Otthoni gyógymódok a karmolt sebek ellátására

A cicák birkózása nagyon édes, de a karmolások komoly sebeket okozhatnak. Bár elsősorban a kijáró cicáknál gyakori, hogy birkóznak vagy összeverekszenek, még a lakásban tartottaknál is előfordulnak karmolások.

Különösen akkor gyakoriak ezek, ha durván játszanak vagy vitába keverednek a család más négylábú tagjával. A leggyakoribb persze a horzsolás.

Amint észreveszi, hogy távollétében vagy figyelmét elkerülve cicái összeverekedtek, igyekezzen kideríteni, milyen sebeket ejtettek egymáson. A macska dús szőre gyakran elrejti a horzsolásokat, de néha még a komolyabb sebeket is. Lehet, hogy egy segítő kézre lesz szüksége, hogy a cicát átvizsgálja, nehogy elkerülje valami a figyelmét.

A kisebb karcolásokat elég meleg vízzel és szappannal kimosni. Fölösleges azon aggodalmaskodni, hogy a macska nyalogatja a sebeit. Persze, figyeljen rá, de hagyja, hogy a seb magától gyógyuljon.

Ami vérzik, az már göbb figyelmet érdemel. Elsőnek a vérzést kell megállítani, mégpedig nyomókötéssel. Vágja le a szőrt a seb körül, és mossa ki tiszta vízzel és szappannal. A legtöbb horzsolás sokkal gyorsabban gyógyul, ha szabadon hagyja, a cica pedig előbb-utóbb úgyis leszedi a kötést. Arra ügyeljen, hogy a seb környéke mindig tiszta maradjon. Ha a vérzés nem áll el a nyomókötés alkalmazása esetén sem, vagy nagyon erős a vérzés, akkor bizony állatorvoshoz kell fordulni.

A harapott sebek könnyen elfertőződhetnek, különösen ha másik macska okozta a harapást. A cicák apró fogai apró, szúrt sebeket ejtenek, melyek annak ellenére, hogy alig látszanak, veszélyesek lehetnek.

Lehet, hogy a sebfelszín begyógyul, ám a mélyebb rétegekben a baktériumok szinte csapdába esnek ezáltal, a végeredmény egy tályog, ami bizony fájdalommal is jár.

Ha macskája összeverekszik egy másikkal, mindig ellenőrizze a farok tövét, a hátat, a pofát, nyak tájékot és a lábakat. Ezeken a helyeken a leggyakoribbak a harapott sebek. Ha a sebszél megduzzad, váladékozik, forró tapintású lesz vagy érzékennyé válik, mielőbb meg kell mutatni állatorvosnak. Nagy valószínűséggel antibiotikumos kezelésre lesz szükség, amellett, hogy az orvos a tályogot megnyitja, eltávolítja az elhalt szöveteket, gennyet és kifertőtleníti. Ne feledje el, hogy a harapás által betegségek is terjedhetnek a macskák között, például macska leukémia vírusát, ezért a szükséges oltások naprakészen tartása nagyon fontos.

Remélhetőleg soha nem kell szembesülnie komoly karmolt vagy harapott sebekkel kedvencén, ám ha mégis, vegye komolyan, mert csak így előzhetők meg a komolyabb kompilációk.

Ajánlott cikkek