Kutya és gyerek – mennyire biztonságos?

Az emberek egy része gyerekeként kezeli a kutyát, amikor valóban gyereket vár a család, hirtelen elfeledkeznek a négylábú „elsőszülöttről” és sokszor az újszülött miatt eltávolítják a háztól. Persze az is igaz, hogy sokan kifejezetten a gyereknek vesznek kutyát.

Azonban a kisbaba érkezése a családba nem lehet ok a kutya eltávolítására, feltéve, hogy van elég energiája mind a kettőjükkel foglalkozni - az embergyerekkel és a kutyagyerekkel is. De pár szó az óvatosságról. Soha ne vegyen azért kutyát, hogy azon gyakoroljon, milyen lesz, ha gyerek érkezik a családba.

Egy gyereket sem fogadhat csak azért örökbe, hogy rajta gyakoroljon a saját bébire. A kutya életre szóló társ, nem pedig gyakorlati eszköz.

Azért se vegyen kutyát, hogy rajta keresztül tanítsa meg gyerekének a felelősséget. Nem fogja általa megtanulni. Ha a kutya sétáltatása és etetése egy gyerektől függ, akkor az az állat éhes és boldogtalan kis lény lesz.

Soha ne hagyja a kutyát és a kisgyereket vagy csecsemőt felügyelet nélkül együtt. A gyerekek sokszor pontosan tudják, ha fájdalmat okoznak a kutyának, de ez nem mindig tartja vissza őket a durvább játéktól. A kutyák pedig kutyák, melyek képesek akár komoly sérülést is okozni egy kisgyereknek.

kisbaba kutyát simogat

Ha már van gyerek a családban

A kölyköt és a gyereket legjobb a kutya 8-12 hetes kora között összeismertetni, mert ez a kölyök életében a szocializáció szempontjából kritikus időszak. Ám ez csak akkor tehető meg, ha a gyerek tudja, hogyan kell megfelelően viselkednie, hogy ne okozzon fájdalmat vagy sérülést az állatnak.

Ültesse le a gyereket a padlóra az ismerkedéshez, ellenkező esetben nagy az esélye, hogy a kutya fogócskázni akar a kisemberrel és bizony meg is sérülhetnek. Könnyű megbotlani és ráesni a kölyökre a nagy rohangálásban.

Meg kell tanítani a gyereknek, hogy soha nem szabad durván megfogni a kutyát. Minden esetben fontos a felnőtt felügyelet, úgy a gyerek, mint a kutya biztonsága érdekében. Amikor a kutya a gyerek közelében van, kérje meg, ne rohangásszon, és soha ne visongjon, kiabáljon, mert ez válaszreakciót vált ki a kutyából és elkezdi üldözni a zsákmányt. A gyerek soha nem rohanhatja le a kutyát, nem fonhatja karjait a kutya nyaka köré és nem is ingerelheti az állatot. Továbbá tilos a gyereknek megzavarnia az étkező vagy alvó kutyát.

Újszülött érkezik a családba

Bár a kölyökkor a legjobb a csecsemővel való megismerkedésre, soha nem késő elkezdeni, persze óvatosam.

A baba sírása a kutyafül számára hasonlatos lehet kedvenc játéka sípoló hangjához, ezért elképzelhető, hogy igencsak intenzíven akarja majd védelmezni a kisdedet.

Ám ha elrejti a babát a kutya elől, ha elzárja őket egymástól, az kicsit olyan, mintha az új játékát próbálnál elrejteni előle, így keltve fel iránta a figyelmét.  Csak még kíváncsibb lesz és biztosan az első adandó alkalommal felugrik és megvizsgálja, mit rejtegetnek előle. Ez az a pont, amikor általában a gazda bizalma megrendül a kutyában.

Sokkal jobb, ha hagyja, hogy a kutya találkozzon az újszülöttel, ezért tegye a gyereket egy járókába vagy szereljen fel gyerekkaput és azon keresztül ismertesse őket össze. Amikor a gyerek a kutya közelében van, kezelje kiemelt figyelemmel az állatot, ültesse le és jutalmazza meg. Közeledjen a gyerek felé, közben folyamatosan dicsérje a kutyát. Mindig halmozza el dicsérettel és jutalommal az állatot a gyerek közelében, így a kicsit pozitív élményekkel fogja asszociálni.

Amíg az újszülött a családba nem kerül, a kutya volt a család bébije. Ha hirtelen megvonja tőle az addigi figyelmet és szeretetet a baba miatt, vagy akár kizárja az addig megszokott családi környezetből, a lakásból, csak mert a gyerek ott van, hatalmas lépést tett afelé, hogy a féltékenység kialakuljon a kutyában.

Az eb valószínűleg ezzel együtt is szeretni fogja a gyereket, de ne adjon esélyt ilyen buta érzelmek kialakulásának és soha ne hagyja egyedül a gyereket a kutyával.

kicsi lány újszülött kutyát nézeget

Milyen korú kutya a legjobb a gyerek mellé?

Bármilyen korú kutya jól elvan a gyerekekkel, bár a felnőtteknek már lehetnek rossz tapasztalataik. Az öreg kutyák sokkal több figyelmet és törődést igényelnek, és lehetnek nyűgösebbek, kevésbé toleránsak. Ha felnőtt kutyát fogad örökbe, kérdezzen korábbi életéről: volt-e gyerekek közelében, mennyire tolerálja őket, vagy kérje meg a mennyel dolgozóit, teszteljék le az állatot. Amennyiben minden rendben van, a felnőtt kutyával sokkal könnyebb az összeszoktatás.

Milyen fajtájú kutya a legjobb a gyerekek mellé?

A legtöbb fajta jól kijön a gyerekekkel, de némelyek érzékenyebbek, mint mások. Olvasson utána minden esetben a döntés előtt!

Vegye figyelembe az alábbi tényezőket

Méret: A nagytestű kutyák erősek, könnyen felboríthatják a kisgyereket és bizony még egy idősebb gyerek számára is gondot okozhat sétáltatásuk. Harapás esetén sokkal nagyobb sérülést tudnak okozni. Ám a nagyon kicsi kutyák sem ideálisak, mert törékenyek. Általánosságban elmondható, hogy a kicsi és közepes testű kutyafajták ideálisak a gyerekes családokba.

Aktivitás

A letargikus, melankolikus fajták nem elég játékosak a gyerekek számára és zavarhatja őket a gyerek állandó vágya a közös játékra. A túl ingerlékeny kutyák a gyerekek által mozgalmas házat gyorsan bolondokházává változtathatják.  Legcélszerűbb egy játékos, de nem túl energikus fajtát választani.

Nevelhetőség

Egy független, önálló jellemű kutya elég frusztráló lehet a gyerek számára és mindkettejük számára veszélyes is, ha a kutya úgy dönt. A jól nevelhető kutyák a gyerek számára pozitív élményeket adnak, hiszen meg tudja tanítani az ebet trükkökre. Egy engedelmes kutya a legkellemesebb játszótárs egy gyerek mellé.

Ne feledje

A sportkutyák, mint a spánielek, retrieverek igen aktívak, akárcsak a pásztorkutya fajták, mint a corgie vagy a border collie. A vadászebek, mint a beagle vagy whippet legalább annyira független természet és önálló jellem, mint a terrierek nagy része.

Ajánlott cikkek