Mit lehet tenni a szőrlabdák ellen?

A macskák mosdásuk során óhatatlanul is szőrt nyelnek. Érdes nyelvük az elhalt szőrszálakat összegyűjti, és ezek a szálak a gyomorba kerülnek. Az, hogy a cica rövid, vagy hosszú szőrű, e tekintetben teljesen mindegy. Mindegyikük mosdik, ezáltal pedig szőrt is nyel.

Sok gazda életét keseríti meg a macskák mosakodása során lenyelt szőr által az állat gyomrában képződött szőrlabda. A macska hány, kellemetlenül érzi magát, és bizony akár komolyabb gondot is okozhat a túl sok lenyelt szőr. A következő ötletekkel segíthetünk kedvencünknek a probléma csökkentésében.

  • Csökkentse a szőrhullást: Vedlési szezonban a macskák hajlamosak a szokásosnál intenzívebben tisztogatni magukat. Ebben az időszakban az egész lakást szőr borítja, a ruhákon és a bútorokon is hömpölyög az elhullajtott macskaszőr. De nagyon sokat le is nyel a cica. A rendszeres kikeféléssel az elhalt szőrszálak könnyen eltávolíthatók, mielőtt a macska még lenyelné, ennek következtében a szőrlabda gyomorban való kialakulásának lehetősége is csökken.
     
  • Házi módszerek: Heti egy-két alkalommal keverjen konzerv sütőtököt a macska eledeléhez. Ha le is nyeli a szőrt a cica, a sütőtökben levő rostok segítenek abban, hogy a lenyelt szőr áthaladjon az emésztőrendszeren és távozzon a szervezetből.
     
  • Az itató: A macskákat ősi ösztöneik irányítják. Megrögzött szokásaik egy része is ehhez kötődik, ékes bizonytéka ennek itatóedényük helye. A vadon élő macskák sosem viszik zsákmányukat az ivóhelyük közelébe, azaz sosem esznek és isznak egy időben és egy helyen. A házi macskákban is él ez az ösztön, éppen ez ért a gazdának érdemes az etető- és itatóedényt külön helyen tartani. Ha így tesz, a macska sokkal többet fog inni, az ivás pedig segíti az emésztőrendszer tisztulását, ezáltal a lenyelt szőrtől való megszabadulását is.
     
  • Új étrend: Sokféle macskatáp kapható, és egyre több úgynevezett speciális formula is, melyet kifejezetten a szőrlabda ellen ajánlanak. Ezek titka a magas rosttartalomban rejlik. Ügyeljen arra, hogy a tápváltás ne legyen drasztikus, hirtelen!
     
  • Aktívan és egészségesen: A házi macskák legalább húsz százaléka túlsúlyos, vagy kifejezetten elhízott. A közös, interaktív játék során a gazda ösztönözni tudja kedvencét a futkosásra, ugrásra, nyújtózásra, ezáltal az állat fitt és aktív lesz. A mozgással nem csak az állat egyensúlyérzéke és koordinációja javul, de az emésztés is gyorsabb lesz, a vérkeringés élénkül, a bélmozgások aktívabbá válnak.
     
  • Konzultáljon az állatorvossal: Krónikussá vált a szőrlabda-probléma? Mindenképp beszéljen az állatorvossal. Minden olyan esetben, amikor egészségügyi, táplálkozási vagy viselkedésbeli változások tapasztalhatók, vagy változtatásokat tervez, előbb kérje ki az orvos tanácsát.

Ajánlott cikkek