A szőrlabdák

A szőrlabda nem más, mint a szőrzet felhalmozódása a cica gyomrában vagy vékonybelében, melyet a tisztálkodás során nyelt le az állat. Ha az emésztőrendszer nem tudja lebontani a szőröket, azok egy csomóba, labdát formázva összegyűlnek.

Ezeket a cica jó esetben felöklendezi és kihányja, rosszabb esetben a gyomorban marad, akadályozva annak megfelelő működését.

A szőrlabda kialakulásának tünetei:

  • öklendezés
  • hányás
  • fogyás
  • étvágycsökkenés
  • bélsárpangás

A legtöbb macska képes arra, hogy felöklendezze a szőrlabdát, ám ha ez gyakran történik, az nem egészséges. Ha kedvence hajlamos erre, érdemes az emésztőrendszert kissé stimulálni enyhe hashajtóval, de ügyeljen arra, hogy míg az emberi készítmények túl erősek a cica számára, a házi praktikák egyéb bélrendszeri problémákat okozhatnak.

A szőrlabda kialakulása megelőzhető a rendszeres szőrápolással, kozmetikával, ami azt jelenti, hogy hosszú szőrű cicákat naponta, a rövid szőrűeket hetente célszerű kikefélni. Emellett a kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan tápok, melyek „anti-hairball” jelzővel vannak ellátva, azaz olyan anyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a szőrlabda kialakulását. Kaphatók ilyen paszták és tabletták is, melyek a cica számára vonzó ízzel bírnak.

Az állatorvosok egybehangzó véleménye szerint ha egy cica sokszor öklendez fel szőrgolyókat, az annak a jele, hogy gazdája nem fordít elég időt a szőrápolásra.

Ajánlott cikkek