Kilenc tünet, amelynek jelére azonnal indulni kell az állatorvoshoz

Kilenc tünet, amelynek jelére azonnal indulni kell az állatorvoshoz

Sok gazda hezitál, érdemes-e macskájával orvoshoz indulni, amikor egy-egy szokatlan dolgot tapasztal kedvencénél. Azon morfondíroznak, vajon elég komoly-e a tünet, nem fogja-e őket kinevetni a doki, ha mondjuk egy kis köhögés miatt mennek el hozzá.

Meg kell hogy nyugtassuk: egyetlen állatorvos sem neveti ki a gazdát, még akkor sem, ha valamilyen banális kis ok miatt mennek el hozzá. Valamikor ők is voltak első macskás vagy kutyás gazdák, pontosan átérzik az aggódást. Egyetlen orvos sem várja el, hogy a gazda profin képzett diagnoszta legyen és eldöntse, a tapasztalt tünet komoly vagy sem. De mi megkönnyítjük a helyzetet: íme, kilenc tünet, amelyből ha egyet vagy többet tapasztal, célszerűbb mielőbb indulnia.

  1. Hasi fájdalom. Ha feszes, fájdalmas a hasfal, felhúzott hassal, furcsán jár, nyalogatja a hasát többet mint azelőtt, nem engedi, Önnek hogy a hasához érjen akkor lehet, hogy húgyúti fertőzés áll a fájdalom hátterében, vagy valamilyen emésztőszervi rendellenesség, bélelzáródás vagy belső vérzés.
     
  2. Vérzés. Ha a cica füléből vagy orrából vér szivárog vagy folyik, vagy a vér spriccel, pulzál, azonnal helyezzen rá nyomókötést és haladéktalanul induljon az orvoshoz!
     
  3. Hirtelen fellépő vakság. Ha a macska váratlanul elkezd nekimenni a bútoroknak, vagy nem mer sétálni, elképzelhető, hogy megsérült a retinája vagy glaukómától szenved.
     
  4. Nehézlégzés. Ha a macska sípolva lélegzik, vagy egyértelműen nehezen vesz levegőt, lehet, hogy asztmás rohama van, szívproblémáktól szenved vagy anafilaxiás sokktól, ami életveszélyes allergiás reakció. Azonnal induljon vele az állatorvoshoz.
     
  5. Vizelési nehézség. Ha a cica oda- odaszalad az alomtálhoz, mégis csak nagyon keveset vagy semmit nem tud vizelni, ha sír a fájdalomtól, miközben vizel, vagy kétségbeesetten nyalogatja nemi szerve táját a vizelés után, azonnal hívja az állatorvost. Különösen kandúr macskáknál ez általában halálos kimenetelű húgyúti fertőzés jele lehet.
     
  6. Sántaság vagy a macska nem képes a végtagjára nehezedni. A macskák ösztönösen titkolják fájdalmukat, úgyhogy ha azt látja, hogy egyik lábát fájdalmasan emelgeti, bizony komoly a helyzet. Lehet, hogy eltört, de okozhatja a fájdalmat elfertőződött seb, mély vágás, sőt, akár szívprobléma is.
     
  7. Rohamok. Ha a cicának görcsei, izomrángásai vannak, esetleg z avartnak tűnik, lehet, hogy rohama van, de az is elképzelhető, hogy megmérgezték.
     
  8. Tántorgás. Ez lehet középfülgyulladás vagy neurológiai rendellenesség jele, de előfordulhat, hogy a cicát megmérgezték.
     
  9. Hányás, mely egy óra alatt több mint egyszer fordul elő, vagy véres hányás. Lehet, hogy a cica lenyelt valamilyen idegen tárgyat, esetleg máj- vagy vese rendellenességgel küzd. Bélrendszeri problémák vagy mérgezés is okozhatnak véres hányást.

Ha belegondol, mindez igen egyszerű és logikus. Egyetlen kérdés merülhet csak fel önben, amikor a tünetek valamelyikét tapasztalja: hívja az orvost, vagy induljon azonnal az ügyeletre. Ne habozzon, cselekedjen mindig gyorsan és hatékonyan, ha vészhelyzet van!

Ajánlott cikkek