5  jó tanács az öreg cica egészségéért

Egy öregedő macskának teljesen más igényei vannak, hogy fitt és egészséges maradjon. Ahogy az idősödő embereknek is fáj itt, fáj ott, nehézkesebb a séta és a felkelés, a cicákat sem kíméli a kor. De öreg macska nem vén macska. Éltes kora ellenére is lehet fürge, életvidám és játékos.

Íme, néhány ötlet, amivel segíthet neki.

1. Ne feledkezzen meg az állatorvosi ellenőrzésekről

A rendszeres állatorvosi ellenőrzés kiemelten fontos az öregedő cicáknál. Az évi egy alkalommal megejtett látogatást legalább két alkalomra kell emelni. Krónikus betegslg esetén ennél több alkalomra van szükség. A rendszeres orvosi ellenőrzés tünetmentes macskánál is fényt deríthet valamilyen lappangó betegségre, ebben az esetben pedig életmentő lehet z időbeni felismerés.

2. Figyelje a viselkedés változásait

Mindig figyelje a macska viselkedésében bekövetkező változásokat. Ez minden életkorban fontos, de idős állatok esetében fokozottan.
A viselkedés változásai komoly betegséget is jelezhetnek. Az étvágy és vízfogyasztás változásai különösen fontosak lehetnek, akárcsak a vizelési és székelési szokások. Ha kedvence minden láthtó ok nélkül hirtelen érzékennyé válik, lehet, hogy fájdalmai vannak, rosszul lát, nehezen hall. Figyelje szokásainak változásait is, és minden esetben azonnal beszéljen az orvossal.

3. Könnyítse meg kedvence életét

Az öreg cica fájdalmát okozhatja ízületi gyulladás vagy bármilyen egyéb betegség, mely nehezíti az állat mozgását. Ha ezzel kell szembesülniük, könnyítse meg kedvence életét. Alakítson ki rámpákat vagy lépcsőket, hogy könnyebben feljuthasson kedvenc foteljába. A hideg padlóra tegyen neki puha szőnyeget. Cserélje ki az alomtálat alacsonyabb pereműre, hogy könnyebben be tudjon ugrani. Még egy alomtál nagy segítség lehet a kisebb balesetek megelőzésében.

4. Válasszon idős cicának való tápot

A korral változnak a tápanyag igények. Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan tápot válasszon, ami az állat életkorának megfelel. Egyes cicák idősebb korban hajlamosak a hízásra, így olyan tápra van szükségük, mely kevéssé aktív cicáknak ajánlott. Mások könnyen veszítenek súlyukból, ezért magas kalóriatartalmú ételre van szükségük.

Egyes időskori betegségek kifejezetten jól kontrollálhatók étrendi módosításokkal. Az állatorvos minden esetben hasznos tanácsokkal tud szolgálni.

5. Bélelje ki a cica ágyát

Bélelje ki puha takarókkal és törülközőkkel a cica ágyát. Ez segít, hogy könnyebben tudjon pihenni és jobban aludjon. Lehet kapni kifejezetten idős állatoknak kifejlesztett, ortopédiai matracokat, melyek kényelmesek a beteg ízületek számára.

Ajánlott cikkek