Hyperthyroidism – azaz a pajzsmirigy túlműködése

A hyperthyroidism olyan betegség, amikor egyik vagy mindkét pajzsmirigy működése fokozott. Kezelés nélkül a pajzsmirigyek a szervezetre káros hatást gyakorolnak, az állat elkezd fogyni, károsodik a szíve, a mája és a veséi is.

Leggyakrabban középkorú macskáknál jelentkezik a betegség. Azok a cicák, amelyeket rendszeresen hal ízű (elsősorban lazacos) konzervvel vagy májjal és belsőségekkel etetnek, fokozottabban vannak kitéve a megbetegedés veszélyének. Himalája és sziámi macskáknál ritkábban fordul elő ez a megbetegedés.

A betegség elsődleges tünete a fogyás, ennek ellenére a gazdák gyakran szembesülnek a megnövekedett étvággyal és fokozott szomjúsággal. A cica gyakran ingerlékeny és nyugtalan, szívverése szapora. Ritkábban, de előfordul hányás, öklendezés és hasmenés is.

A betegség megállapítása vérvétellel történik, az eredményt általában igazolja a szapora szívverés, magas vérnyomás és a jól tapintható megnagyobbodott pajzsmirigyek.

Ha a macska pajzsmirigye nem működik megfelelően, feltétlenül állatorvosi kezelésre van szükség. A betegség gyógyszerekkel jól kezelhető, leggyakrabban radioktív jód terápiát alkalmaznak.

Minden gyógyszeres kezelés mellett folyamatosan figyelni kell az állat vese- és májműködését és vérképét.

Sajnos a gyógyszerek nem szüntetik meg a betegséget, de normalizálják a pajzsmirigyek működését. Ez azt jelenti, hogy az állatnak egész hátralevő életében adagolni kell az előírt gyógyszereket és el kell végezni a máj és a vese vizsgálatát. Extrém esetben egyik vagy mindkét pajzsmirigy műtéti eltávolítására is sor kerülhet, de minden esetben először a gyógyszeres kezelést kell megpróbálni

Megfelelő kezeléssel az állat kilátásai jók, általában akkor javul állapotuk a leggyorsabban, ha a gyógyszeres kezelést radioaktív jód terápia követi.

Ajánlott cikkek