Házi gyógymódok látásában vagy hallásában sérült cicák számára

Házi gyógymódok látásában vagy hallásában sérült cicák számára

Egy látásában vagy hallásában sérült macska gazdájának lenni nagy kihívás, de nemes feladat. Leggyakrabban a kezelés vagy a gondozás attól függ, mi okozta a károsodást. Az ok sokféle lehet: baleset, betegség, gyógyszerérzékenység mellékhatása, születési rendellenesség.

Egyes macskák már süketen születnek, különösen a fehér cicák hajlamosak erre, mely hajlam kék szemszín esetén még nagyobb.

Ugyanígy a sárga vagy sárga-kék szemel rendelkező fehér cicák esetében is gyakori a süketség. Természetesen nem minden fehér cica süket, de tény, hogy a süketséggel született cicák nagy része fehér.

Bizonyos esetekben a látás- és halláskárosodás kezelhető. Elveszítheti a cica a látását, ha nem kap elég taurint a szervezete. A taurin esszenciális aminosav, mely feltétlenül szükséges a macska szemének egészségéhez, nélküle a retina állapota romlik. A végeredmény akár mindkét szemre kiterjedő teljes vakság lehet. Rendszeres – az ételbe – adagolt taurinnal megállítható a romlás, de a folyamatot visszafordítani nem lehet. A taurin hiány a vér vizsgálatával állapítható meg. A kereskedelmi forgalomban kapható macskatápok tartalmaznak taurint.

Egy másik, látáscsökkenést és vakságot okozó szembetegség a szürke hályog. Ez műtéttel korrigálható állapot, tehát nem szabad megvárni, míg a betegség a látás csökkenéséhez vezet.

Ha kedvencének a hallása sérül, mégpedig túlzott mértékben lerakódott fülváladék vagy nem rosszindulatú daganat miatt, a helyzet orvosi beavatkozással korrigálható. Amint azt észleli, hogy macskája kevésbé reagál zajokra, hangokra, mint korábban, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Ugyanezt tegye, ha azt észleli, nekimegy a tárgyaknak, bútoroknak, ugyanis ez látási problémára utal.

A betegség okát mielőbb ki kell deríteni, hiszen csak így biztosítható a megfelelő kezelés. Amennyiben az állapot nem kezelhető, akkor sem szabad elkeseredni.

A látásukban vagy hallásukban sérült macskák kifejezetten jól tudnak alkalmazkodni környezetükhöz, különösen ha a károsodás még fiatal korban történt. A cicát azonban sosem szabad a kertben magára hagyni, vagy akár a házból kiengedni, hiszen ott olyan helyzetekben találhatja magát, melyeket a biztonságos otthonban nem tapasztalt meg. Soha ne üssön nagy zajt a vak macska mellett, ugyanígy kerülje a hirtelen mozdulatokat, ha állata süket.

A vak cicák tapintással mérik fel a ház, lakás berendezését. Emeletes házban érdemes bizonyos helyiségekre korlátozni a macska mozgását, hiszen csak így előzhető meg a lépcsőn való leesés. Amint az állat megismeri és rögzíti a ház elrendezését, a bútorok, tárgyak elhelyezkedését, igyekezzen azokon nem változtatni.

A macska olyan, a testmagasságában elhelyezkedő tárgyak alapján tájékozódik, melyeket érzékel, ezért akár egy elöl hagyott cipő is összezavarhatja. A vak macskák nagyon szeretnek olyan játékokkal játszani, amelyek hangot adnak ki, ugyanis a látás elvesztésével hallásuk erősödik és javul.

A süket macskák látásuk és tapintásuk használatával ismerkednek a világgal. Kifejezetten jól érzékelik a rezgéseket. Lehet, hogy a neve kimondására nem reagál a cica, de ha dobbant a lábával vagy koppant egyet a bútoron, az megfelelő jelzés a számára.

Ne feledje, hogy a nagy puffanások, a tárgyak összetörésével járó nagy zaj a süket macska számára sokkoló, hatására azonnal menekülni fog. Próbálja vizuálisan stimulálni az állatot és tegyen el az útból minden törékeny tárgyat.

A kihívás akkor a legnagyobb a gazda számára, ha az állat valamelyik érzékszerve idősebb korában sérül. A cica érzékszervei és testének működése a korral romlik, ez alól a látás és a hallás sem kivétel. Amint egy macska középkorú lesz (azaz úgy 6-10 éves kora között), kicsit lelassul.

Ha ebben a korban károsodik a látás vagy a hallás, az azt jelenti, hogy más készségei is lelassultak már, így sokkal nehezebben tud alkalmazkodni, különösen ha bizonyos rögzült szokásai kifejezetten a látásához vagy hallásához kapcsolódnak.

A legfontosabb minden helyzetben és esetben a türelem. Higgye el, kedvence mindent megtesz, amit csak tud és tehet, hogy hozzászokjon a helyzethez. A gazda gondoskodása segít abban, hogy a vak vagy süket állat is teljes és boldog életet élhessen.

Ajánlott cikkek