A tíz legfontosabb egészségügyi kérdés

A macskák csodálatos lények. Bájosak, kifinomultak, pofájukon állandó fensőbbséges kifejezéssel élik napjaikat és egyszerűen lehetetlen ellenállni nekik. Ugyanakkor a macskák kissé misztikusak is, emiatt pedig gondozásuk nem a legkönnyebb feladat.

Mert hát mi a normális viselkedés egy cicánál? Honnan lehet tudni, hogy mikor szükséges állatorvoshoz vinni? Hogyan küzd meg a macska a stresszel és mik a jelei, ha az állat valóban beteg?

Íme, a tíz legfontosabb egészségügyi kérdés, mely segít abban, hogy jobban megértse cicája nyávogását, a lehető legtöbb helyzetben.

10: Normális dolog, hogy a macska megjelöli a területét?

A macskák igencsak erősen territoriális lények. Minden alkalommal, amikor kedvence önhöz dörgöli a pofiját, akkor megjelöli önt a saját illatával. Ezzel azt mondja: ez már az enyém, lefoglaltam magamnak.

Mikor a házban jelölgeti területét, a legnagyobb gond a vizelet spriccelése és a szag. A macskák előszeretettel spriccelnek bútorokra, függönyökre és más háztartási eszközökre, tárgyakra. Ennek a spriccelésnek teljesen más okai vannak, mint amikor a macska fiziológiai okból ürít. A spricceléssel azt jelzi a többi állatnak, jobb, ha távol maradnak a megjelölt területtől, mert az már az övé.

Ez a fajta terület-megjelölés gyakori a macskaféléknél, főleg azokban az otthonokban, ahol több cica él együtt, vagy ahol az állat állandó stressznek van kitéve.

Ha azt tapasztalja, hogy cicája spricceléssel jelöli területét, távolítsa el a foltot és szagmentesítse a területet. Érdemes elgondolkodnia, hogyan tudja a lehető legminimálisabbra csökkenteni a stresszt cicájánál.

9: Melyek az ajánlott oltások?

Az oltások mind a lakásban tartott, mind a kijáró cicák számára fontosak, de nem mindegy, hogy melyeket kapja meg az állat. 

Az, hogy kedvence számára mely oltások szükségesek, sok mindentől függ, például attól, lakásban tartja-e, vagy kijárhat, mennyi idős, milyen az általános egészségi állapota, stb.

Általánosan az orvosok javasolják a cica calicivírus, herpeszvírus, panleukopenia és a veszettség elleni oltását. A kijáró macskák további oltásokat is igényelnek, elsősorban a FIV és az FeLV ellen. Mindezeket az oltásokat megszabott rend szerint, a macska életkorának függvényében adja be az orvos. Célszerű az állatorvosi rendelő felkeresésekor a doktort tájékoztatni nem csak a cica életmódjáról, korábbi egészségi problémáiról, de környezetéről és szokásairól is.

8: Mi van, ha folyik a cica orra?

Az orrfolyásnak sok oka lehet: allergia, az orrjáratban megbúvó atka, fertőzés, megfázás – melyek mind kezelhető problémák. Ezekben az esetekben az orrfolyás mind a két orrnyílásban tapasztalható.

Amennyiben csak az egyik orrnyílásból folyik váladék, akkor nagy valószínűséggel valami irritálja az orr nyálkahártyáját. Lehet, hogy por, pollen vagy fű került az orrnyílásba, a probléma általában magától megoldódik. Ha az orrnyílásból folyó váladék véres, keresse fel az állatorvost, mert komolyabb probléma állhat a háttérben.

7: Mi okozza a kopasz, szőrtelen foltokat?

Bizonyos mennyiségű szőrvesztés teljesen normális a macskáknál, a gyakorlott gazdák tudják, hogy a szezonális vedléskor intenzívebben kell küzdeniük a lakást beborító szőr ellen.

A túlzott vagy foltos szőrhullás azonban semmiképp sem tekinthető normálisnak, különösen nem, ha gyulladt bőrrel társul.

Okozhat szőrhullást a bolhafertőzöttség, allergia vagy egyéb bőrirritáció miatti erős vakarózás. Pajzsmirigy problémák is okozhatnak szőrhullást, ez elsősorban idősebb korban fordul elő. Amint az alapbetegség kezelése megkezdődik, a szőrhullás megszűnik.

Van, amikor a szőrhullás kezdete egybeesik a macska környezetében bekövetkező változásokkal. A stressz kiváltotta igen intenzív mosakodás is szőrhulláshoz vezethet. A kiváltó októl függetlenül keresse fel állatorvosát, ha a probléma nem szűnik meg.

6: Mi van, ha sokat hány a cica?

Minden gazdi aggódni kezd, ha macskáját hányni látja. Ám nincs ok aggodalomra, legalábbis a legtöbb esetben, ugyanis a hányás meglehetősen gyakori és általában jelentéktelen ok miatt következik be. A kíváncsi cicák hajlamosak nem emészthető tárgyak lenyelésére, a hányás pedig a legtermészetesebb mód az ezektől való megszabadulásra. Okozhatja a hányást a sok, tisztálkodás során lenyelt szőr is, mely a gyomorban labdává gyűlve növekszik.

