Az égett sebek kezelése

A cicák, természetes kíváncsiságuk miatt rendszeresen olyan helyzetekbe keverednek, amibe nem kellene. Éppen ezért nagyon fontos tudni azt is, hogyan kell kezelni az esetleges égési sérüléseket. Az égésnek sokféle formája van.

A háztartásban, és a ház környékén temérdek módon éghet meg a macska. Azonban egyik sem igényel kevesebb odafigyelést, mint a másik. Mivel a macskák fájdalomtűrő küszöbe igen magas, a jeleket bizony figyelni kell.

Maga az égés lehet első-, másod- és harmadfokú, valamint vegyszer okozta égés is. A lefolyótisztító szerek, a hígítók súlyos bőrkárosodást okozhatnak, lenyelve pedig igen mérgezőek.

Az égési sérülést szenvedett cica minden bizonnyal ijedt. Elbújik, azt hiszi, sarokba akarja szorítani, amikor a gazdi csak segíteni szeretne. Éppen ezért mindig legyen óvatos, ha égési sérült macskához közelít.

Első- és másodfokú égések

Az első fokú égés a szőrzeten látszik leginkább, esetleg fájdalmas, kivörösödött, hólyagos bőrfelületek észlelhetők. A másodfokú égés jele a megperzselődött szőrzet, erősen vörösödő, duzzad, hólyagos és váladékozó bőr.

1: Óvatosan fogja meg az állatot, ha ideges vagy nyugtalan tartsa szorosan.

2: Tegyen hideg vizet vagy jeget az égett területre és legalább 15 percig hagyja a bőrön. Soha ne használjon krémet vagy vajat.

3: Ha az égés nagy testfelületet érint vagy olyan helyen található, ahol a cica nyalogatni tudja, akkor lazán fedje be steril gézlappal. Ne használjon semmilyen pamut anyagot!

4: Tekerje át a kötést tiszta ronggyal, vagy akár egy nyakkendővel, sállal – a lényeg, hogy a helyén maradjon.

5: Mielőbb induljon a macskával az állatorvoshoz!

Harmadfokú égés

A harmadfokú égés jelei a nagy bőrterület sérülése, fekete vagy teljesen fehér elváltozás. A szőrzet könnyen kihúzható. Az állaton nagy valószínűséggel a sokk jelei is felfedezhetők, azaz elfehéredett íny és nyálkahártya, heves szívverés, szapora légzés.

1: Óvatosan fogja meg az állatot, ha ideges vagy nyugtalan tartsa szorosan. Ne használjon semmiféle krémet, sem vajat.

2: Steril gézlappal fedje le a sérült területet. Ne használjon pamutanyagot.

3: Tekerje át a kötést tiszta ronggyal, vagy akár egy nyakkendővel, sállal – a lényeg, hogy a helyén maradjon.

4: Azonnal induljanak az állatorvoshoz.

Kémiai eredetű égések

A kémiai szerek okozta égések már szagról felismerhetők. Jellegzetes terpentin, benzin vagy akár rovairtó szag érezhető, a vétkes szertől függően. A bőr kivörösödött, fájdalmas. A vegyszer okozta égés könnyen mérgezéshez is vezethet, mivel a macska igyekszik lenyalogatni a maró anyagot.

1: Óvatosan fogja meg az állatot, ha ideges vagy nyugtalan tartsa szorosan.

2: Mossa le a területet szappannal vagy samponos vízzel. Alaposan habosítsa fel, majd öblítse le. Akár többször is ismételje meg, amíg a vegyi anyagot el nem tudja távolítani. Soha ne használjon semmiféle oldószert!

3: Rögzítse a macskát és menjen sürgősen állatorvoshoz!

Ajánlott cikkek