Chlamydia

A macskák chlamydia fertőzése bakteriális eredetű, és általában kötőhártya gyulladást okoz. A chlamydia fertőzött állatok általában egyidejűleg felső légúti vírusos (calicivírus, herpesz vírus) megbetegedéstől is szenvednek.

Minden macska fogékony lehet a chlamydia fertőzésre, de leggyakrabban fiatal állatoknál és idős, gyenge immunrendszerű macskáknál fordul elő, vagy ha a cica stressztől szenved. Ahol sok macska él együtt nagyobb a fertőzésveszély, különösen, ha gyakran kerül új jövevény közéjük (pl. menhelyeken).

A betegség elsődleges tünete a kötőhártya gyulladás, a szem kivörösödése, könnyezés, kancsalság és a szem váladékozása. Előfordulhat még enyhe légúti fertőzés – tüsszögés, orrfolyás is.

A betegség diagnosztizálása a kötőhártya sejtjeinek mikroszkopikus vizsgálatával történik. Sokszor a tünetek csak az egyik szemen jelentkeznek, de általában a másik szem is begyullad pár napon belül. A szem váladékozása kezdetben enyhe és tiszta, de idővel sűrű és sárgás-zöldes lesz. Az állat hunyorog, a szem körüli szövetek duzzadtak és vörösek. 

A chlamydia igen erősen fertőző a többi macskára, különösen a fiatal, gyenge immunrendszerű vagy beteg egyedekre. Szintén nagy a fertőzésveszély olyan környezetben, ahol sok macska fordul meg, vagy ahol több állat él együtt, továbbá az emberre is fertőző, humán megjelenése elsősorban légzőszervi probléma. A beteg macskával való kapcsolat után mindenképp alaposan kezet kell mosni.

Ha új cica kerül a házhoz, érdemes először állatorvossal megvizsgáltatni, majd egy ideig karanténban tartani. Az állatok ágyát, alomtálját, etető és itató táljait rendszeresen fertőtleníteni kell.

Az állatorvosok leggyakrabban már a mikroszkópos elemzés előtt, a klinikai tünetek alapján elkezdik a kezelést.  Ha az orvos a kivizsgálás mellett dönt, érdemes egyéb betegségek vizsgálatát is elvégezni, elsősorban a leukémia és a FIV vírus vizsgálatát.

Klinikai kezelésre csak akkor van szükség, ha egyéb betegségben is szenved az állat, vagy ha a felső légúti tünetek komollyá válnak. A kezelés elsősorban antibiotikumokkal történik, általában tetraciklin vagy doxiciklin hatóanyagúval. Járulékos vírusos betegségek esetén anti-virális gyógyszereket is írhat fel az orvos. A szemeket érdemes napi néhány alkalommal meleg vízzel átmosni, csökkentendő a kellemetlen érzést.


A chlamydia ellen létezik védőoltás, mely bár nem 100%-osan hatékony, de megbetegedés esetén a tünetek enyhébb lefolyásúak.

Ajánlott cikkek