Macska egészségkalauz

Egy új cica a háznál mindig nagy öröm, ugyanakkor sok izgalommal járó, hatalmas kihívás is. Ha még nem volt macskája korábban, érdemes elolvasni az alábbiakat a cicák és macskák gondozásával és egészséggondozásával kapcsolatban.

A macskabiztos otthon

Egy kiscica olyan, mint a kíváncsi gyerek: pillanatok alatt képes bajba kerülni. Távolítson el a házból minden mérgező anyagot, a szalagokat, zsinórokat, lelógó terítőket, egyszóval mindent, ami potenciális veszélyforrás lehet. Ne feledje, hogy a kiscicák imádnak mászni és ugrani, híresek arról, hogy feldöntik a vasalódeszkát (márpedig ez akár tüzet is okozhat), és minden törékeny tárgyat levernek a polcokról, asztalokról.

A táplálék

Egy kiscica tápanyag igénye eltér a felnőtt macskáétól, köszönhetően az igen gyors növekedésnek. Az állat egészsége érdekében válasszon valamilyen kiváló minőségű tápot, abból is olyat, amely kölyökmacskák számára készült. A száraztápok és konzervek címkéjén megtalálja, milyen életkorú cica számára ajánlja a gyártó az adott terméket.

A nagyon fiatal kiscicákat naponta több alkalommal kell etetni, de előttük lehet hagyni egy száraztáppal megtöltött tálat és egy adag vizet.

Ügyeljen arra, hogy a kicsi ne tudja felborogatni a tálakat. Mire a cica eléri a hathónapos kort, a napi kétszeri etetés már elegendő. A megfelelő hidratálás szintén fontos része az egészség megőrzésének, ezért ügyeljen arra, hogy mindig legyen elérhető friss víz a cica előtt.

Oltások

Jó eséllyel, mire a kiscica új otthonába kerül, már megkapta első oltását. A védőoltások nagyon fontosak a cica egészségnek megőrzése szempontjából. Általában négy körben kapnak védőoltást, míg szervezetük védettséget szerez a legtöbb veszélyes macskabetegség ellen. Vannak erősen ajánlott és életmódtól függően javasolt oltások – kérje az állatorvos tanácsát ez ügyben!

Élősködők

A kiscicák törékeny és érzékeny kis lények, egészségükre komoly hatással lehetnek a külső és belső élősködők. Mindig nyitott szemmel figyelje az élősködők jeleit. A bolha vagy atka könnyen észrevehető, ha valaki tudja, mit kell keresnie. A féreggel fertőzött kiscica elkezd fogyni, ugyanakkor hasa felpuffad. Mielőtt bármilyen készítményt adna a cicának, kérje ki az állatorvos tanácsát.

Vérvizsgálat

Vannak bizonyos fertőző betegségek, melyek ellen csak vérvizsgálat elvégzése után lehet védőoltást adni. Ha a cica már fertőzött, felesleges az oltás. Amennyiben a cica beteg, érdemes a kezelés időtartama alatt elkülönítve tartani.

Kozmetikázás

A kiscicák ösztönösen tisztogatják magukat, egészen apró koruktól kezdve. Emiatt nincs szükség arra, hogy fürdesse kedvencét. A nagyon fiatal cicák még nem vedlenek, de már érdemes elkezdeni szoktatásukat a fésüléshez és keféléshez. Így a kicsi gyorsan és könnyen hozzászokik a rendszeres kozmetikázáshoz, felnőttként már nem lesz vele probléma. Használjon puha kefét és legyen nagyon óvatos, nehogy fájdalmat okozzon az állatnak. Amennyiben hosszúszőrű fajtájú a cica, a rendszeres fésülés és kefélés elengedhetetlen fontosságú a csomósodás és filcesedés megelőzése érdekében.

Pihenés és testmozgás

Az egészséges kiscica igen élénk és játékos, amikor ébren van. Ugyanakkor a kisbabákhoz hasonlóan a kölyökcicák is nagyon sokat alszanak. Célszerű egy puha, meleg ágyat, alvóhelyet biztosítani a kicsi számára. Ez lehet akár egy kartondoboz, puha anyaggal bélelve, de a kisállat áruházakban nagyon szép textilfekvők is kaphatók.

Amikor még a kicsi anyja mellett volt, rendszeresen összebújt alomtestvéreivel és anyjával, hogy érezze testük melegét. Érdemes tehát a cica ágyát meleg, huzatmentes, biztonságos helyre tenni.

Szőrlabda

Már egészen fiatal korban is kialakulhat szőrlabda a cicáknál. Tisztálkodási szokásaik miatt viszonylag sok szőrt nyelnek le, ez elkerülhetetlen. A rendszeres kikefélés csökkenti a lenyelhető szőr mennyiségét, ám ha a cica vagy a macska több mint havi egy-két alkalommal szőrt hány, ideje megelőző lépéseket tenni. Szőroldó pasztát lehet kapni a kisállat áruházakban, ezek íze általában kellemes, a cicák szívesen fogyasztják.

Ivartalanítás

A felelős gazda ivartalanítatja állatát, hogy megelőzze a nem kívánt szaporulatot, és ezáltal csökkentsék az otthontalan, menhelyeken tengődő macskák számát.

Mindemellett az ivartalanítás hasznos az állat egészsége szempontjából is. Az ivaros kandúr könnyen bonyolódik csatározásokba más macskákkal, ennek során sérüléseket szerezhet, fertőző betegségeket kaphat el. Az ivartalanítás csökkenti a jelölési hajlamot is, mely kiterjedhet az egész házra és kertre. A nem ivartalanított nőstény rendszeresen tüzel, és amennyiben nem párzik, a tüzelés egyaránt zavaró lehet a macska és gazdája számára is.

Ajánlott cikkek