A kutya saját helye - fekhelyek, házak, boxok, ketrecek, kennelek

A kutya saját helye - fekhelyek, házak, boxok, ketrecek, kennelek

Az ember számára fontos a kényelem. Van otthonunk, és otthon van egy zug, egy kis hely, ahová nyugodtan elvonulhatunk, ha kettesben szeretnénk maradni a gondolatainkkal, vagy pihenni vágyunk, Ugyanígy a kutyának is szüksége van egy nyugodt, békés helyre, ami csak az övé. Egy olyan helyre, ahová el tud vonulni aludni, pihenni, és ahol senki és semmi nem zavarja a nyugalmát.

Amikor valaki vidéken jár, láthatja, hogy a portákat kutya őrzi, az állatnak pedig van az udvarban, a kertben egy saját helye, egy háza, ahová elbújhat a tűző nap, az eső, a hó elől. Logikus, hiszen a funkció, a praktikum előbbre való, mint a külsőségek. Azonban ezek a fekhelyek azért ideális esetben védettek, és van bennük párna, takaró, azaz egy puha vacok, amin békésen és nyugodtan pihenhet a munkában megfáradt kutya.

Amikor egy család kiskutyát készül venni, vagy kutyát fogad örökbe, temérdek felszerelést kell vásárolniuk. Kell tálka, táp, játék, és persze kell egy kutyaágy is. Meg kell határozni, hogy hol legyen a lakásban a kutya helye, még akkor is, ha egyébként bárhová mehet. Hiszen nekünk is van hálószobánk, ahol éjjel alszunk, van egy karosszék vagy egy kanapé, ahol napközben lepihenhetünk. Kell ilyen hely az ebnek is, egy biztonságos hely, ahová visszavonulhat, ha túl sok már neki a társaság, a gyerekek zsivaja. Egy hely, ahol hagyják pihenni és megnyugodni, ha erre van szüksége.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kölyökkutya még nagyon sokat alszik, e téren sokban hasonlítanak a kisbabákra. Egy-egy kiadósabb játék, vagy séta, evés után mélyeket alszanak. Az idős kutyák is sokat pihennek, ők gyakran sötét, csendes zugot keresnek.

Az, hogy ki és milyen körülmények között tartja a kutyáját, egyéni döntés kérdése, de mindenképp igazodnia kell az adott fajta vagy keverék karakteréhez, méretéhez, igényeihez.

kutya a kutyaházból figyel

Ha kutyaházat választ, és a kertben, udvarban tölti a nap nagy részét az eb, fontos, hogy a ház mindenképp szélvédett és lehetőleg árnyékos helyen álljon. Nem mindegy a mérete sem: a kutya felállva is férjen el benne, és jó, ha meg tud fordulni a házban. Legyen szigetelt a kutyaház, és kerüljön bele meleg pokróc, párna.

Soha nem szabad a kutyát a házhoz láncolni, de máshova sem a kertben. Ha szükséges, hogy néha elzárja, akkor legyen egy tágas kennel, amely szintén ellátott egy házzal, ahová elbújhat, ha szükségét érzi, és persze ott is legyen ivóvíz, étel előtte.  A kennelben is gondoskodni kell a szélvédett, árnyékos helyről, és a puha fekhelyről. A téli, kenneles kutyatartáshoz már kapható fűthető kutyafekhely, ami ideális lehet idős kutyák esetében is, az ízületek védelmére. Egyébként az állatvédelmi törvény is szabályozza, hogy minimálisan mekkora alapterületű kennel kell egy kutyának, és milyen egyéb követelményeknek kell megfelelnie.

Amennyiben kinn és benn is sokat tartózkodik a kutya, bizony mind a két helyen kell legyen fekhelye. A kinti ház mellé bentre is kell egy párna, vagy kutyaágy, ahogy el tud pihenni.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kennelben tartás esetén az ebnek szüksége van a mozgásra, és ez nem a napi két-három alkalommal megejtett sétát jelenti. Ha sokat van bezárva a kutya, még akkor is ki kell mozgatni, meg kell futtatni, ha egyébként tágas hely áll rendelkezésére.

A kennel lakásban is megoldható opció, ami főleg kölyökkutya esetén hasznos. A kis vadorzók bizony sok rosszaságra hajlamosak, főleg a fogzási időszakban előszeretettel rágcsálnak meg mindent. Ez egy bizonyos határig csak bosszantó, ám ha már az elektromos kábelek felé közelednek a fogacskák, akkor életveszélyes. Mindemellett, amíg szobatiszta nem lesz a kölyök, bizony előfordulhatnak balesetek is, itt egy tócsa, ott egy kupac…

Amikor a gazdinak el kell mennie otthonról, és nem tud felügyelni a kiskutyára, akkor beteheti egy mobilkennelbe.

szynes mobilkennelek egymásra pakolva

A mobilkennel nagyon praktikus alkalmatosság, ugyanis a lakásban bárhol felállítható, általában négy oldala ráccsal zárt, bár szökős, ugrálós rosszaságok esetén érdemes a fedettet választani. A kennelbe behelyezhető a kiskutya ágya, tálkái, játékai, sőt, kutyapelenka is, a szobatisztasági balesetek elkerülésére. A kennel mindenképp a lakás olyan helyére kerüljön, ahol nem intenzív a családtagok mozgása, de a kutya meg tudja figyelni, mi történik körülötte. A hely legyen széltől és huzattól védett és biztonságos.

