Ha a szemet megkarcolja vagy megkarmolja valami…

A cicák ösztönösen kíváncsiak, a lakásban temérdek helyre bemásznak. Ez pedig lehetőség arra, hogy a szemük megsérüljön, vagy valamiféle irritációnak legyen kitéve. Vannak cicák, melyeknek a szemét vírus, allergia, por vagy kosz irritálja, esetleg verekedés közben sérül meg.

Nem szabad elfelejteni, hogy bármiféle irritáció a kötőhártya vagy a szem környékének enyhébb gyulladásához vezethet, de kezeletlen esetben súlyos szaruhártya sérülés lehet a vége. A kötőhártya gyulladásának leggyakoribb okai egyébként a felső légúti megbetegedéseket okozó kórokozók.

A szem vizsgálatához tudni kell, hogy a macskáknak van egy harmadik szemhéjuk, mely az orr felé eső sarokban található.  Ez a harmadik szemhéj képes teljes mértékben befedni a szemgolyót, sokszor olyan látszatot keltve, mintha a szem eltűnt volna. Ha a harmadik szemhéjat felhúzza és vöröses színt lát, a szem gyulladt. Ne érintse meg a szemhéjat, a kezeléshez állatorvosra van szükség.

Amennyiben nem biztos abban, hogy a szem sérült vagy gyulladt, a hunyorgás, a szem dörgölése, manccsal piszkálása sokatmondó lehet, akárcsak a váladékozás vagy a szemek kipirosodása.

Mielőtt állatorvoshoz indulna, a következő elsősegélyt érdemes elvégezni:

1: Óvatosan fogja meg az állatot, ha ideges vagy nyugtalan, tartsa szorosan.

2: Ha gyorsan el tudnak indulni állatorvoshoz, akkor ne öblítse ki a cica szemét, mivel a váladék milyensége segít az orvosnak a diagnosztizálásban. Ellenkező esetben öblítse át alaposan a szemet, legalább három-négy alkalommal sóoldattal vagy tiszta vízzel.

3: Meg kell előznie, hogy a cica további sérüléseket okozzon magának a szem piszkálásával.

3a: Az érintett oldali mancsokat kötözze be vagy húzzon rá zoknit és rögzítse.

3b: Ha folyamatosan vakarni, kaparni akarja az állat a szemét, tegyen a nyakára gallért. Ha nincs otthon kész állatorvosi gallér, akkor vágjon ki egyet kartonlapból és rögzítse ragasztószalaggal.

4: Mielőbb induljanak az állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek