Ha vemhesül a cica

Hacsak nem tenyésztő, a legtöbb gazda ivartalaníttatja kedvencét, megelőzendő a nem kívánt szaporulatot. Ám ha sokáig vár, vagy nem ismeri pontosan az állat életkorát, előfordulhat, hogy bizony egyszer csak egy pocakos macskalány lesz az otthonában.

Megfelelő gondoskodással sokkal kevésbé lesz stresszes a vemhesség időszaka, mind az állat, mind gazdája számára.

Ha a nőstény macska tüzelésekor nem ivartalanított kandúr közelében volt, bizony, nagy a valószínűsége, hogy vemhesült. Kísérje hát figyelemmel a vemhességet. a szülést és az alom felnevelését, tegyen meg mindent, hogy mindnyájuk számára könnyebb legyen ez a stresszes időszak.

A vemhes macska olyan, mint egy anyakirálynő. A vemhesség első jelei a tüzelési ciklus végén válnak láthatóvá. A mellbimbók megduzzadnak és pirosabbak lesznek. Az állat étvágya megnő és – az emberekhez hasonlóan – reggeli rosszullétek is előfordulhatnak. A has elkezd növekedni és a macska egyre többször és egyre erőteljesebben követeli gazdája szeretetét.

A vemhes macska táplálására nagyon oda kell figyelni. A rutinos gazdák ilyenkor általában bébi macskáknak való tápot kínálnak a leendő anyukának, mert annak tápanyagtartalma ideális a vemhet cipelő állat számára. Sokan aggódnak, hogy mi lesz, ha sok marad a tápból a vemhesség végére, de ez felesleges aggodalom. Itt sikerült választanunk nem csak ízben, de kiszerelésben és árban is elfogadható eledelt.

Amikor a macska már közel áll az elléshez, elkezd csendes, nyugodt helyet keresni, ahol életet adhat a kölykeinek. Amennyiben az állat rendszeres állatorvosi felügyelet alatt áll, nincs szükség orvosra az ellésnél, csak abban az esetben, ha bármilyen komplikáció jelentkezne. Egyébiránt már a vemhesség során ellenőrizni kell az állat parazitamentességét, ha szükséges, a tetvek, bolhák, kullancsok és férgek irtását mielőbb el kell végezni, különös tekintettel a kampósférgekre, melyek a magzatba is átkerülhetnek.

Érdemes már a vemhesülés előtt beszerezni a megfelelő termékeket, és elvégezni a paraziták elleni védekezést. A bolha- és kullancsirtó kínálat ebben a webshopban kifejezetten széles skálán mozog, ráadásul sikerült kedvenc féreghajtó termékünket is kiváló áron megvásárolni.

A vemhes macska étrendje legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mindig legyen előtte tiszta, friss víz.

A vemhesség vége felé az anyaállat már kevésbé lesz aktív, kényelmetlenül érzi magát, a mellbimbók megkeményednek és elkezd tej csorogni belőlük. A gazda könnyen segíthet a mellek kényelmetlen feszülésén, ha egy kis olívaolajjal finoman masszírozza az érzékeny területet.

A szülés előtt egy nappal az állat elveszíti étvágyát, testhőmérséklete leesik.
Maga a vemhesség 63 napig, azaz 9 hétig tart, igen hasonlóan a kutya gesztációs periódusához. Ha az állat a 63. nap után sem kezd el vajúdni, akkor vagy valamilyen probléma van a vemhességgel, vagy pedig álvemhes az állat, ami azt jelenti, hogy bár minden szokásos tünetet produkál, valójában nem vemhes.

A gazda is sokat tud segíteni a szülés körül. Érdemes a szőrzetet a hason lenyírni, különösen a mellbimbók körül, hogy a kismacskák könnyen megtalálják. Célszerű egy papírdobozt kibélelni újságokkal és tiszta törülközőkkel, de tartson kéznél pár másik törülközőt a kismacskák átdörgöléséhez. Egy másik, kisebb papírdoboz jó szolgálatot tehet – ide lehet helyezni egy rövid időre az újszülötteket (úgy, hogy az anyjuk lássa őket), amíg az anyaállat világra hozza testvéreiket. Állatorvosra akkor van szükség, ha a kismacskák világra jövetele között több mint 3 óra telik el.

Legyen kéznél fertőtlenítő kendő, mellyel nem csak a kezünk, de az állat feneke is letörölgethető. Bár legtöbben a sima fertőtlenítő kendőre esküsznek, az érzékeny bőrű cicáknál érdemes kipróbálni a zöld teás törlőkendőt. Most mind a kétfélét sikerült kedvezményes áron beszereznünk.

Sok gazdát sokkol a látvány, amikor a kismacska születése után az anyaállat megeszi a placentát. Ez azonban teljesen normális viselkedés, hiszen az anya ösztönösen el akarja tüntetni a szülés minden nyomát. A természetben a ragadozók elleni védekezés miatt volt szükség erre. Egy másik teória szerint ezzel a „művelettel” az anyamacska saját ásványi anyag ellátását biztosítja, így nem kell magára hagyni kicsinyeit, hogy eleséget keressen.

Az összes kismacska világra jötte után érdemes felvenni a kapcsolatot az állatorvossal, aki megvizsgálja őket és ellátja a gazdát a féregtelenítésre vonatkozó tanácsokkal.

Ne lepődjön meg, ha az anyaállatból az ellés után vöröses váladék ürül, legalább egy hétig. Azonban a zöldes vagy sárgás váladék fertőzésre utal, amit okozhat akár a méhben maradt placenta is. Ilyenkor állatorvosra van szükség, akárcsak az eklampszia bármely jele esetén. Ez egy komoly, sokszor halálos kimenetelű állapot, amit a szervezet kalciumhiánya okoz. A kismacskák szoptatásával az anyaállat szervezetéből sok kalcium ürül, az állat étvágya csökken, lázas és nyugtalan lesz, liheg, járása imbolygóvá válik. Azonnali beavatkozás nélkül az állat kómába eshet.

Meggelőzésként - az állatorvos útmutatása alapján - lehet kalcium tartalmú táplálékkiegészítőt is adni a szoptató macskának. Mi ezt választottuk, mert ajánlása szerint kifejezetten vemhes és szoptató macskáknak ajánlják, másrészt verhetetlen áron kaptuk.

Ha minden jól ment, rendben lezajlott az ellés, az anyaállatot magára hagyhatja a kicsinyeivel. A család gyerekei ne fogdossák a kis állatokat és lehetőleg ne zavarják meg a kis család nyugalmát. A kismacskák életük első heteit szopással fogják tölteni és nagyjából négy-öt hetes korukra lehet leválasztani őket anyjukról.

Ajánlott cikkek