E-mail: pet4you@pet4you.hu

A Geoffroy macska

A Geoffroy macska

Nemrégiben ritka, veszélyezetetett fajként számon tartott Geoffroy macskakölyök született a Nyíregyházi Állatparkban. Bár a kicsi már két hónapos, eddig anyja rejtegette, ám most már azonban kijár a kifutóba, így a szerencsés látogatók megleshetik. Az igen ritka fajból összesen 75 él a világ állatkertjeiben, éppen ezért különös öröm, hogy hazánkban utód született a tizenkét éves, Csehországból származó hím, és a tizenegy éves német nőstény nászából. A faj nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire, XIX. századi francia zoológusról kapta.
De nézzük, mit érdemes tudni a Geoffroy macskákról.

A Geoffroy macska a világ legkisebb vadmacska fajtája, mérete nagyjából a házimacska méretével megegyező.

A fej-törzs hossza 45-75 centiméter, farka 25-35 centiméter, testtömege 3-8 kilogramm. A származási helyük délebb vidékein élő egyedek kicsivel nagyobb méretűek, mint az északi területek macskái, és a kandúrok nagyobbak a nőstényeknél.

anya és kölykeSzőrzetük jellegzetessége a sok barna folt, az alapszín pedig régiónként változik. Északon zömében a barnás-sárgás, míg délebbre inkább a szürkés alapszín a jellemző. Előfordulási helyei Dél.Amerikában Bolíviában, Brazíliában, Argentinában, Paraguayban, Uruguayban, Chile egyes részein, és délen Tűzföldig találhatók, főleg a magasan fekvő nyitott erdőkben és bozótosokban élnek.

Életmód

A Geoffroy macska éjszakai életet él, zömében hajnalban és alkonyatkor vadászik. Szereti a vizet és kifejezetten jó úszó. Sok időt tölt a fán, titokzatos és magányos állat, emellett nagyon aktív és mozgékony, általában a fák alsó ágain közlekedik. 

anya a fán cipeli a kicsinyét

A hím és a nőstény állatok minimálisan érintkeznek egymással, általában csak párzási időszakban. Egy-egy nőstény területe nagyjából 2,5 négyzetkilométernyi, mely átfedésben lehet más nőstények területével, de soha nem egy hím állatéval, melyeknek általában jóval nagyobb a területe. A macskák dorombolással, sziszegéssel, vicsorgással és morgós hangokkal kommunikálnak. Valószínűleg érintő és vizuális kommunikációt is alkalmaznak, különösen az anyák és utódaik egymás között.

A Geoffroy macskák vadászok, főleg madarakat, halakat, hüllőket, kétéltűeket, vad tengerimalacokat, rágcsálókat, mezei nyulakat, agutikat és más apró emlősöket zsákmányolnak és esznek.

Párzási szokások

A Geoffroy macskák poligének, ami azt jelenti, hogy egy hím több nősténnyel párosodik, általában a hím által védett terület összes nőstényével. A nőstények ivarérettségüket 18 hónaposan, a hímek 2 évesen érik el. A párzási időszak decembertől májusig tart, a vemhesség pedig 67-78 napig. Évente egy alom születik, általában 1-4 utóddal.

a most született kiscica

A szülés valamilyen védett helyen zajlik, mely lehet egy barlang, védett bokor-odú, vagy akár egy magasabban levő famélyedés. A kismacskák vakon születnek, szemük 8-12 napos koruk körül nyílik ki. Nagyon gyorsan fejlődnek, már nlgy napos korukban képesek lábra állni, 2-3 hetesen járkálnak, és 6 hetesen már fára másznak. Az anyák egyedül nevelik a kölyköket, nyolchetes korukig táplálják őket, az apa nem segít az utódok körül.

Populáció

Az erdőirtások, a prémvadászat miatt csökkenő számban van jelen élőhelyén a Geoffroy, ezért veszélyeztett fajlént tartják nyilván, de az IUCN listája szerint a pouláció mértéke nem ad okot aggodalomra.

Képek forrása: Nyíregyházi Állatpark és femina.hu

Kutya, Macska, PetAktuál