A fokhagyma hatásai az állatokra

Már egy kis mennyiség is mérgező lehet

Nagyon sok ember holisztikus orvosságként tekint a fokhagymára, amely képes megelőzni a szívbetegségeket, a magas koleszterintszintet, a magas vérnyomást, akár bizonyos daganatos megbetegedéseket, de hatékony bolhák ellen is. Nos, ezek valóban potenciális előnyök, melyek a fokhagyma mellett szólnak, ám nem a háziállataink esetében. Sőt, a fokhagyma kifejezetten mérgező lehet a kutyák és macskák számára, olyannyira, hogy ha az állat nem kap időben kezelést, akár bele is halhat.

Miért mérgező a fokhagyma az állatok számára?

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó faj. Az Allium családba tartozó egyéb fajok közé tartoznak a hagyma, a gyöngyhagyma, a póréhagyma, a metélőhagyma és a rakkyo (más néven a kínai hagyma). A hagymafélék N-propil-diszulfidot tartalmaznak. Ez a vegyület a vörösvérsejtek oxigén-szállító komponensét, a hemoglobint károsítja. Mivel ez az enzim felelős a szervezetben a vörösvérsejtek védelméért, ha az . enzim aktivitása tartósan és nagy mértékben lecsökken, az állatoknál kóros vérszegénység alakulhat ki.

Mennyire mérgező a fokhagyma?

Egyes vizsgálatok szerint a fokhagyma toxicitási szempontból ötször koncentráltabb, mint a vöröshagyma. A kutatások szerint macskáknál 5 g / kg, vagy a kutyáknál 15–30 g / kg-os fogyasztása már klinikai jelentőségű vörösvérsejt-károsodáshoz vezethet. Toxicitást azoknál az állatoknál tapasztaltak, melyek a testtömegük fél százalékának megfelelő mennyiségű hagymát egyszerre fogyasztanak el. Mivel a fokhagyma ennél koncentráltabb, már kisebb mennyiség is okozhat problémát, különösen kisebb testű macskák és kutyák esetében. Természetesen a toxicitást nagy mértékben befolyásolja a súly és méret mellett akár a fajta, de az egészségügyi állapot is.

Fokhagyma mérgezés tünetei kutyáknál és macskáknál

Tehát mint írtuk, nagyjából. 5 g/kg adagnyi hagyma okoz megbetegedést egy kutyában, azonban egy macska számára egyetlen gerezd fokhagyma végzetes lehet. A hagymamérgezés jelei már azoknál az állatoknál is megfigyelhető, melyke testtömegük 0,5%-ának megfelelő mennyiségű hagymát egyszerre megesznek. Számoljanak egy kicsit: egy nagyjából 9-10 kilós kutyánál már egy negyed csészényi hagyma is komoly tünetekkel járó megbetegedést okoz.

Az elsődleges tünetek a hányás és a hasmenés, valamint az anémiára jellemző tünetek – légszomj, levertség, sápadtság, sárgás íny, gyors légzés, szapora szívverés. Hasi fájdalom mellett elszíneződött vizelet is megfigyelhető. Bár a hányás és a hasmenés általában azonnal jelentkező tünet, a vérszegénység tüneteinek megjelenése akár néhány héttel később is bekövetkezhet.

Előzze meg a fokhagyma evését!

Bár tény, hogy nem sok esély van a mérgezéshez szükséges mennyiség egyszeri elfogyasztására, annak nagy mennyisége miatt, de kis mennyiség rendszeres fogyasztása is okozhat mérgezést. Éppen ezért azoknak a gazdáknak, akik ilyen holisztikus módszerrel akarnak küzdeni a bolhák ellen, nem árt figyelni. Különösen azért, mert egyes kutatók szerint ez a megelőzési módszer nem hatékony.

Persze sok ember szereti a fokhagymát, előszeretettel használják a konyhában, főzéshez. Nagyon sok kedvenc kifejezetten kiváncsi, mindent megkóstol, amit a gazdi leejt, vagy egyszerűen elől hagy. Legendák keringenek egy labradorról, amelyik mindent felfalt, amit gazdája elszaladt a boltba az elfelejtett dolgokért. A salsához a konyhában előkészített friss fokhagyma, paradicsom és hagyma mind a kutya gyomrában kötött ki, a labradorok amúgy is elég falánk ebek. Nos, sajnos elég súlyos vérszegénység lett mohósága eredménye, vérátömlesztést kellett kapnia, de végül szerencsésen meggyógyult.

Példájából okulva érdemes óvatosnak lenni a főzéssel, de az alapanyok tárolásában sem lehetek elég elővigyázatosak. Ki tudja, kedvencünknek éppen melyik összetevőre fáj a foga, mi ízlik neki annyira, hogy komoly mennyiséget befaljon belőle.

Ajánlott cikkek