Sokan nem kennelt választanak, hanem a szállító dobozt alkalmazzák olyan esetekben, amikor a kutyát el kell zárni. A szállító doboz funkcióját tekintve igen sokoldalú, ugyanis akár utazáskor, vagy csak az állatorvoshoz menet is használható. Persze minél nagyobb a kutya, annál nagyobb box kell neki, célszerű tehát vásárláskor a felnőttkori méretet figyelembe vanni. Ha megfelelő méretű a box, azaz a kutya fel tud állni és meg tud fordulni benne, valamint lefekve kényelmesen ki tud nyújtózni, máris jó a helyzet. Ha ennél nagyobbat választ, akkor alternatívája lehet a mobilkennelnek. A boxba is kerüljön puha párna vagy takaró a kutya alá, a kemény műanyagon fekvés nem tesz jót az ízelteknek.

Egyébként a mobilkennel és a box a kutya nevelésének is fontos és praktikus eszköze lehet, nagy segítség például a szobatisztaságra nevelésben, de sok más fontos nevelési kérdésben is.

Egyet nem szabad elfelejteni: a kutyát soha nem szabad sem megszidni, sem büntetni a helyén. Meg kell tanulnia, hogy az ő birodalma a nyugalom szigete, biztonságos és védett hely, ahová bármikor visszahúzódhat. Ha rosszalkodik, és emiatt a helyére küldi, az rendben van, de a büntetés ezen a helyen nem folytatódhat.

Az, hogy ki milyen ágyat, párnát választ kedvencének, teljesen egyéni döntés kérdése. A legfontosabb, hogy puha és kényelmes legyen, valamint nem árt, ha jól tisztítható. Persze a választást meghatározza az is, hova fog kerülni a fekhely, hiszen teljesen másra van szükség egy kutyaházban, egy mobilkennelben, egy boxban, vagy a nappali sarkában.

A kutyának igazából mindegy, milyen az ágya, a lényeg, hogy puha és meleg, kényelmes legyen, pihentető az izmok, ízületek számára.

A gazdi szemének azonban nem másodlagos a látvány sem.  Az otthonunkba igyekszünk nem csak praktikus, hanem a szem számára is kellemes, dekoratív bútorokat választani, tehát nem mellékes, hogy a kutya fekhelye is nekünk tetsző legyen.

csivava textil bungalóból figyel

Ha a higiénia a legfontosabb a számunkra, akkor a műanyag fekhely a legjobb választás, hiszen ez könnyen tisztítható és fertőtleníthető, ráadásul a műanyag hosszú életű és tartós anyag, plusz olcsó is. Persze a rideg, kemény műanyag nem kényelmes, tehát kell bele egy puha párna vagy takaró, esetleg mindkettő. Célszerű rögtön legalább kettőt venni, gondolva arra, hogy időnként ki is kell mosni az ágyneműt!

Választhat gyékényből készült, fonott kosarat is, ebbe is kell egy párna vagy egy takaró. A vintage divatjának ez a változat teljesen megfelelő, ám ne feledkezzen meg arról, hogy a kölyök kutyák sokat rágnak, sőt, van eb, amelyik felnőttként sem szokik le erről.

A gyékény kosárról lerágott darabok véletlenül lenyelve komoly problémákat, akár bélelzáródást is okozhatnak. Ráadásul a gyékény tisztíthatósága sem a legjobb.

Vannak, akik a textilből készült, kosár formájú fekhelyeket részesítik előnyben. Ezek általában már eleve párnával együtt kerülnek forgalomba. A szivaccsal kombinált textil fekvő kényelmes, mosható, kiskutyák számára akár bebújós, odúszerű kivitelben is kapható. Ráadásul ilyet a szivárvány minden színében, a legtrendibb mintázatú anyagokból, de akár selyemmel, csipkével díszítve is vásárolhatunk vagy varrathatunk. A lehetőségeknek tényleg csak a fantáziánk szab határt.

És ha már fantázia, akkor a jó hír, hogy akár baldachinos, emeletes, lépcsővel ellátott csodafekhelyek is kaphatók. Lehet, hogy a kutya számára a baldachin vagy a csipkecsodák nem sokat jelentenek, ezek a gazdi számára lehetnek fontos, apró részletek. De ha gondoskodik arról, hogy kényelmes, puha, meleg fekhelye, biztonságos, csendes, nyugodt, szél- és napvédett vacka legyen kedvencének, akkor garantáltan imádni fogja a helyét.

Ajánlott cikkek