A hányás súlyosabb oka lehet vírusfertőzés, bélelzáródás, vesebetegség, az emésztőrendszer megbetegedése és bizonyos rákos megbetegedések.

A hányás általában nem tart tovább néhány napnál és nem igényel kezelést, bár nem árt, ha az első huszonnégy órában megvonja az ételt az állattól. Ha a hányás 48 óránál tovább tart, esetleg a hányadék vért tartalmaz, azonnal keresse fel az állatorvost.

5: Mi az oka, ha a cica megtagadja az ételt és az italt?

Elég ijesztő lehet a gazdi számára, ha kedvence megtagadja az ételt és italt, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az élethez a folyadék és a táplálék szükséges. Ám azt nem szabad elfelejteni, hogy a macskák meglehetősen válogatós lények. Az étel vagy akár az etetési körülmények megváltoztatása is azzal jár, hogy az állat egy időre megtagadja az evést és az ivást.  Éhségsztrájkkal válaszolnak a cicák a környezetüket érintő változásokra és a lakásban huzamosabban tartózkodó idegenekre is. Ha ezek az okok, ne aggódjon, idővel minden visszaáll a régi kerékvágásba.

Bizonyos esetekben betegség áll az étel és az ital megtagadásának hátterében. Okozhatja fogrendellenesség, a fog vagy az íny sérülése, emésztőrendszeri probléma.

Amennyiben több mint 48 órán át nem vesz magához ételt vagy folyadékot a macska, feltétlenül vigye állatorvoshoz.

4: Mi okozhatja a macska fogyását?

A fogyókúra napjaink sarkalatos kérdése, hiszen nagyon sok túlsúlyos állat él közöttünk, „hála” a gazdi túletetésének és annak, hogy nem helyeznek hangsúlyt a mozgásra, kedvenceik esetében sem.

Ám mi van akkor, ha a macska nem diéta miatt kezd el fogyni? A súlycsökkenés leggyakoribb oka ilyen helyzetben valamiféle belső parazita jelenléte – fonál-, kampós-, vagy galandféreg okozza a súlycsökkenést. Szerencsére ezt a problémát könnyű kezelni: egy-két adag féreghajtó készítmény a megoldás.

Ennél komolyabb lehetséges ok a daganat, a pajzsmirigy rendellenesség, a veseelégtelenség és a szájüregi fertőzések, melyek mindegyikének kísérő tünete a fogyás. Minden esetben, ha fogyást észlel a macskánál, keresse fel az állatorvost.

3: Aggódnia kell-e, ha kedvencének hasmenése van?

Bár a gazdák általában aggódni kezdenek, ha hasmenést észlelnek cicájuknál, tartsa észben, hogy a hasmenéssel a szervezet valamire reagál.

A hasmenés nem más, mint az emésztőrendszer gyors kiürítésének természetes módja minden olyan esetben, amikor valamilyen ártalmas dolog kerül bele.

Macskák esetében normálisnak tekinthető az esetenként előforduló hasmenés, amennyiben az gyorsan lezajló, rövid ideig tartó probléma.

Vannak azonban esetek, amikor a hasmenés súlyos állapot jele, például bélfertőzésé vagy daganaté. Amennyiben a hasmenés 48 óránál tovább tart, netalán véres vagy hányással és lázzal párosul, azonnal keresse fel az állatorvost. Akkor is forduljon az orvoshoz, ha a macskán a kiszáradás jeleit észleli. Ennek tünetei a beesett szemek, levertség, száraz száj és orr és ha a a ráncba emelt bőr úgy marad (csökkent bőrturgor).

2: Honnan tudhatja, macskája nem kövér-e?

Annak eldöntésére, hogy kedvence fitt-e vagy éppen elhízott, tegye fel magának az alábbi kérdéseket:

-  A cica bordája és farka körül vajon csak vékony zsírréteg található?
- Ha felülről szemléli, akkor deréktájban „karcsú”?
- Oldalról szemlélve a has felhúzott?

Nos, ha a kérdésekre adott válasza mind a három esetben „nem”, akkor kedvence nagy valószínűséggel elhízott. Ahhoz, hogy megfelelő súlyban tartsa cicáját, olyan étellel kell táplálnia, mely életkorának, életmódjának és egészségi állapotának megfelel. Igyekezzen az állatorvos tanácsait követve táplálni macskáját, ugyanis a cicák elhízásának leggyakoribb oka általában a túletetés, ez pedig az állat élettartamának megrövidüléséhez vezet.

1: Mi a teendő, ha rohamai vannak a cicának?

A rohamok hirtelen, kontrollálhatatlan agyi reakciók. Enyhe esetekben ezek a rohamok csak pár pillanatig tartanak és csak a macska szemén vehető észre, hogy valami nincs rendben. Súlyos esetben az állat összeesik, rángatózni kezd, teste görcsbe rándul, nem tudja uralni bélsár és vizelet ürítését. Mindez akár több percen át is tarthat, majd a roham végeztével egy zavarodott időszak következik. A rohamokkal nem könnyű megbirkóznia a gazdának.

Az ok sokféle lehet: fertőzés, hipoglikémia, vesebetegség, tumor, mérgezés és epilepszia is okozhatja. Bármiféle görcsös állapot esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, aki megállapítja a kiváltó okot és meghatározza az – általában sikeres – kezelést.

Ajánlott cikkek