Segítség! A kutyám utál fürdeni!

Van-e megoldás, ha kedvence olyannyira utál fürdeni, hogy harap és küzd, ha a kádat csak meglátja? Valljuk be, a legtöbb kutya utál fürdeni. Még az is, amelyik egyébként örömmel úszkál a tóban, folyóban, irtózik a fürdetéstől. Hogy a zárt, szűk hely, vagy a sampon miatt? Ki tudja.

Tény, hogy a kád vagy a zuhanytálca nem a legkedveltebb helye egyik ebnek sem. Azonban nem kell elkeseredni. Lehet, hogy csak az első pár alkalom, az ügyetlenkedő próbálkozások miatt nem kedveli a dolgot. Lehet, hogy a sampon csípte a szemét, vagy a gazdi okozott akaratlanul is kellemetlen érzést. Vagy a hajszárító volt nagyon hangos. Ne adja fel! Meg tudja tanítani kedvencét arra, hogy élvezze a fürdést. Hihetetlen? Pedig igaz! És nem kell hozzá több mint néhány „lecke”, melyek mindegyik alig több, mint 3-5 perces.

Persze a legegyszerűbb a dolog akkor, ha kedvencét apró kölyökkorától hozzászoktatta a fürdetéshez, sőt, mindezt úgy tette, hogy az számára inkább izgalmas és érdekes játék, semmint kellemetlen macera legyen. Ám ha ezt elmulasztotta, akkor sem maradt le semmiről. Pusztán kicsivel több türelem és időráfordítás szükséges.

  • Kezdje a gyakorlást a kádban! Persze csak szárazon. A folyó víz ijesztő lehet a kutyának, különösen, ha erősen folyik a csapból.
  • Tegyen egy olcsó, nem féltett gumiszőnyeget a kád aljára, így nem fog csúszkálni az eb lába. A csúszkálás csak fokozhatja idegességét.
  • Tartsa pórázon és gyengéden, de határozottan tartsa. Közben engedje, hogy kedvenc csontját nyalogassa. Tegyen a csontra egy kis tejszínhabot vagy májkrémet – attól függően, mit szeret a kutya. Miközben nyalogatja a csontot, óvatosan és finoman kefélje át a szőrét. Ne törődjön a csomókkal, most nem a szőrbontás a fontos!
  • Két-háromnaponta ismételje a „vízmentes” szoktatást, amíg azt nem érzékeli, hogy a kutya nyugodtan áll a kádban, csontját nyalogatva.
  • Amint ez már megy, ismertesse meg a vízzel. No nem a csapból zubogtatva, hanem egy kisebb edényből az egyik lábára folyatva némi kellemesesen meleg vizet.
  • Fokozatosan növelje a kádban töltött időt és a víz mennyiségét, míg el nem éri, hogy kedvence nyugodtan viselje teljes teste átnedvesítését.
  • Voilá!

Ajánlott cikkek