Mire számíthat cicája az első állatorvosi vizit alkalmával?

Mire számíthat cicája az első állatorvosi vizit alkalmával?

Ha még sosem volt macskája, az első állatorvosi látogatás legalább olyan szorongást kiváltó lehet az ön számára, mint amennyire a cicának. Azonban ha tudja, mire számíthat, sokkal nyugodtabban fogadja majd az eseményeket, és ezáltal pozitív hatással tud lenni kedvencére is.

  • Hívja fel az állatorvosi rendelőt és kérdezzen rá a rendelési időre meg az árakra. Így nem érheti meglepetés.
     
  • Mindig időben érkezzen, ha előre megbeszélt vizitre megy. A cicát tegye biztonságosan zárható dobozba.
     
  • Ha a cicát menhelyről fogadta örökbe, vagy tenyésztőtől vásárolta, akkor már van oltási könyve. Ezt vigye magával az orvoshoz és érkezéskor azonnal adja át. Az oltási könyv általában nem csak az oltásokat tartalmazza, hanem egyfajta kiskönyv a macska egészségügyi állapotáról, benne minden érdemeleges és fontos feljegyzéssel.

Érkezésük után a vizsgálóba kerülnek, ahol már kiveheti a cicát a dobozból. Amennyiben oltást kell kapnia a macskának, az orvos előkészíti azt. Utána elkezd ismerkedni a cicával, megsimogatja, és próbál mindent megtenni azért, hogy az állat a lehető legkellemesebben érezze magát az adott körülmények között. Ezután elkezdődik a vizsgálat: ellenőrzi az állat pulzusát,egy sztetoszkóppal a légzését, áttapintja a hasüregi szerveket, belenéz a fülekbe, szemekbe és a szájába, megnézi a fogakat, megméri a hőmérsékletét, megszemléli a macska bundáját és bőrét.

Ha a cica még nem kapott oltást, akkor bizony az első látogatás alkalmával megkapja. Amennyiben korábban nem történt vérvizsgálat, amellyel kizárható a FIV és a FeLV fertőzöttség, akkor az orvos vért vehet az állattól a teszt elvégzése céljából, amennyiben Önök is szeretnék, hiszen ezeknek a vizsgálatoknak általában elég magas áruk van.

Kérje meg az orvost, hogy a vizsgálat során folyamatosan tájékoztassa, hogy mit csinál. A doki fel fog tenni kérdéseket, elsősorban a tartási körülményekről, a cica temperamentumáról, étkezési és alomhasználati szokásairól. Amint kész van a vizsgálattal és megvan a teszt eredménye, az orvos tájékoztatja az eredményről. Ha a cica férges vagy bolhás, akkor ajánl készítményt, amellyel kiirthatók ezek az élősködők. Amennyiben a vértesztek eredménye pozitív, elmagyarázza, az mit jelent és mi a teendő, mik a lehetőségek.

Mielőtt távoznának, ki kell fizetnie a számlát és érdemes megegyezni a következő látogatás időpontjáról.

Ajánlott cikkek