Házi gyógymódok a macska köhögésére

A macskák ugyanúgy köhöghetnek, mint mi, sőt, gyakran ugyanolyan okból is. A köhögés reflexszerű válasz a torokban, a légutakban vagy a tüdőben jelentkező valamilyen irritáló dologra. A szervezet a köhögéssel reagál és így – jó esetben – sikerül eltávolítani az irritációt okozó dolgot.

Tehát a köhögés fontos mechanizmus a szervezet védelme érdekében.

A köhögés különféle lehet: száraz, nedves, éles, nyújtott stb. A köhögés jellege beszédes, elmondja, mi az ok. Nagyon fontos az is, hogy produktív-e a köhögés, azaz a köhögés során termelődik-e váladék vagy sem.

Egyrészt a köhögés lehet egyszerű irritáció következménye, de lehet súlyos probléma jele is. Amikor a helyzet odáig fajul, hogy orvos segítségére van szükség, lényeges, hogy pontosan le tudja írni a köhögés jellegét, hiszen ez segít a diagnózis felállításában.

A lenyelt szőr gyakran okoz köhögést, viszont gyorsan és hatásosan kezelhető a szőrlabdát oldó készítményekkel. Azt, hogy a cica a lenyelt szőr miatt köhög-e, könnyű eldönteni, ugyanis általában előbb vagy utóbb fel fog köhögni szőrt is.

A folyamatos köhögés általában felső légúti fertőzés jele, különösen ha orrfolyás, könnyezés vagy láz kíséri. Igen, a macskák is meg tudnak fázni. Nem árt állatorvoshoz fordulni, mert bár a megfázás és az influenza előfordul a macskáknál, gyógyszert csak az állatorvos tanácsára szabad adni.

A szőrlabda és a megfázás okozta köhögés semmi ahhoz képest, ha a macskának krónikus köhögése van. Milyen okok állhatnak a krónikus köhögés hátterében?

Nos, az ok sokféle lehet, attól függően, hogy a cica mikor és hogyan köhög. Persze az állatorvos hivatott eldönteni az okokat, de nem árt, ha alapvető dolgokkal a gazda is tisztában van.

Ha csak mozgás, játék közben köhög az állat, akkor az ok lehet akut bronchitis vagy tüdőgyulladás. Ilyen esetben a macska gyakran köhög fel váladékot.

Az tüdőgyulladásnál komolyabb betegségek is kezdődhetnek egyszerű köhögéssel. Ilyenek például a szívbetegségek, de okozhatja a köhögést tüdőgyulladás, gombás fertőzés, lymphoma, szívféreg. Minden esetben, ha a köhögés egy-két napnál tovább tart, vagy ha más tünetek is társulnak hozzá, orvosi ellenőrzést igényel.

Ha a cica köhög, és közben mancsával dörgöli, piszkálja a pofáját, száját, vagy rázza a fejét, elképzelhető, hogy valami megakadt a torkában vagy a szájában. Óvatosan nyissa ki a száját, de vigyázzon, meg ne harapja és lessen be.

Ha idegen tárgyat észlel, ami könnyen eltávolítható, szedje ki. Az elkövetkező napokban érdemes figyelni a macskát, mert előfordulhat, hogy fertőzés alakul ki azon a területen, ahol az idegen tárgy volt. Amennyiben nem tudja eltávolítani a tárgyat, mert mélyen van, vagy beszorult a fogak közé, esetleg nem is észleli, mielőbb forduljon állatorvoshoz.

Ritkán, de a nyakörv vagy a bolhanyakörv is okozhat köhögést, főleg, ha túl szoros. A műtét után felhelyezett gallér szintén kiválthat köhögést, ezért mindig ellenőrizze, megfelelő-e annak mérete és nem túl szoros-e.

Mind a nyakörv, mind a gallér akkor van jól felhelyezve, ha mutató- vagy kisujját könnyen be tudja csúsztatni a nyakörv/gallér és a nyak közé. Vannak, akik azt javasolják, a cica mindig rugalmas nyakörvet viseljen, így ha bele is akad valamibe játék vagy vadászat során, az könnyen és sérülés nélkül lejön.

Ajánlott cikkek