Az áramütés kezelése

A felnőtt macskák ritkán szenvednek áramütést, ám a növekvő kiscicák igen kíváncsiak, mindent megkóstolnak, mindennel szívesen játszanak, így az elektromos vezetékekkel is. Emiatt pedig nagy az esélye az áramütésnek, hacsak a gazdi előrelátóan el nem rejt minden vezetéket.

Ha a cica megrág egy vezetéket, annak borításán rés keletkezik. Amint a szájába veszi és a csupasz elektromos vezetékkel érintkezik, áramütés éri. A legnagyobb veszély ilyenkor, hogy képtelen elengedni a vezetéket. A gazda feladata, hogy a vezetéket áramtalanítsa, mégpedig azonnal. A macskához csak ez után szabad hozzáérni, ellenkező esetben a gazda is áramütést kap.

Figyelmesen vizsgálja meg a cicát. Az áramütés súlyos szívkárosodást okozhat, a tüdőben pedig folyadék halmozódhat fel. Az erős áramütés megállíthatja a macska szívét, ilyenkor azonnali újraélesztésre van szükség.

Keresse a sok jeleit is, ami elfehéredett íny és nyálkahártya, szapora szívverés és légzés. Gyakran előfordul, hogy a vezeték beleég az állat szájába, ez azonban kevésbé komoly probléma, mint amilyennek látszik. Alapos tisztítással és kezeléssel gyorsan gyógyul.

Áramütés esetén a következő teendői vannak

1:Ha még az állat szájában van a vezeték, ne érintse meg, először áramtalanítson! 

2: Ha az állat lélegzik, ugorjon a negyedik lépésre. Amennyiben nem lélegzik, tapintsa ki, van-e szívverése.

3: Ha az állat szíve nem ver, kezdje el azonnal az újraélesztést. Amennyiben ver, mesterségesen lélegeztesse.

4: Ha a cica szája vagy ajkai megégtek (nagyon vörös szín jelzi), mossa le három százalékos hidrogén peroxiddal. Ne használjon semmilyen más lemosót.

5: Azonnal induljon az állatorvoshoz a macskával.

Ajánlott cikkek