Tályogok kezelése a macskáknál

A tályogok vagy egyéb gennyes sebek kezelése sokszor nehéz, mert a gazda általában nem tudja, mi a baj. A szervezet védőbevonatot képez a sebek felszínén és körülöttük, így nem látható, pontosan mi zajlik benn a sebben.

A macskáknál leggyakrabban a harapott vagy karmolt sebek tályogosodnak el. A gyulladás abból ered, hogy a fogak vagy a karmok, melyek a sebet ejtik, baktériumokkal vannak tele, ezek pedig a bőr alá kerülnek a sérülés által.

Leggyakrabban a pofán, a nyak körül, a mellső lábakon, a farkon vagy a far környékén keletkeznek tályogok, a legnagyobb gond pedig az, hogy a gazda sokszor észre sem veszi, hogy cicáját megharapta egy másik állat, mert maga a sérülés aprócska, a dús szőr pedig elrejti.

Az első jelek, amiket érdemes keresni, a puha, fájdalmas duzzanatok az állat testén, vagy súlyosabb sérülés esetén nyílt, kellemetlen szagú seb. Gyakori velejárója ezeknek a levertség és a láz, étvágytalanság is.

A tályogos sebeket mindig kezelni kell.

1. Nyírja le a szőrt az érintett terület körül.

2. Ha a seb váladékozik, ugorjon a 3. lépésre. Amennyiben nem, meleg, nedves, tiszta ronggyal vagy gézdarabbal nyomókötést helyezzen rá, 20 percen át, legalább napi 2-3 alkalommal ismételve, míg el nem indul a váladékozás.

3. Alaposan tisztítsa meg az érintett területet 3 %-os hidrogén peroxid oldattal, de ne használjon semmilyen más antiszeptikus lemosót. Legalább két-három napig ne hagyja elvarasodni a sebet, ha kell, kaparja le körömmel a varrakat. Ha már akkora a seb, hogy állandóan feltelik és tisztítani kell a felületét, akkor antibiotikum szükséges - forduljon állatorvoshoz.

4. Ha a cica nem eszik, vagy 48 óra múltán is bűzös váladék ürül a sebből, esetleg nagy kiterjedésű a tályog, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek