Minden, amit a macskák fülatkájáról tudni lehet

A fülatka apró, rákszerű élősködő, mely a külső fület és a hallójáratot támadja meg. Sokféle típusa van az atkának, a leggyakoribb azonban az Otodectes cynotis, ez okozza a macskák fülfertőzéses eseteinek kb. 90 százalékát. De honnan tudhatja, hogy atkás-e a macska füle? 

Ha az alább felsorolt tünetek valamelyikét észleli, nagy eséllyel atkás kedvence füle, érdemes tehát elvinni állatorvoshoz, aki igazolja a fertőzést és megszabja a kezelést. A kezeletlen atkásodás komoly gyulladást, végső soron részleges vagy teljes hallásvesztést okozhat. Ráadásul az atkásság kellemetlen is a macskának, kínzó, viszkető és fájó érzéssel jár. Tehát minél hamarabb kezelteti, annál előbb lesz ismét boldog és egészséges kedvence.

A tünetek

  • A fülek intenzív vakarása.
  • Friss vagy megszáradt, kávézaccra hasonlító vér a hallójárat környékén. Esetleg apró, fehér pontok is láthatók, ezek maguk az atkák. Az állat erősen rázza a fejét.
  • Hátracsapott fülek és/vagy kellemetlen szag a fülben.
  • Szédülés, egyensúlyvesztés.
  • A macska egyik oldalára dőlve mozog.

A fülatka azonban a nevével ellentétben nem csak a fülben található, ez a parazita bárhová képes eljutni a macska testén. Sőt, a fülatka más fajokat is „ízletesnek” találhat, és bizony erősen fertőző. Kezelés nélkül könnyen és igen gyorsan megfertőzheti a kutyát, de akár a család nyusziját vagy hörcsögét is. Tehát ha a cicánál fülatkát diagnosztizálnak, minden állatot kezelni kell.

A fülatka kétlépcsős kezelése

Elsőként a fület kell kezelni. Tisztítsa ki a macska füleit minden nap és legalább egy héten át csepegtesse bele az állatorvos által felírt fülcseppet. Ezek a szerek igen biztonságosak és már egész fiatal kölyökmacskáknál is hatékonyan használhatók.

Mivel az atkák elsősorban a fül külső részein találhatók, célszerű az egész testet is kezelni. Az állatot piretrin  tartalmú samponnal kell megfürdetni.

A leghatékonyabb kezelés persze mindig a megelőzés. Bizonyos spot-on termékek kifejezetten hatásosak atkák ellen. Kérje ki az állatorvos tanácsát, melyik spot-on termék a leghatásosabb.

Tények a macskák fülatkájáról

  • A fülatka rendkívül apró, szabad szemmel általában nem látható. Az állatorvos speciális eszközzel, az otoszkóppal néz az állat fülébe, hogy biztosan megállapíthassa a fertőzöttséget.
  • A fülatka fertőzés másodlagos megbetegedéseket okozhat. Érdemes a fülváladékot mikroszkópos vizsgálatnak alávetni.
  • Más állatok is fertőződhetnek az atkákkal, nagyon ritka esetben az emberek is.
  • Az atka életciklusa, azaz petéből kifejlett egyeddé érése kb. 21 napot vesz igénybe. A fertőződéstől számítva addig, amíg az atka eléri ivarérettségét, a macska több száz atkát „nevel”.

Ajánlott cikkek