Hogyan előzhető meg a macskák szívférgessége?

A kutyák és a macskák szúnyogcsípés által fertőződnek szívféreggel. A szúnyogok által hordozott mikroszkopikus méretű lárvák kerülnek a csípés által a szervezetükbe. A szívféreg egy Dirofilaria immitis néven ismert parazita, megjelenésre kifejletten vékony spagetti forma.

Bár kutyák és macskák egyaránt fertőződhetnek szívféreggel, mégis sokkal gyakoribb kutyáknál. Az összes megbetegedés alig 10 %-a diagnosztizálható macskáknál.

Az észrevétlen és kezeletlen szívféreg fertőzés esetében a felnőtt férgek a szív és a tüdő artériáit támadják meg. Nagyon súlyos esetben komoly szívelégtelenséghez vezet.
Szívférgesség leggyakrabban meleg és párás vidéken fordul elő, ahol a szúnyogpopuláció nagy.

Tények a szívférgességről

  • A szívférgesség négyszer gyakrabban fordul elő kutyáknál, mint macskáknál.
  • A háziállatok egymást nem fertőzik meg szívféreggel, a parazita csak szúnyogcsípés által kerülhet a szervezetbe.
  • A vadon élő állatok könnyen fertőződnek szívféreggel, ezek közé tartozik a farkas, róka, , pézsmapocok, vadászgörény.
  • Az első, szívférgességre vonatkozó dokumentáció 1847-ből származik, a Western Journal of Medicine-ben jelent meg.
  • A szívféreg lárvája a szúnyogcsípésétől számítva 6-9 hónap alatt fejlődik ki a kutya szervezetében.
  • A szívférgességet nem véletlenül tartják néma gyilkosnak. Az állat hónapokon át élhet fertőzötten anélkül, hogy bármilyen tünetet is mutatna. Ez az egyik oka annak, hogy az állatorvosok a megelőző kezeléseket szorgalmazzák.

A szívférgesség megelőzése

Mivel az előrehaladott állapotú szívférgesség kezelése kutyáknál kockázatos, macskáknál pedig lehetetlen, a megelőzés a legjobb lehetőség.

Állatorvosától kérjen szívférgesség elleni tablettákat, melyek adagolása fajtánként változó, lehet napi vagy havi dózisú. Léteznek spot-on cseppek is, melyek védenek a szívféreg fertőzés ellen. Ajánlható még az alacsony dózisú injekció is, ez nagyjából hat hónapig védi a kutyákat a szívféreg fertőzés ellen.

Ám ez a szer kevésbé ajánlott, emiatt ritkábban használt, mégpedig amiatt, hogy több nem kívánatos mellékhatással bír. Minden esetben érdemes az állatorvos ajánlásai és tanácsa szerint eljárni.

Ajánlott cikkek