igényt, legalábbis életük első négy hetében. Ez idő alatt nincs szükség semmilyen kiegészítő táplálásra, kivéve, ha az anyaállat beteg, vagy nincs elegendő teje kicsinyei táplálására, esetleg elárvult kölyökről van szó. Ezekben az esetekben tejpótló tápszerrel kell őket etetni.

Ez után az időszak után kezdődik az elválasztás folyamata, mely normálisan néhány hetes időszak. Az elválasztás során az anyaállat tejtermelése fokozatosan csökken, a kiskutyák pedig anyjuktól és alomtársaiktól fontos viselkedési formákat sajátítanak el. Megtanulják a dominancia jelének kinyilvánítását, illetve értelmezését, kontrollálni saját harapásukat, az erősebb és dominánsabb állatnak való behódolás módját. Általában 3-4 hetes kor körül jön el a pillanat, amikor először esznek a kölykök kutyatápot, persze még puha, áztatott formában, de már ismerkednek az új ízekkel.

Az elválasztás módja

Első lépésként tegye külön az anyaállatot kicsinyeitől egy pár órára. Így egyrészt tud pihenni a mama, másrészt csökken a kölykök anyatejtől, és az anyaállat jelenlététől való függősége. Ebben a pár órában el lehet kezdeni a kölykök megismertetését a táppal és a kutyatálból való evéssel. Az étel mennyisége, az etetéssel való próbálkozás gyakorisága és az anyától külön töltött idő hosszúsága fokozatosan növelhető. Amint a kölykök önállóvá és magabiztossá válnak, egyre hosszabb időt töltenek anyjuktól távol, így lassan teljes mértékben leválnak róla.

Mindez persze idő. Ne csügegdjen akkor sem, ha frusztrálónak érzi, amiért a kicsik nem alkalmazkodnak azonnal az új helyzethez. Legyen türelmes, az időszakos visszaesés, időnként újra feltörő szopási igény teljesen normális.

Gondoskodás az anyáról az elválasztás alatt

A cél megelőzni, hogy az anyaállat teje túltermelődjön az elválasztási időszakban. Ez ugyanis az emlőmirigyek fájdalmas elzáródásához vezethet. Ez úgy kerülhető el, ha napirend szerint hagyja sopni a kölyköket, illetve zárja külön az anyát. Beszélje meg az állatorvossal az elválasztás menetét, hogy a kölykök is megfelelő tápanyagbevitelben részesüljenek, és az anyaállat etetése is a csökkenő tápanyagigényeknek feleljen meg. Ha már nem szoptat az anyakutya, kevesebb tápanyagra van szüksége.

A kölykök etetése az elválasztás időszakában

Az elválasztás során célszerű ugyanazt a prémium minőségű kölyöktápot etetni, amit később, a növekedési időszakban is kapni fognak. A tápot áztassa be meleg vízbe, vagy tejpótló tápszerbe, így kásaszerű étel lesz belőle, mely tökéletesen megfelel érzékeny gyomruknak, és éppen kibújó fogacskáiknak.

A kölyökkutyák gyakran játszanak az étellel, mikor először meglátják, de gyorsan megtanulják, mit is kell vele csinálni. Első alkalmakkor csak kis mennyiséget kínáljon, majd fokozatosan növelje az adagokat. Mire 7-8 hetes korukra az elválasztás teljes mértékben lezajlik, étkezésük teljes egészsében álljon száraztápból.

Mennyi száraztápot kapjon a kölyök?

A kölyökkutyák a felnőtt eb napi energiabevitelének közel kétszeresét igénylik. Persze ez függ a fajtától is, de általánosságban elmoondható, hogy ideálisan a kölyöktáp 25-30 % fehérjét kell, hogy tartalmazzon. Ne feledje, hogy a kutya felnőttkori mérete genetikailag adott, és nem attól függ, hogy milyen gyorsan nő. Sose etesse túl a kölyköt csak azért, hogy gyorsabban növekedjen.

Ha engedi, hogy a kiskutya túlegye magát, akkor túl sok kalóriát vesz magához, ennek következtében gyorsul a növekedési folyamat, ez pedig komoly egészségügyi problémák kialakításához vezet. Egyes kisméretű kutyafajták már 9-12 hetes korukban elérik felnőttkori méretüket. Amíg kölyök a kutya, nem baj, ha a napi tápmennyiség egy kis részét szabadon eheti, amikor csak kedve szottyan rá. Ám a legtöbb közép- és szinte mindegyik nagytestű kutya csontozata és ízületei sérülnek, ha a növekedési szakaszban túl sokat esznek. Számukra a szigorúan ellenőrzött táplálás az ideális.

Ajánlott cikkek