Az eszméletlen macska ellátása

Mivel a macskák igen kíváncsi lények, sokszor kerülnek veszélyes helyzetekbe. A veszély pedig sokszor magával hozza a sérülést, esetenként eszméletlen állapotot. Minden gazdának tudnia kell, hogyan lássa el eszméletlen cicáját.

Fontos, hogy biztonságban, és mielőbb az állatorvoshoz tudja szállítani. Ezek az erőfeszítések bizony sokszor életmentőek lehetnek.

1: Ellenőrizze, nem fulladás okozza-e az eszméletlen állapotot.

2: Ha a macska lélegzik, ellenőrizze a sokk jeleit. Ha az íny fehér, az állat sokkos állapotban van.

3: Tapintsa ki, érez-e szívverést. Tegye ujjait a mellkas közepére, nagyjából a könyökök magasságában.

4: Ha nincs szívverés, kezdje meg az újraélesztést. Amennyiben van szívverés, folytassa mesterséges lélegeztetéssel.

4a: Fektesse oldalára az állatot.

4b: Térdeljen a feje mellé.

4c: Fogja meg a mellkast úgy, hogy a szegycsontot a tenyerében érezze, hüvelykujja a mellkas egyik, mutatóujja a másik oldalán legyen.

4d: Ujjait erősen összeszorítva gyakoroljon nyomást a mellkasra. Igyekezzen percenként 100-160 kompressziót kivitelezni.

4e: Harminc másodperc után zárja össze a macska ajkait és fújjon erősen az orrába. Három másodpercnyi fújás után vegyen egy mély levegőt és fújjon ismét. Addig ismételje, amíg ellenállást nem érez, vagy el nem kezd emelkedni a mellkas, ami azt jelenti, hogy a légzés megindult. Percenként 10-20 ismétlést kivitelezzen.

4f: Egy perc után álljon meg. Figyelje a mellkason a légzés jelét, és tapintsa ki, van-e szívverés.

4g: Ha még mindig nem ver a szív, folytassa az újraélesztést.

4h: A mesterséges lélegeztetés kivitelezéséhez húzza hátra a macska nyakát és fejét. Másik kezével tartsa zárva a cica száját és fújjon az orrába határozottan. Egy fújás 3-5 másodpercig tartson, és addig ismételje, amíg a mellkas el nem kezd emelkedni vagy ellenállást nem érez.

5: Mielőbb induljon állatorvoshoz. Az újraélesztést és a lélegeztetést addig kell folytatni, amíg az állat légzése és szívverése el nem indul vagy amíg állatorvos kezébe nem kerül.

Ajánlott cikkek