Amit a kötelező oltásokról tudni kell

Az első nyolc óra

A kutyák születéskor fejletlen immunrendszerrel jönnek a világra. A környezeti ártalmak, a korai fertőzések akár az életüket is veszélyeztethetik. A kölykök passzív immunitása 5-10%-ban az anyaméhen belül alakul ki, az ellenanyagok 90-95%-a pedig az anyatejjel jut az állatok szervezetébe.

Az anyai ellenanyag hatékony felszívódására csak nagyon rövid – a megszületés utáni nyolc óra – időszak áll rendelkezésre, ezt követően jelentősen csökken az ellenanyagok szervezetbe történő bejutásának lehetősége. 72 óra elteltével már egyáltalán nincs mód az anyai ellenanyagok beépítésére a kölyök szervezetébe.

Az immunrendszer későbbi fejlődése szempontjából tehát pótolhatatlan ez az első nyolcórás periódus.

Védőoltással az immunrendszer megerősítéséért

A fent említett anyai ellenanyagok kb. 12 hetes korra bomlanak le a kölyök szervezetében, ezért lényeges, hogy az immunvédekezést mesterségesen is megerősítsük. Az aktív immunitást védőoltásokkal tudjuk kialakítani. A megfelelő időben történő vakcinázás, valamint a rendszeresen ismétlődő, emlékeztető oltások teszik lehetővé, hogy az immunrendszer időben felismerje az egyes kórokozókat, és ellenük válaszreakciót kezdeményezzen. Bár hazánkban csak a veszettség elleni védőoltás kötelező – közegészségügyi szempontok miatt – ez egyáltalán nem nyújt védettséget egyéb fertőző betegségek ellen, amelyek a kölyök- és felnőtt kutyák egészségét veszélyeztetik, sőt egyes esetekben akár az életüket is kiolthatják.

Vakcinázási programok

Kölyökkutyák esetén többféle vakcinázási program létezik, a lentebb feltüntetett oltási sor csak a minimum ajánlás.

Az adott oltások szükségességét, a vakcinázás idejét, az ismétlések számát és sorrendjét mindig az adott páciens aktuális immunállapotának figyelembevételével a kezelő állatorvos dönti el.

veszettség elleni oltás fiolája az orvos kezében

Általános oltási program:

6-7 hetesen: Parvovírus elleni monovalens (egy betegség legyengített kórokozóját tartalmazó) vakcina

  • 8-9 hetesen: Parvovírus elleni monovalens vakcina ismétlése
  • 10-11 hetesen: Kombinált vakcina (parvo, szopornyica, kennel-köhögés, leptospirózis, Rubarth-kór vagy fertőző májgyulladás)
  • 12-13 hetesen: Kombinált vakcina ismétlése
  • 3 hónaposan: Veszettség elleni vakcina (kötelező)
  • 18-20 hetesen: Lyme kór ellen – (opcionális, babézia ellen véd, sajnos elég drága, így a kullancsok és általuk okozott megbetegedések ellen a legjobb módszer a megelőzés, nyakörvvel, cseppel, gyógyszerrel)
  • 9-10 hónaposan: Veszettség elleni vakcina (kötelező)
  • 12 hónaposan: Kombinált vakcina

Ezután pedig évente egyszer kell ismételni a kombinált és a veszettség elleni oltást

Jó tudni!

Ha ismeretlen korú állatot fogadunk be, minimum két kombinált és veszettség elleni oltást adassunk be neki.

A jogszabály értelmében minden három hónapos kort betöltött kutyát egy hónapon belül veszettség elleni védőoltásban kell részesíteni, majd az oltást hat hónap elteltével (azaz 9-10 hónapos korig) meg kell ismételni!

Féreghajtás

Az oltások mellett a kölyökkutya féregtelenítő pasztát, vagy tablettát kell kapjon, 2 hetes kortól 12 hetes korig, kéthetes intervallumokban. Felnőtt kortól 3 havonta érdemes ismételni a tabletták beadását. Emellett fontos a széklet rendszeres megfigyelése, ám ha nem tapasztalunk az ürülékkel távozó férgeket, akkor nem kell aggódnunk - legalábbis a következő 3 hónapig. Kisgyermek mellett a rendszeres szűrésre különösen figyeljünk oda!

csivava oltást kap

Oltási könyv

A kutya egészségügyi kiskönyvét minden gazdának kötelezően magánál kell hordania, mikor az állat vele van. Olyan ez, mint a kutyusok személyi igazolványa.

Ha a kutya harap, mar, karmol, akkor minden esetben be kell mutatnunk a könyvet, hogy igazolni tudjuk az áldozat gazdája, valamint a hatóságok felé, hogy kedvencünk milyen oltásokkal rendelkezik, szükséges-e a másik állatot, vagy embert egyéb módon is ellátni. Igazoltatás esetén a hatóság szintén kérheti tőlünk a kutya oltási könyvét.

Ajánlott cikkek