Zsírmáj szindróma

A zsírmáj szindróma, azaz a zsír felhalmozódása a májban súlyos betegség a macskáknál, amikor is a máj sejtjeiben a zsírfelhalmozódás túlzott mértéket ölt, ez pedig a szerv nem megfelelő működéséhez vezet.

Az elsődleges tünetek étvágytalanság, sárgaság, fogyás, de ritkábban előfordulhat hányás, hasmenés, dezorientáció, koordinációs zavarok, görcsök és vérzékenység is.

Maga a betegség bármely korban előfordulhat, és sokszor nem diagnosztizált egyéb betegség következményeként lép fel vagy pedig azért, mert valamilyen stresszhelyzetben a macska napokig megtagadja az ételt.

Mind a két esetben a test zsírjai a májba kerülnek, ott pedig a sejtekben felhalmozódnak. Ahogy a sejtekben nő a zsír mennyisége, azok már nem képesek megfelelően ellátni funkciójukat és májelégtelenség alakul ki. Ha az állapot állandósul, a máj károsodik.

A kezelés otthon nehezen megoldható. A legfontosabb az állat ösztönzése az evésre, amint az étvágytalanságot észleli a gazda. Az orvosi vizsgálat után mindenképp szükséges a kiegyensúlyozott diéta szigorú betartása.

Az orvos vérvizsgálattal megállapítja a májenzimek értékét, a macska véralvadási képességét és minden olyan értéket, mely a diagnózis felállításához szükséges. Esetenként ultrahangos vizsgálat vagy májbiopszia is szükséges lehet.

A kezelés általában infúziós kezeléssel, K vitamin, L-karnitin, taurin és E-vitamin adagolásával, mesterséges táplálással, esetenként vérátömlesztéssel zajlik. A legfontosabb a normális táplálkozás visszaállítása.

A betegség viszonylag jól gyógyítható, ha időben felismerik, ezzel együtt a halálozási arány 15-40 %-os. Minél később ismerik fel a tüneteket, annál kisebb az esély a gyógyulásra.

Ajánlott cikkek